Kabinet moet zich inzetten voor exit Iran uit vrouwencommissie VN

Nieuws
Het kabinet moet zich inzetten voor het verwijderen van Iran uit de VN-commissie die zich inzet voor gendergelijkheid, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) ging er schoorvoetend mee akkoord.
anp
donderdag 24 november 2022 om 16:45
Afbeelding
beeld anp
anp

Het is niet passend dat het land in de commissie zit nu het Iraanse regime protesten van vrouwen om meer rechten keihard onderdrukt, vindt Agnes Mulder (CDA). Er zijn bij het neerslaan van de betogingen al honderden mensen gedood en duizenden mensen opgepakt.

Hoekstra snapt de wens van de Kamer, maar heeft er wel veel moeite mee. Eventuele uitzetting van Iran moet gebeuren via een andere commissie waar Nederland op dit moment geen zitting in heeft. Ook weet hij niet of het gaat lukken om Iran te verwijderen. ‘We moeten wel goed kijken wat effectief is.’

Diplomatieke nederlaag

Het heeft volgens de bewindsman geen zin om opnieuw een diplomatieke nederlaag te lijden. In oktober wees de Mensenrechtenraad al een verzoek van landen - waaronder Nederland - af om een debat te houden over de onderdrukking in de Chinese regio Xinjiang. China had flink gelobbyd om het debat te voorkomen.

De Kamer bleef vasthouden aan haar wens. ‘We moeten het volk van Iran laten zien dat we achter hen staan’, zei Tom van der Lee (GroenLinks). Hoekstra liet uiteindelijk weten dat het kabinet zal proberen andere landen te overtuigen om tegen Iran te stemmen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zware regen en sneeuw bemoeilijken reddingsoperatie rampgebied

Reddingswerkers die zoeken naar overlevenden in het zuidoosten van Turkije na de verwoestende aardbevingen maandagochtend, kampen in de nacht van maandag op dinsdag met moeilijke weersomstandigheden.

Afbeelding

Energietarief Vattenfall vanaf april onder prijsplafond

Het energietarief komt voor klanten van energieleverancier Vattenfall vanaf 1 april onder het prijsplafond terecht, zegt Cindy Kroon, commercieel directeur bij Vattenfall, dinsdag in het AD.

Afbeelding

Dodental in Turkije en Syrië stijgt 24 uur na ramp tot ruim 4300

Zo'n 24 uur na de eerste aardbeving in het zuiden van Turkije bij de grens met Syrië is het dodental opgelopen tot 4361. Turkije heeft het dodental in de nacht van maandag op dinsdag bijgesteld van 2316 een paar uur eerder naar 2921.

Afbeelding

Rechter velt oordeel in hoger beroep zaak Volt-Gündogan

De rechter doet dinsdagochtend schriftelijk uitspraak in hoger beroep in de zaak tussen Volt en voormalig Volt-Kamerlid Nilüfer Gündoğan. Daarmee komt vooralsnog een einde aan het langslepende conflict tussen beide partijen.

Afbeelding

Biden houdt tweede State of the Union-toespraak

De Amerikaanse president Joe Biden houdt zijn tweede State of the Union-toespraak. In deze jaarlijkse 'troonrede' voor leden van het Amerikaanse parlement blikt de president terug op het voorgaande jaar en maakt hij duidelijk wat zijn prioriteiten zijn voor de komende periode.

Afbeelding

Advocaten Haagse oud-wethouders De Mos en Guernaoui aan het woord

Vorige week kwamen de aanklagers met hun strafeis tegen de Haagse oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui, en op dinsdag is het de beurt aan hun advocaten. Zij houden dan hun pleidooien. Daarin vragen ze de rechters vermoedelijk om hun cliënten vrij te spreken.