Acht leden kabinet maken volgende maand excuses slavernijverleden

Nieuws
Acht leden van het kabinet maken op 19 december excuses voor het slavernijverleden. Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) zal dat doen in Suriname, melden ingewijden na berichtgeving van de NOS.
anp
vrijdag 25 november 2022 om 09:58 aangepast 11:48
Afbeelding
beeld anp

Begin deze maand kwam al naar buiten dat het kabinet spijt gaat betuigen. Dat zal een reactie zijn op het adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden. Dat heeft gepleit voor officiële excuses van de Nederlandse staat.

Bewindslieden van het kabinet reizen naast Suriname ook naar Caribisch Nederland om daar excuses te maken. Premier Mark Rutte zal dat in Nederland doen. In 1863 werd de slavenhandel officieel afgeschaft in Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk.

Verder biedt volgens de NOS staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) excuses aan op Aruba, minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) op Bonaire, staatssecretaris Alexandra Van Huffelen (Koninkrijksrelaties) op Curaçao, staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) op Sint-Eustatius, staatssecretaris Maarten Ooijen (Welzijn) op Saba en minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) zal spijt betuigen op Sint-Maarten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Duitse minister: ziekenhuizen beschermen tegen dure energie

De Duitse regering trekt 8 miljard euro uit om ziekenhuizen en zorgklinieken te beschermen tegen de hoge energieprijzen. Dat heeft zorgminister Karl Lauterbach gezegd.

Afbeelding

Illegaal feest Ammerzoden beëindigd na oproep politie

Na een oproep van de politie is een illegaal feest in het Gelderse Ammerzoden (gemeente Maasdriel) beëindigd. ‘De muziek is uitgezet en er zijn nog wel wat mensen, maar de meeste bezoekers zijn vertrokken’, aldus een politiewoordvoerder.

Afbeelding

Italianen zoeken verder naar vermisten na aardverschuiving

De zoektocht naar vermisten op het Italiaanse eiland Ischia na de aardverschuiving van zaterdag gaat door. De hulpdiensten zoeken nog elf mensen in het rampgebied. Tot nu toe hebben de autoriteiten één dode bevestigd; dertien mensen zijn gewond geraakt.

Afbeelding

Musk: recordaantal nieuwe gebruikers bij Twitter

Twitter heeft er in de afgelopen tijd recordaantallen nieuwe gebruikers bijgekregen. Dat meldde topman Elon Musk die sinds enige tijd de nieuwe eigenaar is van het socialemediabedrijf.

Afbeelding

Even Tot Hier scoort ook laat op de avond

Het satirische programma Even Tot Hier van Niels van der Laan en Jeroen Woe zet ondanks het WK voetbal hoge kijkcijfers neer. Het programma werd vanwege de wedstrijd Argentinië tegen Mexico pas tegen 23.

Afbeelding

Ook protesten tegen coronabeleid in Shanghai na fatale brand

Ook in Shanghai zijn protesten uitgebroken tegen het coronabeleid in China. Aanleiding is een brand in de stad Urumqi in de provincie Xinjiang waarbij donderdag tien doden vielen. Volgens de demonstranten konden zij vanwege een strenge lockdown niet aan de vlammen ontkomen.