Winkeliers: drukte op Black Friday hangt ook af van het weer

Nieuws
Black Friday brengt vrijdag mogelijk veel shoppers op de been. Maar hoe druk het precies wordt in de winkelstraten is nog de vraag. Winkeliersorganisatie INretail wil zich nog niet aan voorspellingen wagen. ‘Waarschijnlijk speelt het weer ook een grote rol. Als het regent gaan er minder mensen winkelen dan wanneer de zon schijnt’, zegt een woordvoerder.
anp
vrijdag 25 november 2022 om 03:30
Afbeelding
beeld anp

Black Friday is traditioneel de dag waarop de Amerikaanse feestdagenverkoop begint. In Nederland is het fenomeen de laatste jaren eveneens ingeburgerd. Maar veel winkels en webshops stunten al de hele week met kortingen en consumenten kunnen hun koopjesjacht dus uitsmeren over meerdere dagen. Een analyse van betaaldienstverlener Klarna wijst uit dat er afgelopen dagen al extra werd gewinkeld.

Er zijn ook deskundigen die denken dat consumenten de hand iets meer op de knip zullen houden vanwege de hoge energiekosten en duurdere boodschappen. Zo verwachten analisten van kredietverzekeraar Atradius dat de verkopen zullen tegenvallen in vergelijking met vorig jaar. Dat beeld wordt bevestigd in een peiling van Motivaction onder ruim duizend mensen. Ongeveer een kwart van hen zei dit jaar minder uit te geven aan cadeaus voor kerst en Sinterklaas.

Uitwas consumentisme

Daarnaast zijn er winkelketens en consumenten die in Black Friday een uitwas van ongebreideld consumentisme zien en juist de deuren sluiten of iets ludieks doen. Zo gaan de winkels van Dille & Kamille, ook de webwinkel, op 25 november dicht. Het personeel gaat dan vrijwilligerswerk doen. En outdoorwinkel Bever Zwerfsport voert op Black Friday gratis reparaties uit.

Vakbonden grijpen deze dag ook aan om te demonstreren voor hogere lonen of betere arbeidsomstandigheden. Zo wordt er in Nederland gestaakt bij de Bijenkorf, waar al weken acties plaatsvinden. Amazon krijgt naar verwachting in tientallen landen te maken met stakingen en protesten van personeel, onder meer in Frankrijk en Duitsland. Op de Dam in het centrum van Amsterdam vindt een solidariteitsactie plaats voor de acties bij Amazon.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Surinaamse commissie: excuses slavernij in december onacceptabel

De manier waarop Nederland in Suriname op 19 december excuses voor het slavernijverleden wil maken, is in het verkeerde keelgat geschoten bij Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS). Dat schrijft de Surinaamse krant de Ware Tijd.

Afbeelding

Blokkade A12: 150 demonstranten Extinction Rebellion aangehouden

De politie heeft 150 demonstranten van klimaatactiegroep Extinction Rebellion aangehouden nadat zij zaterdag een deel van de A12 bij Den Haag hadden geblokkeerd.

Afbeelding

Baudet op FvD-congres: laat zien wat een leuke club wij zijn

Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie (FvD), heeft op zijn partijcongres gezegd dat zijn partij staat voor tolerantie, inclusie en openheid van geest.

Afbeelding

INretail: winkeldrukte tijdens Black Friday-weekend behapbaar

Winkeliers in verschillende binnensteden hebben zaterdag flink meer klanten ontvangen als gevolg van Black Friday. Wel spreekt brancheorganisatie INretail van ‘een gezellige drukte’, in tegenstelling tot de laatste Black Friday zonder coronabeperkingen.

Afbeelding

FNV roept op tot actie voor eerlijke oplossing ‘inkomenscrisis’

Zo’n 4000 leden van vakbond FNV zijn zaterdag samengekomen in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Daar protesteerden zij tegen ‘de inkomenscrisis’ in Nederland, voor een ‘rechtvaardige samenleving en eerlijke oplossingen’ voor de geldproblemen van Nederlanders.

Afbeelding

Drie personen aangehouden na gooien zwaar vuurwerk naar boa

Twee mannen van 19 en 37 jaar en een jongen van 13 zijn vrijdagavond aangehouden na ongeregeldheden met vuurwerk in de omgeving van de Lange Nieuwstraat in IJmuiden, meldt de politie. Een boa raakte gewond nadat er zwaar vuurwerk naar hem was gegooid.