Turkije: honderden Koerdische militanten ‘geneutraliseerd’

Nieuws
Turkije zegt meer dan driehonderd Koerdische militanten te hebben ‘geneutraliseerd’ in een offensief dat zondag begon in het noorden van Syrië en Irak. Dat offensief richt zich op de Syrisch-Koerdische YPG en de Koerdische PKK.
anp
vrijdag 25 november 2022 om 10:35
Afbeelding
beeld anp

Ankara gebruikt de term neutraliseren voor het doden of gevangennemen van militanten. Er worden luchtaanvallen uitgevoerd op locaties die zouden worden gebruikt om aanvallen op Turks grondgebied te plannen. President Recep Tayyip Erdogan zei eerder deze week mogelijk ook grondtroepen te zullen sturen.

Het Turkse offensief begon een week na een bomaanslag in een drukke winkelstraat in Istanbul. Bij de explosie vielen zes doden en meer dan tachtig gewonden. Ankara houdt de YPG en de PKK verantwoordelijk, maar deze Koerdische groeperingen ontkennen bij de aanslag betrokken te zijn geweest.

De opgelopen spanningen leiden tot internationale zorgen. Onder meer de Verenigde Staten en Rusland roepen op tot terughoudendheid. De PKK wordt door onder meer Turkije, de Verenigde Staten en de Europese Unie gezien als terroristische organisatie. De VS steunen de YPG in de strijd tegen Islamitische Staat (IS).

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Stil uurtje voor hoogsensitieve klanten Belgische supermarkten

De supermarktketens Carrefour en Delhaize voeren stille uurtjes in hun Belgische winkels in voor mensen met een autismespectrumstoornis. Het doel hiervan is boodschappen doen aangenamer te maken voor hoogsensitieve mensen.

Afbeelding

Schiphol heeft 800 beveiligers extra nodig voor april

Schiphol wil voor april 2023 achthonderd extra beveiligers hebben geworven voor werk op de luchthaven. Die zijn nodig om het vliegveld te laten functioneren zoals voorheen.

Afbeelding

De Jonge: nog te veel fouten met energielabels van gebouwen

Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) vindt dat er nog te veel fouten gemaakt worden bij het bepalen van energielabels van gebouwen.

Afbeelding

Hakeem Jeffries verkozen tot Democratische leider in Huis VS

De Democratische leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben Hakeem Jeffries verkozen tot hun nieuwe fractievoorzitter. Hij begint in 2023 aan zijn nieuwe rol en vervangt dan Nancy Pelosi.

Afbeelding

Maatregelen Amsterdam om groei en overlast toerisme te beperken

Het college van B en W van Amsterdam wil een aantal maatregelen nemen om de groei van het toerisme te beperken en de overlast ervan tegen te gaan.

Afbeelding

Aandelenbeurs Amsterdam met winst november uit na inflatiecijfers

De aandelenbeurs in Amsterdam sluit november af met een aanzienlijke winst, juist in een jaar vol verliezen voor beleggers door stijgende rentes en de vrees voor economisch mindere tijden.