Iraanse voetballer opgepakt voor ‘propaganda tegen de staat’

Nieuws
De Iraanse voetballer Voria Ghafouri is in zijn thuisland opgepakt op beschuldiging van het verspreiden van propaganda tegen de staat Iran, meldt het Iraanse persbureau Fars. Hij zou ook de ‘reputatie van het nationale team hebben aangetast’.
anp
donderdag 24 november 2022 om 16:56
Afbeelding
beeld anp
anp

De 35-jarige Ghafouri werd opgepakt na een training van zijn club Foolad uit de provincie Khuzestan. Hij is geboren in de Sanandaj, de hoofdstad van de Iraanse provincie Iraans Koerdistan en had op zijn Instagram-account een foto van zichzelf in traditionele Koerdische kleding geplaatst.

Ghafouri levert via sociale media geregeld commentaar op problemen in de Iraanse samenleving. De voormalig aanvoerder van Esteghlal, het meest gevierde team van het land, moest daar in juli vertrekken vanwege zijn herhaalde kritiek op de autoriteiten. Hij speelde eerder in het nationaal elftal van Iran, dat momenteel in Qatar is voor het WK voetbal. De Iraniër zou niet zijn geselecteerd vanwege zijn kritiek op de autoriteiten.

In Iran ontstond halverwege september onrust na de dood van de 22-jarige Koerdisch-Iraanse Mahsa Amini. Zij overleed nadat ze was opgepakt voor het overtreden van de strenge, religieuze kledingvoorschriften die in Iran gelden. De protesten gaan nog altijd door, het hevigst in overwegend Koerdische delen van het land, en worden hard neergeslagen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zware regen en sneeuw bemoeilijken reddingsoperatie rampgebied

Reddingswerkers die zoeken naar overlevenden in het zuidoosten van Turkije na de verwoestende aardbevingen maandagochtend, kampen in de nacht van maandag op dinsdag met moeilijke weersomstandigheden.

Afbeelding

Energietarief Vattenfall vanaf april onder prijsplafond

Het energietarief komt voor klanten van energieleverancier Vattenfall vanaf 1 april onder het prijsplafond terecht, zegt Cindy Kroon, commercieel directeur bij Vattenfall, dinsdag in het AD.

Afbeelding

Dodental in Turkije en Syrië stijgt 24 uur na ramp tot ruim 4300

Zo'n 24 uur na de eerste aardbeving in het zuiden van Turkije bij de grens met Syrië is het dodental opgelopen tot 4361. Turkije heeft het dodental in de nacht van maandag op dinsdag bijgesteld van 2316 een paar uur eerder naar 2921.

Afbeelding

Rechter velt oordeel in hoger beroep zaak Volt-Gündogan

De rechter doet dinsdagochtend schriftelijk uitspraak in hoger beroep in de zaak tussen Volt en voormalig Volt-Kamerlid Nilüfer Gündoğan. Daarmee komt vooralsnog een einde aan het langslepende conflict tussen beide partijen.

Afbeelding

Biden houdt tweede State of the Union-toespraak

De Amerikaanse president Joe Biden houdt zijn tweede State of the Union-toespraak. In deze jaarlijkse 'troonrede' voor leden van het Amerikaanse parlement blikt de president terug op het voorgaande jaar en maakt hij duidelijk wat zijn prioriteiten zijn voor de komende periode.

Afbeelding

Advocaten Haagse oud-wethouders De Mos en Guernaoui aan het woord

Vorige week kwamen de aanklagers met hun strafeis tegen de Haagse oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui, en op dinsdag is het de beurt aan hun advocaten. Zij houden dan hun pleidooien. Daarin vragen ze de rechters vermoedelijk om hun cliënten vrij te spreken.