KPMG scherpt controle klimaatverantwoording beursfondsen aan

Nieuws
Met het nieuwe jaarverslagenseizoen op komst gaat KPMG meer aandacht besteden aan de klimaatrisico’s en de plannen om deze aan te pakken in de jaarrekeningen van beursgenoteerde bedrijven. Ook de accountantscontrole van een aantal ondernemingen in industrieën met veel uitstoot in Nederland zullen worden uitgebreid. Dat meldt het accountantsbureau in een brief aan zijn klanten en andere belanghebbenden.
anp
vrijdag 25 november 2022 om 12:51
Afbeelding
beeld anp

Omdat het klimaat in rap tempo verandert en de behoefte aan transparantie over klimaatrisico’s groot is, is het noodzakelijk om nog vóór invoering van nieuwe regelgeving verdere stappen te zetten op het gebied van klimaatverantwoording, schrijft KPMG. In de Europese Unie moeten bedrijven met de meeste maatschappelijke impact vanaf boekjaar 2024 rapporteren volgens de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Andere bedrijven volgen later.

De CSRD-richtlijn verplicht bedrijven tot rapporteren over de impact van bedrijfsactiviteiten op het milieu en de maatschappij en deze verslaglegging te laten toetsen door een accountant.

Niet-financiële informatie

‘Waar de accountant van oudsher toezag op de controle van financiële cijfers, wordt dat versneld uitgebreid’, zegt Marc Hogeboom, bestuurslid van KPMG. ‘Omzet, winst en marktaandeel zijn niet langer de toonaangevende indicatoren. Niet-financiële informatie van bedrijven is steeds belangrijker en plaatst duurzaamheid hoger op de agenda. Om organisaties te stimuleren om daar transparanter in jaarrekeningen over te rapporteren zullen we daar expliciet aandacht aan besteden.’

Volgens Hogeboom hebben belanghebbenden behoefte aan objectief inzicht in de duurzaamheidsagenda en -prestaties van bedrijven. ‘Onze accountants hebben een belangrijke rol bij het verstrekken van zekerheid of gerapporteerde informatie klopt. Door inzichten op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur meetbaar te maken, worden duurzaamheidsindicatoren gecreëerd waarop gestuurd en afgerekend kan worden.’

Volgens KPMG krijgt ieder controleteam onder meer de beschikking over klimaatexperts om te helpen bij het duiden van klimaatrisico’s en de potentiële impact van CO2-reductieplannen, zodat de accountants hierover concreet in gesprek kunnen gaan met hun klanten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vulkaan op Java uitgebarsten, evacuatie van omwonenden

De Semeru-vulkaan op het Indonesische eiland Java is uitgebarsten. De Indonesische autoriteiten hebben de hoogste alarmfase afgekondigd en zijn overgegaan op de evacuatie van omwonenden.

Afbeelding

Primeur voor Israëlische president met bezoek aan Bahrein

Voor het eerst brengt een president van Israël een bezoek aan Bahrein. De twee landen haalden in 2020 de banden aan en willen nu op economisch gebied nog nauwer gaan samenwerken.

Afbeelding

4 auto’s in brand in Groningen, politie vermoedt brandstichting

In de stad Groningen hebben zondagochtend meerdere auto’s in brand gestaan. De politie gaat uit van brandstichting. Er raakte niemand gewond, meldt de politie zondag.

Afbeelding

Bronnen: OPEC en bondgenoten houden olieproductie gelijk

Leden van het kartel van olieproducerende landen OPEC en bondgenoten als Rusland en Kazachstan besluiten waarschijnlijk om de olieproductie gelijk te houden, zeggen ingewijden tegen persbureau Reuters.

Afbeelding

Duitse toezichthouder maant broker FlatexDEGIRO tot ingrijpen

Een Duitse financieel toezichthouder heeft bij onlinebroker FlatexDEGIRO tekortkomingen in de bedrijfsvoering geconstateerd, meldt de onderneming op zijn site.

Afbeelding

Nederland ‘spiegelt’ WK-afvaardiging aan die van Argentinië

De keuze voor een Nederlandse afvaardiging naar de wedstrijd Nederland-Argentinië van komende vrijdag hangt af van wie Argentinië naar het WK in Qatar stuurt. Dat zegt minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) in het programma WNL op Zondag.