Blokkade A12: 150 demonstranten Extinction Rebellion aangehouden

Nieuws
De politie heeft 150 demonstranten van klimaatactiegroep Extinction Rebellion aangehouden nadat zij zaterdag een deel van de A12 bij Den Haag hadden geblokkeerd.
anp
zaterdag 26 november 2022 om 17:54
Afbeelding
beeld anp
anp

De burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen, had de blokkade verboden en aangeboden dat de demonstranten hun protest konden voortzetten op het Malieveld. ‘Een deel gaf hieraan geen gehoor’, aldus de politie, waarna deze demonstranten in bussen naar het politiebureau werden vervoerd en werden aangehouden.

De politie kon nog niet direct zeggen of de demonstranten die zijn aangehouden ook de nacht op het bureau moeten doorbrengen. ‘Alles wordt nu afgehandeld op het bureau’, aldus een woordvoerster. De politie heeft de demonstranten meerdere keren gevraagd om te vertrekken en ze een waarschuwing gegeven voordat ze werden aangehouden.

Rustig

Het verwijderen van de demonstranten verliep rustig. Mensen werden opgetild en weggedragen naar bussen. Ook zette de politie flesjes cola in om de lijm op te lossen die sommige demonstranten op hun handen hadden gesmeerd om zich vast te lijmen aan elkaar of aan het wegdek. De cola loste de lijm razendsnel op. Sommige demonstranten reageerden hier op de livestream met verbazing op en leken dit niet te weten.

De A12 is sinds 14.50 uur weer open in beide richtingen van en naar Den Haag. De demonstranten hadden zich zaterdag vanaf het middaguur verzameld op de snelweg, precies tussen de tijdelijke Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in. Ook langs de kant van de snelweg hadden zich demonstranten verzameld. Met spandoeken en leuzen riepen ze het kabinet op te stoppen met subsidies voor de fossiele industrie.

Volgens een woordvoerder van Extinction Rebellion waren er in totaal rond de 250 demonstranten aanwezig. De demonstratie begon op het Malieveld, maar verplaatste zich naar de snelweg omdat dat volgens de groep de relevante plek was om actie te voeren. ‘De politie mag de demonstranten zes uur vasthouden voor een zogeheten C-vergrijp. Dat is geen misdrijf, maar een overtreding. Daar kiezen we de acties ook bewust op uit. We willen het dagelijks leven ontregelen, maar geweldloos en door middel van lichte overtredingen ons standpunt agenderen’, aldus de woordvoerder.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nederlands reddingsteam geland in Turkije

Het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR is geland in het Turkse Adana. 65 mensen en acht reddingshonden gaan helpen in het land dat is getroffen door zware aardbevingen. In Turkije en buurland Syrië zijn hierdoor meer dan 3800 mensen overleden.

Afbeelding

Pakistanen kunnen weer op Wikipedia na opheffing blokkade

De Pakistaanse regering heeft de blokkade op Wikipedia opgeheven. De Pakistanen konden sinds vrijdag niet meer terecht bij de online-encyclopedie, omdat de regering vond dat daar 'godslasterlijke' dingen te lezen waren.

Afbeelding

Nieuwe Call of Duty stuwt omzet Activision Blizzard

Activision Blizzard, het gamesbedrijf achter titels als Call of Duty en World of Warcraft, heeft het aantal bestellingen in het laatste kwartaal van vorig jaar flink zien stijgen. Dat was met name te danken aan de nieuwste titel in de Call of Duty-reeks, Modern Warfare II.

Afbeelding

Naschok in Zuid-Turkije met kracht van 5.3

In het zuiden van Turkije is na de verwoestende aardbevingen van maandag een naschok geweest met een kracht van 5.3. De schok werd door het Amerikaans seismologisch instituut USGS gemeten op 29 kilometer van Gaziantep, vlak bij de eerdere aardbevingen.

Afbeelding

Dell bij verliezers op Wall Street na bekendmaking ontslagronde

Dell Technologies is maandag op Wall Street in het rood geëindigd. De computerfabrikant maakte bekend ongeveer 6650 banen te schrappen om kosten te besparen. Het bedrijf zet die stap omdat het kampt met een zwakkere vraag naar pc's.

Afbeelding

Minister Yellen: economie VS sterk en weerbaar

De economie van de Verenigde Staten blijft sterk en weerbaar. Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen tegen nieuwszender ABC. Ze wijst daarbij vooral op de sterke arbeidsmarkt in de VS.