Tienduizenden werknemers weg bij Foxconn vanwege lockdown

Nieuws
Meer dan 20.000 werknemers van de Chinese fabriek van Apple-leverancier Foxconn zijn naar verluidt vertrokken vanwege de aangekondigde lockdown in de stad Zhengzhou, waar de fabriek staat. De meesten van hen waren onlangs aangenomen en werkten nog niet eens aan de productie van de iPhones.
anp
vrijdag 25 november 2022 om 08:54
Afbeelding
beeld anp

Autoriteiten in Zhengzhou kondigden een lockdown van vijf dagen aan voor delen van de stad vanwege het hoge aantal coronabesmettingen. De lockdown gaat vrijdag om middernacht in. Voor die tijd proberen mensen in allerijl weg te komen. Op video’s die vrijdag op Chinese sociale media zijn geplaatst zijn lange rijen met werknemers te zien die in de rij staan voor bussen.

De exodus van personeel bij ‘s werelds grootste iPhone-fabriek is een nieuwe klap voor het Taiwanese bedrijf, dat al langer last heeft van strenge coronabeperkingen. Die wakkeren niet alleen de ontevredenheid onder werknemers aan, ook zitten ze de productie van iPhones in de weg in aanloop naar de feestdagen.

Er zijn ook steeds meer zorgen over de beschikbaarheid van de apparaten van Apple. Het vertrek van tienduizenden werknemers bemoeilijkt namelijk de doelstelling van Foxconn om de productie eind november, na de soms gewelddadige onrust, weer volledig op gang te brengen, zo klinkt het.

Foxconn, formeel bekend als Hon Hai Precision Industry, weigerde tegen persbureau Reuters commentaar te geven. Apple, dat donderdag zei nog genoeg personeel in de fabriek te hebben, gaf vrijdag geen commentaar.

Werknemers klaagden eerder over het moeten delen van slaapzalen met collega’s die positief zijn getest op corona. Ze beweren dat ze zijn misleid over compensatievergoedingen in de fabriek die goed is voor 70 procent van de wereldwijde iPhone-verschepingen.

Foxconn bood donderdag 10.000 yuan, omgerekend zo’n 1340 euro, aan protesterende werknemers die ermee instemden ontslag te nemen en de fabriek te verlaten. Foxconn lanceerde eerder deze maand een campagne voor het aanwerven van personeel. Daarbij werden bonussen en hogere salarissen beloofd ter compensatie van de coronabeperkingen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Surinaamse commissie: excuses slavernij in december onacceptabel

De manier waarop Nederland in Suriname op 19 december excuses voor het slavernijverleden wil maken, is in het verkeerde keelgat geschoten bij Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS). Dat schrijft de Surinaamse krant de Ware Tijd.

Afbeelding

Blokkade A12: 150 demonstranten Extinction Rebellion aangehouden

De politie heeft 150 demonstranten van klimaatactiegroep Extinction Rebellion aangehouden nadat zij zaterdag een deel van de A12 bij Den Haag hadden geblokkeerd.

Afbeelding

Baudet op FvD-congres: laat zien wat een leuke club wij zijn

Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie (FvD), heeft op zijn partijcongres gezegd dat zijn partij staat voor tolerantie, inclusie en openheid van geest.

Afbeelding

INretail: winkeldrukte tijdens Black Friday-weekend behapbaar

Winkeliers in verschillende binnensteden hebben zaterdag flink meer klanten ontvangen als gevolg van Black Friday. Wel spreekt brancheorganisatie INretail van ‘een gezellige drukte’, in tegenstelling tot de laatste Black Friday zonder coronabeperkingen.

Afbeelding

FNV roept op tot actie voor eerlijke oplossing ‘inkomenscrisis’

Zo’n 4000 leden van vakbond FNV zijn zaterdag samengekomen in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Daar protesteerden zij tegen ‘de inkomenscrisis’ in Nederland, voor een ‘rechtvaardige samenleving en eerlijke oplossingen’ voor de geldproblemen van Nederlanders.

Afbeelding

Drie personen aangehouden na gooien zwaar vuurwerk naar boa

Twee mannen van 19 en 37 jaar en een jongen van 13 zijn vrijdagavond aangehouden na ongeregeldheden met vuurwerk in de omgeving van de Lange Nieuwstraat in IJmuiden, meldt de politie. Een boa raakte gewond nadat er zwaar vuurwerk naar hem was gegooid.