FNV roept op tot actie voor eerlijke oplossing ‘inkomenscrisis’

Nieuws
Zo’n 4000 leden van vakbond FNV zijn zaterdag samengekomen in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Daar protesteerden zij tegen ‘de inkomenscrisis’ in Nederland, voor een ‘rechtvaardige samenleving en eerlijke oplossingen’ voor de geldproblemen van Nederlanders. Er kwamen sprekers uit verschillende sectoren voorbij. FNV-voorzitter Tuur Elzinga sloot de manifestatie af met de inzet van de vakbond voor het aankomende jaar.
anp
zaterdag 26 november 2022 om 15:38
Afbeelding
beeld anp
anp

Elzinga sprak daarbij van een tweedeling in de maatschappij, een die door de inflatie alleen maar groter wordt. ‘Bedrijven verhogen wél hun prijzen en hun omzet, en als het even kan hun winsten. Maar niet de lonen.’ Hij ergert zich eraan dat topbestuurders naast een ‘uitermate riante vergoeding’ ook nog een bonus en loonsverhoging krijgen. ‘Maar het koopkrachtbehoud van de mensen die de winsten met hard werken bij elkaar hebben verdiend, zit er niet in’, aldus Elzinga. ‘Ik vind dat niet normaal, ik vind dat asociaal.’

De oplossingen die de vakbond aandraagt zijn volgens Elzinga ‘eenvoudig, realistisch en uitvoerbaar’. Zo wil de bond onder meer dat lonen voortaan automatisch meestijgen met de prijzen. Dat gebeurt al in enkele Europese landen, waaronder België, aldus de vakbondsvoorzitter. Ook in Nederland heeft de bond al in enkele cao’s de zogenaamde automatisch prijscompensatie afgesproken. Daarnaast moet het minimumloon alsnog omhoog voor iedereen vanaf 18 jaar, naar 14 euro per uur.

Drie mensen

Maar om die doelen te behalen, zijn mensen nodig. Daarom riep de Elzinga aanwezigen op om komende week drie mensen te vragen lid te worden. ‘Alleen dan groeien we snel genoeg om de winst te verzekeren. Van werkplek naar werkplek, van cao naar cao, van regio naar regio.’

De afgelopen tijd organiseerde de bond al meerdere stakingen om betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen. Vrijdag nog, legden werknemers van winkelconcern De Bijenkorf het werk neer voor een beter loon voor de circa 2400 medewerkers. Ook bij PostNL wilde de vakbond gaan staken, maar hij zag daarvan af toen de rechter oordeelde dat een staking alleen mocht zolang essentiële post bezorgd zou blijven worden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Na toiletbezoek ontsnapte tbs'er is terug in Groningse kliniek

Een tbs'er die op 10 januari ontsnapte uit de Groningse Dr. S. van Mesdag-kliniek na een toiletbezoek is weer terecht. Dat bevestigt een woordvoerster van de justitiële inrichting na berichtgeving door RTV Noord.

Afbeelding

Enkele vluchten Eindhoven geschrapt vanwege klimaatprotest

Enkele vluchten van en naar Eindhoven Airport zaterdag gaan niet door, omdat klimaatactivisten van Extinction Rebellion dan actie willen voeren bij de luchthaven. Mogelijk doen enkele honderden aanhangers daaraan mee. Het is nog niet bekend wat de groep precies van plan is.

Afbeelding

Britse rechercheurs zetten nep-ddos-sites op als lokaas

Britse cyberrechercheurs hebben meerdere sites opgezet waar criminelen zogenaamd ddos-aanvallen konden bestellen. Duizenden digitale vandalen trapten in de val en maakten accounts aan, waardoor hun gegevens in handen van de politie kwamen.

Afbeelding

Bankenonrust nog niet voorbij op beurs, Deutsche Bank hard omlaag

Deutsche Bank was vrijdag de grote verliezer op de Europese beurzen. Ook andere banken, bijvoorbeeld ING, werden flink lager gezet door beleggers. Daarmee lijkt de recente onrust op de financiële markten over de bankensector nog niet voorbij.

Afbeelding

Toenemende kritiek op handelen Franse politie bij protesten

In Frankrijk wordt steeds meer kritiek geuit op het optreden van de politie bij de aanhoudende pensioenprotesten in het land. Mensenrechtenorganisaties zeggen zich zorgen te maken over wat zij willekeurige of preventieve arrestaties en buitensporig gebruik van geweld noemen.

Afbeelding

Voorzitter Pensioenfederatie: pak schijnzelfstandigheid aan

De Belastingdienst en andere overheidsinstanties moeten meer doen tegen schijnzelfstandigheid. Dat zegt voorzitter Ger Jaarsma van de Pensioenfederatie, de overkoepelende organisatie van pensioenfondsen.