Tienduizenden werknemers weg bij Foxconn vanwege lockdown

Nieuws
Meer dan 20.000 werknemers van de Chinese fabriek van Apple-leverancier Foxconn zijn naar verluidt vertrokken vanwege de aangekondigde lockdown in de stad Zhengzhou, waar de fabriek staat. De meesten van hen waren onlangs aangenomen en werkten nog niet eens aan de productie van de iPhones.
anp
vrijdag 25 november 2022 om 08:54
Afbeelding
beeld anp
anp

Autoriteiten in Zhengzhou kondigden een lockdown van vijf dagen aan voor delen van de stad vanwege het hoge aantal coronabesmettingen. De lockdown gaat vrijdag om middernacht in. Voor die tijd proberen mensen in allerijl weg te komen. Op video’s die vrijdag op Chinese sociale media zijn geplaatst zijn lange rijen met werknemers te zien die in de rij staan voor bussen.

De exodus van personeel bij ‘s werelds grootste iPhone-fabriek is een nieuwe klap voor het Taiwanese bedrijf, dat al langer last heeft van strenge coronabeperkingen. Die wakkeren niet alleen de ontevredenheid onder werknemers aan, ook zitten ze de productie van iPhones in de weg in aanloop naar de feestdagen.

Er zijn ook steeds meer zorgen over de beschikbaarheid van de apparaten van Apple. Het vertrek van tienduizenden werknemers bemoeilijkt namelijk de doelstelling van Foxconn om de productie eind november, na de soms gewelddadige onrust, weer volledig op gang te brengen, zo klinkt het.

Foxconn, formeel bekend als Hon Hai Precision Industry, weigerde tegen persbureau Reuters commentaar te geven. Apple, dat donderdag zei nog genoeg personeel in de fabriek te hebben, gaf vrijdag geen commentaar.

Werknemers klaagden eerder over het moeten delen van slaapzalen met collega’s die positief zijn getest op corona. Ze beweren dat ze zijn misleid over compensatievergoedingen in de fabriek die goed is voor 70 procent van de wereldwijde iPhone-verschepingen.

Foxconn bood donderdag 10.000 yuan, omgerekend zo’n 1340 euro, aan protesterende werknemers die ermee instemden ontslag te nemen en de fabriek te verlaten. Foxconn lanceerde eerder deze maand een campagne voor het aanwerven van personeel. Daarbij werden bonussen en hogere salarissen beloofd ter compensatie van de coronabeperkingen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Van Ooijen neemt regie op afbouw gesloten jeugdhulp

Op de afbouw van de gesloten jeugdhulp en de komst van kleinschalige alternatieven daarvoor, komt landelijke regie. Dat meldt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Jeugdzorg) in het uitvoeringsplan voor de gesloten jeugdhulp dat vrijdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Afbeelding

Veel interesse in doorstart papierfabriek Crown Van Gelder

Er is veel interesse om de failliete papierfabriek Crown Van Gelder uit Velsen-Noord over te nemen. Dat laat curator Rocco Mulder weten. Hij en mede-curator Alfons Dunselman hebben contact gehad met verschillende gegadigden uit binnen- en buitenland.

Afbeelding

Rutte over aanvaring met Kaag: uitgesproken, ik zat fout

'Ik zat fout', zegt Mark Rutte over een aanvaring die hij heeft gehad met minister Sigrid Kaag (Financiën) waarover anonieme bronnen hebben verteld aan RTL Nieuws en De Telegraaf.

Afbeelding

Von der Leyen: geen strakke tijdlijn voor EU-toetreding Oekraïne

Er bestaat geen 'strakke tijdlijn' voor de beoogde toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie. 'Maar er zijn wel doelen die moeten worden gehaald, zoals hervormingen', zei Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in Kiev na afloop van een top met president Volodimir..

Afbeelding

Politie las vijf maanden mee met criminelen, 42 aanhoudingen

De politie heeft vijf maanden meegelezen met versleutelde communicatie van criminelen. Dat lukte door de cryptocommunicatiedienst Exclu te kraken.

Afbeelding

Politie zoekt met dertig rechercheurs naar Minh Nghia Vuong

Het team van de Rotterdamse politie dat zoekt naar de voortvluchtige Minh Nghia Vuong is uitgebreid naar dertig rechercheurs, meldt de politie vrijdag. Vuong wordt verdacht van de dodelijke schietpartij in Zwijndrecht in januari.