Iran laat voetballer en dissident op borgtocht vrij

Nieuws
De Iraanse autoriteiten hebben zaterdag de kritische oud-international Voria Ghafouri en de prominente dissident Hossein Ronaghi op borgtocht vrijgelaten. Iraanse staatsmedia melden dat terwijl de al ruim twee maanden durende landelijke protesten voortduren.
anp
zaterdag 26 november 2022 om 23:13
Afbeelding
beeld anp
anp

Toen de populaire voetballer Ghafouri donderdag werd gearresteerd voor ‘propaganda tegen de staat’ leidde dat tot veel verontwaardiging. Ghafouri is Iraans-Koerdisch, net als de overleden 22-jarige vrouw Mahsa Amini, wier dood na verblijf in de gevangenis aanleiding was voor de enorme protestgolf. Die wordt hard neergeslagen door milities gelieerd aan de Revolutionaire Garde

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties besloot deze week tot een onafhankelijk onderzoek naar de repressie, waarbij honderden doden zijn gevallen en bijna 20.000 mensen zijn gearresteerd, onder wie journalisten, advocaten en sporters.

Demonstranten uit alle lagen van de bevolking hebben foto’s van opperste leider ayatollah Ali Khamenei Khamenei verbrand in een oproep een einde te maken aan de Islamitische Republiek. Er zouden ook vijftig politiemensen zijn omgekomen. Khamenei nam het zaterdag op voor de veiligheidstroepen die de betogingen neerslaan. Hij waarschuwde de bevolking ‘propaganda uit het buitenland’ over de massaprotesten niet te geloven.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nederlands reddingsteam geland in Turkije

Het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR is geland in het Turkse Adana. 65 mensen en acht reddingshonden gaan helpen in het land dat is getroffen door zware aardbevingen. In Turkije en buurland Syrië zijn hierdoor meer dan 3800 mensen overleden.

Afbeelding

Pakistanen kunnen weer op Wikipedia na opheffing blokkade

De Pakistaanse regering heeft de blokkade op Wikipedia opgeheven. De Pakistanen konden sinds vrijdag niet meer terecht bij de online-encyclopedie, omdat de regering vond dat daar 'godslasterlijke' dingen te lezen waren.

Afbeelding

Nieuwe Call of Duty stuwt omzet Activision Blizzard

Activision Blizzard, het gamesbedrijf achter titels als Call of Duty en World of Warcraft, heeft het aantal bestellingen in het laatste kwartaal van vorig jaar flink zien stijgen. Dat was met name te danken aan de nieuwste titel in de Call of Duty-reeks, Modern Warfare II.

Afbeelding

Naschok in Zuid-Turkije met kracht van 5.3

In het zuiden van Turkije is na de verwoestende aardbevingen van maandag een naschok geweest met een kracht van 5.3. De schok werd door het Amerikaans seismologisch instituut USGS gemeten op 29 kilometer van Gaziantep, vlak bij de eerdere aardbevingen.

Afbeelding

Dell bij verliezers op Wall Street na bekendmaking ontslagronde

Dell Technologies is maandag op Wall Street in het rood geëindigd. De computerfabrikant maakte bekend ongeveer 6650 banen te schrappen om kosten te besparen. Het bedrijf zet die stap omdat het kampt met een zwakkere vraag naar pc's.

Afbeelding

Minister Yellen: economie VS sterk en weerbaar

De economie van de Verenigde Staten blijft sterk en weerbaar. Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen tegen nieuwszender ABC. Ze wijst daarbij vooral op de sterke arbeidsmarkt in de VS.