Voor- en tegenstanders Iraans regime botsen voor WK-wedstrijd

Nieuws
Voor de tweede wedstrijd van Iran op het WK voetbal was het onrustig rond het stadion in Qatar. Voor- en tegenstanders van het Iraanse regime botsten over de politieke onrust in hun land. Regeringsgezinde fans schreeuwden naar de demonstranten en pakten hun vlaggen af.
anp
vrijdag 25 november 2022 om 12:53
Afbeelding
beeld anp
anp

Bij de wedstrijd tegen Wales droegen veel Iraanse fans net als tijdens de eerste wedstrijd shirts en vlaggen met de tekst ‘Women, Life, Freedom’ (Vrouwen, Leven, Vrijheid). Sommige mannen reageerden daar boos op en scandeerden ‘de Islamitische Republiek Iran’ tegen vrouwen die interviews gaven aan buitenlandse media. De regeringsaanhangers hebben meerdere vrouwen geïntimideerd door hen te omsingelen en te filmen met hun telefoon.

De protesten begonnen tien weken geleden na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini en richten zich onder andere op meer rechten voor vrouwen. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn al meer dan vierhonderd mensen gedood tijdens de protesten. Duizenden mensen zijn opgepakt.

De spelers van Iran zwegen afgelopen maandag tijdens het volkslied uit solidariteit met de demonstranten in Iran. Vrijdag zongen ze wel mee. Vanaf de tribune was weer boegeroep te horen tijdens het volkslied en veel Iraanse supporters waren in tranen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Politie zoekt met dertig rechercheurs naar Minh Nghia Vuong

Het team van de Rotterdamse politie dat zoekt naar de voortvluchtige Minh Nghia Vuong is uitgebreid naar dertig rechercheurs, meldt de politie vrijdag. Vuong wordt verdacht van de dodelijke schietpartij in Zwijndrecht in januari.

Afbeelding

Analyse: Nederlanders zuinig met energie ondanks prijsplafond

Nederlanders zetten door de komst van het prijsplafond de thermostaat niet gelijk weer een graadje hoger. Martien Visser, lector Energietransitie aan de Hanzehogeschool in Groningen, meldt op basis van een eigen analyse dat huishoudens en kleine werkgevers ook in januari zo'n 2..

Afbeelding

Kabinet denkt aan financiële steun bij omscholing naar tekortberoep

Het kabinet kijkt naar de mogelijkheid tot een financieel steuntje in de rug aan mensen die zich laten omscholen naar een beroep waar grote tekorten aan zijn, zoals technici, leraren en zorgmedewerkers. Zo moet een belangrijke drempel worden weggenomen voor zij-instromers.

Afbeelding

Amazon en Alphabet dalen op Wall Street na resultaten

De grote Amerikaanse techbedrijven Amazon en Google-moeder Alphabet gingen vrijdag omlaag na tegenvallende kwartaalberichten. Een dag eerder lieten de techbedrijven juist nog stevige koerswinsten zien dankzij beter dan verwachte resultaten van Facebook-moederbedrijf Meta Platfo..

Afbeelding

Melkveehouders: minder zware eisen, anders geen landbouwakkoord

De overheid moet haar eisenpakket aan de landbouw afzwakken, anders komt er geen breed akkoord. Dat eisen verschillende belangenverenigingen van melkveehouders.

Afbeelding

Veel meer nieuwe banen in VS, werkloosheid laagste in halve eeuw

Werkgevers in de Verenigde Staten hebben in januari veel meer mensen aangenomen dan was verwacht. De werkloosheid in de VS daalde dan ook naar 3,4 procent. Zo laag is de werkloosheid daar sinds mei 1969 niet meer geweest.