ING: beleggersvertrouwen klimt op na dieptepunt

Nieuws
Het vertrouwen onder beleggers zit weer in de lift na het dieptepunt van oktober. Dat komt vooral doordat beleggers meer vertrouwen hebben in de waarde van de eigen beleggingsportefeuille, aldus ING in zijn BeleggersBarometer, waarmee het maandelijks het sentiment onder beleggers peilt. Ook over de economische situatie in Nederland oordelen beleggers iets minder negatief dan een maand geleden. Hetzelfde geldt ook voor de eigen financiële situatie.
anp
zaterdag 26 november 2022 om 07:00
Afbeelding
beeld anp
anp

De graadmeter van ING voor het beleggersvertrouwen steeg van 56 in oktober naar 70 punten in november. Vorige maand stond de graadmeter op het laagste punt sinds het begin van de metingen 20 jaar geleden. De afgelopen maand hebben minder beleggers verlies geleden in vergelijking met oktober. Vorige maand ging het om krap de helft van de beleggers. Deze maand is dat nog geen derde van de effectenbezitters.

Verder maakte een derde van de beleggers de afgelopen maand winst. Het gemiddelde rendement lag daarbij op 5,7 procent. ING legt uit dat de beurzen de afgelopen maand weer flink in de lift zaten. Dat gold vooral in Europa. De AEX-index op Beursplein 5 liet een herstel van ruim 10 procent zien. De Duitse Dax-index steeg bijna 20 procent. Evengoed staan beide graadmeters dit jaar nog op een verlies van zo’n 10 procent.

ASML

Beleggers hebben, zoals de laatste tijd vaker het geval is, de meeste fiducie in ASML, gevolgd door Shell en ING. Verder blijft de geopolitiek volgens beleggers de meeste invloed op de beurs houden. Maar dit wordt wel minder. De wereldeconomie en de inflatie spelen ook een belangrijke rol. Verder zijn beleggers ontevredener over het beursjaar dan dat zij in augustus waren.

Vanwege het 20-jarige bestaan van de BeleggersBarometer vroeg ING ook wat in deze periode de meeste impact had op de beurs. Daaruit kwam de financiële crisis uit 2008 als eerste uit de bus. De corona- en koopkrachtcrisis volgen volgens ING op grote afstand. Verder wordt de technologische vooruitgang als belangrijkste ontwikkeling gezien.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

1500 mensen geëvacueerd bij eerste grote bosbrand Spanje dit jaar

Door de eerste grote bosbrand dit jaar in Spanje hebben ongeveer 1500 mensen hun huis moeten verlaten. Bijna 40 vierkante kilometer natuur ten noorden van de Oost-Spaanse stad Valencia werd verwoest.

Afbeelding

Na toiletbezoek ontsnapte tbs'er is terug in Groningse kliniek

Een tbs'er die op 10 januari ontsnapte uit de Groningse Dr. S. van Mesdag-kliniek na een toiletbezoek is weer terecht. Dat bevestigt een woordvoerster van de justitiële inrichting na berichtgeving door RTV Noord.

Afbeelding

Enkele vluchten Eindhoven geschrapt vanwege klimaatprotest

Enkele vluchten van en naar Eindhoven Airport zaterdag gaan niet door, omdat klimaatactivisten van Extinction Rebellion dan actie willen voeren bij de luchthaven. Mogelijk doen enkele honderden aanhangers daaraan mee. Het is nog niet bekend wat de groep precies van plan is.

Afbeelding

Britse rechercheurs zetten nep-ddos-sites op als lokaas

Britse cyberrechercheurs hebben meerdere sites opgezet waar criminelen zogenaamd ddos-aanvallen konden bestellen. Duizenden digitale vandalen trapten in de val en maakten accounts aan, waardoor hun gegevens in handen van de politie kwamen.

Afbeelding

Bankenonrust nog niet voorbij op beurs, Deutsche Bank hard omlaag

Deutsche Bank was vrijdag de grote verliezer op de Europese beurzen. Ook andere banken, bijvoorbeeld ING, werden flink lager gezet door beleggers. Daarmee lijkt de recente onrust op de financiële markten over de bankensector nog niet voorbij.

Afbeelding

Toenemende kritiek op handelen Franse politie bij protesten

In Frankrijk wordt steeds meer kritiek geuit op het optreden van de politie bij de aanhoudende pensioenprotesten in het land. Mensenrechtenorganisaties zeggen zich zorgen te maken over wat zij willekeurige of preventieve arrestaties en buitensporig gebruik van geweld noemen.