Noord-Korea wil grootste nucleaire macht ter wereld worden

Nieuws
Het is Kim Jong-uns ultieme doel om in Noord-Korea de grootste nucleaire voorziening ter wereld te bouwen. Dat heeft de leider van het land volgens staatsmedia zondag verklaard.
anp
zondag 27 november 2022 om 02:09
Afbeelding
beeld anp
anp

Kim zou tijdens een bezoek aan de testlocatie van de Hwasong-17 tientallen militaire officieren een promotie hebben gegeven voor hun inspanningen rond de recente lancering van de grootste intercontinentale ballistische raket die Noord-Korea voor zover bekend heeft. Hij noemde de Hwasong-17 daarbij ‘’s werelds krachtigste strategische wapen’ en zei dat de raket liet zien dat Noord-Korea innovatief is en uiteindelijk het sterkste leger ter wereld zal kunnen vormen.

Tijdens het bezoek, waarbij Kim uitgebreid op de foto ging met wetenschappers, militair personeel en anderen betrokkenen, liet de leider van het land weten dat Noord-Koreaanse wetenschappers ‘een prachtige stap vooruit hebben gezet in de ontwikkeling van de technologie waarmee kernkoppen op ballistische raketten kunnen worden geplaatst.’ Hij weidde niet uit over die technologie of verdere plannen.

De lancering van de Hwasong-17 zorgde eerder deze maand voor een ingelast topoverleg tussen leiders van Australië, Canada, Japan, Nieuw-Zeeland, de VS en Zuid-Korea op de conferentie rond Azië-Pacifische Economische Samenwerking (APEC) in Bangkok. Volgens Zuid-Koreaanse waarnemers zou de raket New York en Washington kunnen bereiken.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Naschok in Zuid-Turkije met kracht van 5.3

In het zuiden van Turkije is na de verwoestende aardbevingen van maandag een naschok geweest met een kracht van 5.3. De schok werd door het Amerikaans seismologisch instituut USGS gemeten op 29 kilometer van Gaziantep, vlak bij de eerdere aardbevingen.

Afbeelding

Dell bij verliezers op Wall Street na bekendmaking ontslagronde

Dell Technologies is maandag op Wall Street in het rood geëindigd. De computerfabrikant maakte bekend ongeveer 6650 banen te schrappen om kosten te besparen. Het bedrijf zet die stap omdat het kampt met een zwakkere vraag naar pc's.

Afbeelding

Minister Yellen: economie VS sterk en weerbaar

De economie van de Verenigde Staten blijft sterk en weerbaar. Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen tegen nieuwszender ABC. Ze wijst daarbij vooral op de sterke arbeidsmarkt in de VS.

Afbeelding

591.000 euro binnen op Giro 7244 voor slachtoffers aardbevingen

Op Giro 7244 is inmiddels 591.000 euro binnengekomen voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Dat meldt een woordvoerder van het Rode Kruis. De hulporganisatie heeft Giro 7244 eerder maandag geopend.

Afbeelding

Dodental in Turkije en Syrië loopt op tot meer dan 3000

De aardbevingen in Zuid-Turkije hebben zeker 3032 mensen het leven gekost. Duizenden mensen raakten gewond en reddingswerkers zoeken onder het puin naar overlevenden. De verwachting is dat het dodental de komende uren verder oploopt.

Afbeelding

Turkse belangenorganisatie Milli Görüs: beving verschrikkelijk

De duizenden doden en de enorme verwoesting door de zware aardbevingen in het zuiden van Turkije zijn 'verschrikkelijk'. Dat zegt Orhan Kocer van de belangenorganisatie voor Turkse Nederlanders Milli Görüs Noord-Nederland. 'Ik heb er geen woorden voor.