Duitse economie veerkrachtiger in derde kwartaal

Nieuws
De Duitse economie bleek in het derde kwartaal van het jaar veerkrachtiger dan aanvankelijk gemeld. Vooral consumenten gaven meer uit, blijkt uit definitieve cijfers over de groei van de grootste economie van Europa.
anp
vrijdag 25 november 2022 om 08:50
Afbeelding
beeld anp

De aanvankelijke groei van 0,3 procent was al een verrassing, ondanks problemen door de gestegen energieprijzen en de onzekerheid als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Maar de groei bleek uiteindelijk uit te zijn gekomen op 0,4 procent. De consumptie door huishoudens lag in de meetperiode 1 procent hoger op kwartaalbasis. ‘De Duitse economie blijft robuust’, aldus het Duitse bureau voor de statistiek in een verklaring. ‘Ondanks aanhoudende scherpe prijsstijgingen en de zich uitbreidende energiecrisis, maakten consumenten van de gelegenheid gebruik om meer te reizen en uit te gaan.’

De komende maanden beloven moeilijker worden voor de economie van de belangrijkste handelspartner van Nederland. De verwachting is dat Duitsland evengoed een recessie zal doormaken nu bedrijven en huishoudens meer en meer last krijgen van de aanhoudend hoge energieprijzen. De omvang van de krimp is echter ‘uiterst onzeker’, aldus de Bundesbank. Het risico van problematische aardgastekorten is daarbij ook afgenomen dankzij ongewoon warm herfstweer en opslagfaciliteiten die bijna vol zijn. De regering van bondskanselier Olaf Scholz bereidt ook maatregelen voor om gas en elektriciteit te subsidiëren.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Surinaamse commissie: excuses slavernij in december onacceptabel

De manier waarop Nederland in Suriname op 19 december excuses voor het slavernijverleden wil maken, is in het verkeerde keelgat geschoten bij Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS). Dat schrijft de Surinaamse krant de Ware Tijd.

Afbeelding

Blokkade A12: 150 demonstranten Extinction Rebellion aangehouden

De politie heeft 150 demonstranten van klimaatactiegroep Extinction Rebellion aangehouden nadat zij zaterdag een deel van de A12 bij Den Haag hadden geblokkeerd.

Afbeelding

Baudet op FvD-congres: laat zien wat een leuke club wij zijn

Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie (FvD), heeft op zijn partijcongres gezegd dat zijn partij staat voor tolerantie, inclusie en openheid van geest.

Afbeelding

INretail: winkeldrukte tijdens Black Friday-weekend behapbaar

Winkeliers in verschillende binnensteden hebben zaterdag flink meer klanten ontvangen als gevolg van Black Friday. Wel spreekt brancheorganisatie INretail van ‘een gezellige drukte’, in tegenstelling tot de laatste Black Friday zonder coronabeperkingen.

Afbeelding

FNV roept op tot actie voor eerlijke oplossing ‘inkomenscrisis’

Zo’n 4000 leden van vakbond FNV zijn zaterdag samengekomen in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Daar protesteerden zij tegen ‘de inkomenscrisis’ in Nederland, voor een ‘rechtvaardige samenleving en eerlijke oplossingen’ voor de geldproblemen van Nederlanders.

Afbeelding

Drie personen aangehouden na gooien zwaar vuurwerk naar boa

Twee mannen van 19 en 37 jaar en een jongen van 13 zijn vrijdagavond aangehouden na ongeregeldheden met vuurwerk in de omgeving van de Lange Nieuwstraat in IJmuiden, meldt de politie. Een boa raakte gewond nadat er zwaar vuurwerk naar hem was gegooid.