Aandacht voor koopjesfestijn Black Friday op Damrak

Nieuws
De aandacht van beleggers op het Damrak gaat vrijdag onder meer uit naar koopjesfestijn Black Friday. In de Verenigde Staten wordt daarmee traditioneel het startsein gegeven voor de kerstaankopen. Ook in Europa stunten veel winkels en webshops al de hele week met kortingen om consumenten tot aankopen te verleiden. De Europese consumenten lijken vanwege de hogere inflatie en de sterk gestegen energieprijzen echter meer de hand op de knip te houden dan de Amerikanen.
anp
vrijdag 25 november 2022 om 08:52
Afbeelding
beeld anp

De Amerikaanse beurzen, die donderdag gesloten bleven vanwege Thanksgiving Day, zijn op Black Friday slechts een halve dag open en sluiten om 19.00 uur Nederlandse tijd. De AEX-index op Beursplein 5 lijkt vrijwel vlak te beginnen aan de laatste dag van de week. Ook elders in Europa zullen de beurzen naar verwachting met kleine koersuitslagen openen.

De belangrijkste Aziatische aandelenmarkten lieten vrijdag een gemengd beeld zien, waarbij de koersuitslagen beperkt bleven. Het oplopende aantal coronabesmettingen in China en de maatregelen in veel grote steden van het land om verdere verspreiding tegen te gaan, zorgden voor terughoudendheid bij beleggers. De Nikkei in Tokio ging 0,4 procent lager het weekeinde in en de Hang Seng-index in Hongkong daalde 0,3 procent. Veel Chinese techbedrijven zoals Tencent (min 2 procent) stonden onder druk.

Het koersverlies van Tencent heeft naar verwachting ook gevolgen voor het in Amsterdam genoteerde Prosus. De techinvesteerder heeft namelijk een groot belang in het Chinese internet- en gamebedrijf.

Ook Ebusco staat in de belangstelling. De fabrikant van elektrische bussen liet weten dat Métropole Rouen Normandie, de autoriteit die verantwoordelijk is voor de aankoop van bussen voor het openbaar vervoer rond de Franse stad Rouen, de order voor 76 bussen van 18 meter heeft bevestigd. Frankrijk is een belangrijke markt voor Ebusco aangezien het land de grootste busvloot van Europa heeft. Het bedrijf bouwt ook een fabriek in Rouen, die naar verwachting eind volgend jaar operationeel zal zijn.

De Europese beurzen gingen donderdag licht vooruit. De AEX sloot 0,2 procent hoger op 722,74 punten en de MidKap steeg 0,9 procent tot 954,66 punten. De graadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen klommen tot 0,8 procent.

De euro was 1,0420 dollar waard, tegen 1,0406 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,6 procent meer op 78,38 dollar. Brentolie werd 0,3 procent duurder op 85,58 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Surinaamse commissie: excuses slavernij in december onacceptabel

De manier waarop Nederland in Suriname op 19 december excuses voor het slavernijverleden wil maken, is in het verkeerde keelgat geschoten bij Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS). Dat schrijft de Surinaamse krant de Ware Tijd.

Afbeelding

Blokkade A12: 150 demonstranten Extinction Rebellion aangehouden

De politie heeft 150 demonstranten van klimaatactiegroep Extinction Rebellion aangehouden nadat zij zaterdag een deel van de A12 bij Den Haag hadden geblokkeerd.

Afbeelding

Baudet op FvD-congres: laat zien wat een leuke club wij zijn

Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie (FvD), heeft op zijn partijcongres gezegd dat zijn partij staat voor tolerantie, inclusie en openheid van geest.

Afbeelding

INretail: winkeldrukte tijdens Black Friday-weekend behapbaar

Winkeliers in verschillende binnensteden hebben zaterdag flink meer klanten ontvangen als gevolg van Black Friday. Wel spreekt brancheorganisatie INretail van ‘een gezellige drukte’, in tegenstelling tot de laatste Black Friday zonder coronabeperkingen.

Afbeelding

FNV roept op tot actie voor eerlijke oplossing ‘inkomenscrisis’

Zo’n 4000 leden van vakbond FNV zijn zaterdag samengekomen in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Daar protesteerden zij tegen ‘de inkomenscrisis’ in Nederland, voor een ‘rechtvaardige samenleving en eerlijke oplossingen’ voor de geldproblemen van Nederlanders.

Afbeelding

Drie personen aangehouden na gooien zwaar vuurwerk naar boa

Twee mannen van 19 en 37 jaar en een jongen van 13 zijn vrijdagavond aangehouden na ongeregeldheden met vuurwerk in de omgeving van de Lange Nieuwstraat in IJmuiden, meldt de politie. Een boa raakte gewond nadat er zwaar vuurwerk naar hem was gegooid.