Kabinet overweegt een verbod op discriminatie op onderwijsniveau

Nieuws
Rijscholen die wél korting geven aan studenten op universiteiten en het hbo, maar niet aan mbo'ers: wat betreft minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) komt er een eind aan zulke praktijken. De minister wil zich daarom "verdiepen" in het plan van PvdA en GroenLinks om discriminatie op basis van opleidingsniveau op te nemen in de Algemene wet gelijke behandeling. Ook coalitiepartij CDA is positief over het idee.
anp
donderdag 24 november 2022 om 20:38
Afbeelding
beeld anp
anp

Volgens Habtamu de Hoop (PvdA) worden mbo'ers "op een hele nare manier" uitgesloten, "bijvoorbeeld van verzekeringen, en dat ze uit studentenkroegen geweerd worden". Daarom stelde zijn partij woensdag bij de eerste helft van het debat over de onderwijsbegroting samen met GroenLinks voor om een verbod op discriminatie op opleidingsniveau in de wet op te nemen.

Bij het vervolg van dat debat donderdag ging Harry van der Molen van het CDA hierop in. Toen hij voor het eerst hoorde van het idee vroeg hij zich af of het wel nodig was opleidingsdiscriminatie te verbieden. "Misschien", vroeg het Kamerlid zich hardop af, is er ook een wet als "stok achter de deur" nodig.

Twijfels

Kiki Hagen van D66 zei woensdag naar het voorstel van PvdA en GroenLinks te willen kijken en daar "wellicht" ook mee in te stemmen, maar uitte ook twijfels. "Ik weet niet zeker of we bereiken wat wij allebei voorstaan als we dat in de wet zetten", aldus het Kamerlid.

"Bij bepaalde banen mag je absoluut onderscheid maken naar de vorm van opleiding", zei Dijkgraaf. Maar er zijn volgens hem ook situaties "waar ons gezond verstand zegt dat het niet gepast is" om zulk onderscheid te maken. Hij haalde daarbij de korting aan die sommige rijscholen alleen geven aan studenten op het hbo en op universiteiten. "Ik ken heel veel collega's op de universiteit die ik heel erg waardeer, maar niet op hun rijkunst", zei de bewindsman die lang in de wetenschap heeft gewerkt, gevolgd door instemmend gelach in de Kamer.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Adviseurs kabinet: kijk voor ruimtelijke investeringen naar 2100

Voor een nieuwe Nota Ruimte moet minister Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening) niet naar het jaar 2050 kijken, maar naar 2100. Zeespiegelstijging, klimaatverandering en demografische ontwikkeling vereisen juist na 2050 een "fundamenteel andere benadering", schrijft het College..

Afbeelding

Amnesty: Westen heeft dubbele standaard voor mensenrechten

Westerse landen houden er twee standaarden op na als het gaat om de schending van mensenrechten in de wereld, vindt Amnesty International. 'De krachtige westerse reactie op de Russische invasie in Oekraïne staat in schril contrast met het gebrek aan actie als het gaat om schend..

Afbeelding

Amerikaanse steden klagen Hyundai en Kia aan om autodiefstallen

Verschillende Amerikaanse steden stappen naar de rechter wegens een groot aantal diefstallen van auto's van de merken Kia en Hyundai. St. Louis, in Missouri, liet maandag weten de twee merken aan te klagen in navolging van Amerikaanse steden als Cleveland, San Diego, Milwaukee,..

Afbeelding

Jeugdzorg en onderwijs: stop met verplaatsen asielkinderen

Beroepskrachten uit jeugdgezondheidszorg en onderwijs vinden dat het afgelopen moet zijn met de in hun ogen 'zinloze' verplaatsingen van kinderen in de asielopvang.

Afbeelding

UWV biedt werkgevers oplossingen voor 'zeer krappe' arbeidsmarkt

Ondanks een lichte daling van het aantal vacatures was de arbeidsmarkt eind vorig jaar 'zeer krap'. Dat meldt uitkeringsinstantie UWV, die verwacht dat bedrijven ook dit jaar nog moeite zullen hebben met het werven van nieuw personeel.

Afbeelding

Nederlanders geven 11 miljard euro uit aan verduurzamen huis

Nederlanders hebben vorig jaar 11,3 miljard euro uitgegeven aan het verduurzamen van hun huis, meer dan het jaar daarvoor. Volgens marktonderzoeksbureau Multiscope willen huishoudens energiekosten besparen, vooral mensen in een huis met een laag energielabel.