FNV roept op tot actie voor eerlijke oplossing ‘inkomenscrisis’

Nieuws
Zo’n 4000 leden van vakbond FNV zijn zaterdag samengekomen in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Daar protesteerden zij tegen ‘de inkomenscrisis’ in Nederland, voor een ‘rechtvaardige samenleving en eerlijke oplossingen’ voor de geldproblemen van Nederlanders. Er kwamen sprekers uit verschillende sectoren voorbij. FNV-voorzitter Tuur Elzinga sloot de manifestatie af met de inzet van de vakbond voor het aankomende jaar.
anp
zaterdag 26 november 2022 om 15:38
Afbeelding
beeld anp
anp

Elzinga sprak daarbij van een tweedeling in de maatschappij, een die door de inflatie alleen maar groter wordt. ‘Bedrijven verhogen wél hun prijzen en hun omzet, en als het even kan hun winsten. Maar niet de lonen.’ Hij ergert zich eraan dat topbestuurders naast een ‘uitermate riante vergoeding’ ook nog een bonus en loonsverhoging krijgen. ‘Maar het koopkrachtbehoud van de mensen die de winsten met hard werken bij elkaar hebben verdiend, zit er niet in’, aldus Elzinga. ‘Ik vind dat niet normaal, ik vind dat asociaal.’

De oplossingen die de vakbond aandraagt zijn volgens Elzinga ‘eenvoudig, realistisch en uitvoerbaar’. Zo wil de bond onder meer dat lonen voortaan automatisch meestijgen met de prijzen. Dat gebeurt al in enkele Europese landen, waaronder België, aldus de vakbondsvoorzitter. Ook in Nederland heeft de bond al in enkele cao’s de zogenaamde automatisch prijscompensatie afgesproken. Daarnaast moet het minimumloon alsnog omhoog voor iedereen vanaf 18 jaar, naar 14 euro per uur.

Drie mensen

Maar om die doelen te behalen, zijn mensen nodig. Daarom riep de Elzinga aanwezigen op om komende week drie mensen te vragen lid te worden. ‘Alleen dan groeien we snel genoeg om de winst te verzekeren. Van werkplek naar werkplek, van cao naar cao, van regio naar regio.’

De afgelopen tijd organiseerde de bond al meerdere stakingen om betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen. Vrijdag nog, legden werknemers van winkelconcern De Bijenkorf het werk neer voor een beter loon voor de circa 2400 medewerkers. Ook bij PostNL wilde de vakbond gaan staken, maar hij zag daarvan af toen de rechter oordeelde dat een staking alleen mocht zolang essentiële post bezorgd zou blijven worden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Aantal Nederlandse vermisten in Turkije gestegen naar acht

Het aantal Nederlanders dat vermist wordt na de zware aardbeving in het zuidoosten van Turkije is gestegen naar acht. Eerder op de dag meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken nog zes vermisten.

Afbeelding

NOS brengt nieuws over aardbeving ook in Turks en Arabisch

De NOS deelt artikelen over de aardbevingen in Turkije en Syrië als experiment ook in het Turks en Arabisch op de website en in de app. De automatisch vertaalde berichten zijn via een link in de Nederlandstalige artikelen te vinden op de website van NOS Lab, de site waarop de o..

Afbeelding

Turkije weigert aardbevingshulp Cyprus

Turkije weigert aardbevingshulp van het nabijgelegen Cyprus. De Turkse autoriteiten hebben het sturen van een reddingsteam afgewezen, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken tegen Cypriotische media.

Afbeelding

Ryanair wil actie tegen verstoring luchthaven Dublin door drones

Luchtvaartmaatschappij Ryanair wil dat er onmiddellijke actie wordt ondernomen tegen drones die de afgelopen dagen voor verstoringen van vluchten op de luchthaven van Dublin hebben gezorgd. Door vertragingen werden duizenden passagiers geraakt.

Afbeelding

Rotterdam en Amsterdam doneren 1 euro per inwoner

Amsterdam en Rotterdam doneren beide 1 euro per inwoner aan het Rode Kruis voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. 'De aardbeving in Turkije en Syrië is een ongekende ramp.

Afbeelding

Amateurclubs mogen minuut stilte houden voor ramp Turkije

Clubs uit het amateurvoetbal die komend weekeinde een minuut stilte willen houden om stil te staan bij de ramp in Turkije en Syrië, mogen dat van de KNVB doen. De voetbalbond vraagt wel om het initiatief vooraf te bespreken met de tegenstander en scheidsrechter.