Kabinet moet zich inzetten voor exit Iran uit vrouwencommissie VN

Nieuws
Het kabinet moet zich inzetten voor het verwijderen van Iran uit de VN-commissie die zich inzet voor gendergelijkheid, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) ging er schoorvoetend mee akkoord.
anp
donderdag 24 november 2022 om 16:45
Afbeelding
beeld anp

Het is niet passend dat het land in de commissie zit nu het Iraanse regime protesten van vrouwen om meer rechten keihard onderdrukt, vindt Agnes Mulder (CDA). Er zijn bij het neerslaan van de betogingen al honderden mensen gedood en duizenden mensen opgepakt.

Hoekstra snapt de wens van de Kamer, maar heeft er wel veel moeite mee. Eventuele uitzetting van Iran moet gebeuren via een andere commissie waar Nederland op dit moment geen zitting in heeft. Ook weet hij niet of het gaat lukken om Iran te verwijderen. ‘We moeten wel goed kijken wat effectief is.’

Diplomatieke nederlaag

Het heeft volgens de bewindsman geen zin om opnieuw een diplomatieke nederlaag te lijden. In oktober wees de Mensenrechtenraad al een verzoek van landen - waaronder Nederland - af om een debat te houden over de onderdrukking in de Chinese regio Xinjiang. China had flink gelobbyd om het debat te voorkomen.

De Kamer bleef vasthouden aan haar wens. ‘We moeten het volk van Iran laten zien dat we achter hen staan’, zei Tom van der Lee (GroenLinks). Hoekstra liet uiteindelijk weten dat het kabinet zal proberen andere landen te overtuigen om tegen Iran te stemmen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Meldplicht voor apenpokken wordt afgeschaft

Artsen hoeven het apenpokkenvirus (tegenwoordig mpox genoemd) of vermoedens daarvan niet meer direct te melden. De ziekte zal niet langer worden aangemerkt als een A-infectieziekte, schrijft minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) vrijdag aan de Tweede Kamer.

Afbeelding

Na acties alsnog cao-akkoord bij Rotterdamse olieraffinaderij BP

Verdere acties door personeel van een olieraffinaderij in Rotterdam lijken van de baan, nu vakbond CNV een cao-overeenkomst heeft bereikt met uitbater BP. Door dat akkoord krijgen de circa 700 medewerkers vanaf april volgend jaar onder meer een loonsverhoging.

Afbeelding

Coronavaccins voor kleine kinderen met gezondheidsproblemen

Kleine kinderen die een hoog medisch risico lopen, kunnen vanaf 16 januari een coronavaccinatie krijgen. De Gezondheidsraad had over de prikken geadviseerd en het kabinet neemt dat advies nu over.

Afbeelding

Man zonder rijbewijs botst op tegenligger zonder rijbewijs

De politie heeft donderdag in Vlaardingen na een botsing twee automobilisten staande gehouden die beiden zonder rijbewijs reden. Een van hen werd voor de 11e keer betrapt op rijden zonder rijbewijs en was ook onder invloed van drugs.

Afbeelding

Ontsnapte tbs’er verdacht van poging moord of doodslag

De 31-jarige tbs’er uit de Pompekliniek in Nijmegen die woensdag tijdens een begeleid verlof wist te ontsnappen en in Soest een 27-jarige vrouw neerstak, wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank Midden-Nederland.

Afbeelding

Wall Street daalt door rentevrees na sterk banenrapport

De aandelenbeurzen in New York gingen vrijdag omlaag. Beleggers reageerden op het officiële banenrapport van de Amerikaanse overheid waaruit naar voren kwam dat er vorige maand veel meer banen zijn bijgekomen in de Verenigde Staten dan alom was verwacht.