Inspectie JenV onderzoekt toch politieoptreden in Staphorst

Nieuws
De Inspectie Justitie en Veiligheid doet onderzoek naar het politieoptreden bij Staphorst, waar zaterdag anti-Zwarte Piet-demonstranten werden aangevallen. De Inspectie gaat kijken of de politie genoeg doet om dit soort geweld te voorkomen en of daarbij wel een neutrale positie is ingenomen.
anp
donderdag 24 november 2022 om 15:52
Afbeelding
beeld anp

De Inspectie JenV heeft zelf tot het onderzoek besloten, meldt zij in een verklaring. De Inspectie wilde aanvankelijk een intern onderzoek van de politie zelf afwachten, maar is daarop teruggekomen gezien "het voortdurende maatschappelijke debat, de onrust die over deze kwestie is ontstaan en de gevoelde noodzaak om een objectief beeld te krijgen over de taakuitoefening door de politie".

Activisten van Kick Out Zwarte Piet die onderweg waren om te protesteren in Staphorst werden zaterdag tegengehouden en belaagd. Ook waarnemers van mensenrechtenorganisatie Amnesty International werden aangevallen. De politie was erbij, maar zegt het geweld "ondanks de voorbereidingen" en grootschalige inzet van agenten niet te hebben kunnen voorkomen. De politie erkent dat de slachtoffers recht hebben op duidelijkheid.

Meerdere onderzoeken

Er zijn al meerdere onderzoeken naar het voorval aangekondigd. Het Openbaar Ministerie doet een strafrechtelijk onderzoek naar het geweld en er is een onafhankelijk onderzoek naar het handelen van de gemeente aangekondigd. De politie zei in een intern onderzoek ook kritisch naar zichzelf te kijken, maar de Inspectie JenV "verwacht dat een onderzoek dat alleen door de politie zelf wordt gedaan, onvoldoende zal bijdragen aan een gedragen objectief beeld van de feiten en omstandigheden rondom de demonstratie".

Dinsdag drong BIJ1-leider Sylvana Simons in de Tweede Kamer aan op een onafhankelijk onderzoek naar de politie. Volgens haar worden activisten tegen Zwarte Piet al meer dan tien jaar structureel slachtoffer van geweld, "hetzij door de politie zelf, dan wel door omstanders gefaciliteerd door de politie die niets doet". Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz zei de onderzoeken van het OM en de gemeente te willen afwachten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Meldplicht voor apenpokken wordt afgeschaft

Artsen hoeven het apenpokkenvirus (tegenwoordig mpox genoemd) of vermoedens daarvan niet meer direct te melden. De ziekte zal niet langer worden aangemerkt als een A-infectieziekte, schrijft minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) vrijdag aan de Tweede Kamer.

Afbeelding

Na acties alsnog cao-akkoord bij Rotterdamse olieraffinaderij BP

Verdere acties door personeel van een olieraffinaderij in Rotterdam lijken van de baan, nu vakbond CNV een cao-overeenkomst heeft bereikt met uitbater BP. Door dat akkoord krijgen de circa 700 medewerkers vanaf april volgend jaar onder meer een loonsverhoging.

Afbeelding

Coronavaccins voor kleine kinderen met gezondheidsproblemen

Kleine kinderen die een hoog medisch risico lopen, kunnen vanaf 16 januari een coronavaccinatie krijgen. De Gezondheidsraad had over de prikken geadviseerd en het kabinet neemt dat advies nu over.

Afbeelding

Man zonder rijbewijs botst op tegenligger zonder rijbewijs

De politie heeft donderdag in Vlaardingen na een botsing twee automobilisten staande gehouden die beiden zonder rijbewijs reden. Een van hen werd voor de 11e keer betrapt op rijden zonder rijbewijs en was ook onder invloed van drugs.

Afbeelding

Ontsnapte tbs’er verdacht van poging moord of doodslag

De 31-jarige tbs’er uit de Pompekliniek in Nijmegen die woensdag tijdens een begeleid verlof wist te ontsnappen en in Soest een 27-jarige vrouw neerstak, wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank Midden-Nederland.

Afbeelding

Wall Street daalt door rentevrees na sterk banenrapport

De aandelenbeurzen in New York gingen vrijdag omlaag. Beleggers reageerden op het officiële banenrapport van de Amerikaanse overheid waaruit naar voren kwam dat er vorige maand veel meer banen zijn bijgekomen in de Verenigde Staten dan alom was verwacht.