Chinese leider wil met Noord-Korea werken aan ‘wereldvrede’

Nieuws
China wil met Noord-Korea samenwerken om regionale en wereldwijde stabiliteit, welvaart en vrede te bewerkstelligen. De Chinese president Xi Jinping schrijft dat in een brief aan de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, meldt staatspersbureau KCNA.
anp
zaterdag 26 november 2022 om 07:16
Afbeelding
beeld anp
anp

KCNA ging niet in op de talrijke recente raketlanceringen van Noord-Korea die de spanningen in het gebied de laatste tijd hebben verhoogd. Het regime in Pyongyang sprak agressieve taal na gezamenlijke militaire oefeningen van Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

Het stalinistisch geregeerde en van de buitenwereld afgesloten Noord-Korea is in economisch opzicht bijna volledig aangewezen op China. De Verenigde Staten hebben Beijing en Moskou eerder deze maand verweten Pyongyang te behoeden voor ernstigere sancties. In mei zorgde een veto van China en Rusland er nog voor dat verdere sancties die Amerika voorstelde voor de Noord-Koreanen er niet kwamen.

De Chinese president Xi had vorige week in de marge van de G20-top op Bali een lang gesprek met zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden. Die zei ervan overtuigd te zijn dat Beijing niet wil dat Noord-Korea de spanningen in de regio blijft verhogen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Scholen in Turks aardbevingsgebied twee weken dicht

Het onderwijs in het rampgebied in Turkije wordt zeker niet hervat voor 20 februari. Dat meldt de Turkse televisiezender TVNET. Veel scholen hebben schade opgelopen door de aardbevingen. Eerder werd al bekend dat de scholen in het hele land een week dicht zouden blijven.

Afbeelding

Directeur Rijksmuseum: Vermeer-tentoonstelling leek onmogelijk

Het was altijd al een grote wens van het Rijksmuseum om een overzichtstentoonstelling van Vermeer (1632-1675) te maken. 'Maar die wens leek onmogelijk', aldus hoofddirecteur Taco Dibbits.

Afbeelding

Franse staking treft scholen, treinvervoer en raffinaderijen

In Frankrijk is dinsdag opnieuw een landelijke staking uit protest tegen de plannen van de Franse regering om de pensioenregels te veranderen, waaronder een verhoging van de pensioenleeftijd. De staking treft onder meer het onderwijs, treinverkeer en olieraffinaderijen.

Afbeelding

Ruim 2 miljoen euro op Giro 7244 voor slachtoffers aardbevingen

Op Giro 7244 is in iets meer dan 24 uur meer dan 2 miljoen euro gedoneerd voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië, meldt een woordvoerder van het Rode Kruis. De hulporganisatie opende het gironummer maandag na de zware bevingen, die al vele levens kostten.

Afbeelding

Geplaagde Britse premier stelt nieuwe ministers aan

De Britse premier Rishi Sunak heeft meerdere wisselingen in zijn kabinet doorgevoerd. De premier, die geplaagd wordt door grote stakingen en een tegenvallende economie, hoopt daarmee duidelijk te maken dat hij van de economie meer een prioriteit wil maken.

Afbeelding

Advies om geen hout te stoken geldt nu voor acht provincies

Omdat het in een groot deel van het land amper waait, heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een advies om even geen hout te stoken verder uitgebreid.