Gemengd beeld op beurzen Azië, corona drukt sentiment

Nieuws
De aandelenbeurzen in Azië lieten vrijdag een gemengd beeld zien. Het sentiment in de regio werd gedrukt door de oplopende aantallen coronabesmettingen in China. In steeds meer steden scherpen de Chinese autoriteiten de maatregelen om verdere besmettingen te voorkomen aan. Dat drukte vooral in Hongkong op de beurs.
anp
vrijdag 25 november 2022 om 07:23
Afbeelding
beeld anp

Veel techbedrijven die in Hongkong een notering hebben, stonden lager. Zo daalde Tencent 3 procent. Ook Meituan en Bilibili stonden met verliezen tot 4,5 procent bij de zakkers. Verder leverden casinobedrijven aan beurswaarde in omdat men vreest dat er meer beperkende maatregelen worden genomen. MGM China verloor 4,5 procent. Wynn Macau, Sands China en SJM Holdings stonden op hun beurt tot 3,4 procent lager.

Ook de Chinese vastgoedfondsen en projectontwikkelaars wisten de aandacht op zich gericht. De grootste commerciële banken van China hebben de sector bij elkaar omgerekend minstens 155 miljard euro aan krediet toegezegd om te helpen bij de aanhoudende liquiditeitskrapte. Ook is het geld bedoeld om de waarde van vastgoedaandelen op te krikken. De index in Shanghai liet tussentijds een winst van 0,5 procent noteren.

Inflatie

In Tokio sloot de Nikkei met een verlies van 0,4 procent. De inflatie in de Japanse hoofdstad is opgelopen tot het hoogste niveau in veertig jaar. Het leven in Tokio werd op jaarbasis gemiddeld 3,6 procent duurder. Dat cijfer viel iets hoger uit dan waar kenners in doorsnee rekening mee hielden. Ook ligt de inflatie hoger dan de doelstelling van de Bank of Japan van 2 procent.

In Seoul noteerde de Kospi een verlies van 0,1 procent. De All Ordinaries in Sydney steeg 0,3 procent. Beleggers moesten het doen zonder impuls uit de Verenigde Staten. Wall Street bleef donderdag vanwege Thanksgiving Day gesloten. Op vrijdag wordt in New York een halve dag gehandeld.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Centraal Beheer: meer energiebesparingen door hoge kosten

Nederlanders zijn meer energie aan het besparen door de hoge prijzen voor gas en stroom. Volgens onderzoek van verzekeraar Centraal Beheer maakt momenteel 79 procent van de Nederlanders zich serieuze zorgen over de hoge energiekosten.

Afbeelding

Hof: huwelijk tussen zelfde sekse Aruba en Curaçao toegestaan

Partners van hetzelfde geslacht op Aruba en Curaçao moeten met elkaar kunnen trouwen, dat heeft het gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, St. Eustatius en Saba geoordeeld. In de landen is dat momenteel niet mogelijk.

Afbeelding

Gratis tampons en maandverband voor mensen met laag inkomen

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat menstruatieproducten gratis worden voor mensen met lage inkomens. Een voorstel dat D66 heeft ingediend met Volt en de PvdA krijgt voldoende steun, zegt de partij.

Afbeelding

Spaanse politie alert op ongeregeldheden rond Spanje - Marokko

De Spaanse politie is in verhoogde staat van paraatheid uit vrees voor ongeregeldheden naar aanleiding van de voetbalwedstrijd Spanje - Marokko die om 16.00 in Qatar begint. Het land telt meer dan 870.

Afbeelding

Ook senaat stemt in met verstrekking abortuspil via de huisarts

Vrouwen die een ongewenste zwangerschap willen afbreken, kunnen hiervoor binnen afzienbare tijd ook terecht bij hun huisarts voor een abortuspil. Na de Tweede Kamer stemde dinsdag ook de Eerste Kamer in met de verstrekking van de abortuspil via de huisarts.

Afbeelding

Ook België beducht voor nieuwe rellen rond WK-wedstrijd Marokko

Verscheidene Belgische steden vrezen voor nieuwe rellen rond de komende wedstrijd van Marokko op het WK voetbal. Net als in Nederland heeft de politie in onder andere Antwerpen voorzorgsmaatregelen getroffen.