Ier Donohoe blijft voorzitter van Eurogroep, geen tegenkandidaten

Nieuws
De Ierse minister Paschal Donohoe blijft voorzitter van de Eurogroep, het overlegorgaan van de EU-ministers van Financiën van de eurolanden. Hoewel hij binnenkort een andere functie binnen de Ierse regering krijgt, hebben zich volgens EU-bronnen geen andere kandidaten voor de prestigieuze functie gemeld. De deadline daarvoor is nu verlopen.
anp
donderdag 24 november 2022 om 15:29
Afbeelding
beeld anp

Volgende maand stemt de Eurogroep formeel nog over een tweede termijn van de nu 48-jarige Donohoe, die op 13 juli 2020 Eurogroepvoorzitter werd nadat hij had gewonnen van twee rivalen. De termijn van de felbegeerde job is 2,5 jaar en kan een keer verlengd worden. Donohoe’s huidige mandaat loopt op 13 januari af. Door een herschikking van het Ierse kabinet wordt Donohoe half december minister van Overheidsuitgaven. Dat betekent dat daarna twee Ierse ministers in de Eurogroep zitten: een nieuwe van Financiën en Donohoe als ‘neutrale’ voorzitter.

Dat is ongebruikelijk, maar het is eerder voorgekomen. Tussen 2009 en 2013 zaten er twee Luxemburgers in de Eurogroep: premier Jean-Claude Juncker als voorzitter en zijn minister van Financiën Luc Frieden. Ook Nederland heeft even twee vertegenwoordigers in de Eurogroep gehad. Dat gebeurde nadat Jeroen Dijsselbloem in 2017 als minister van Financiën was afgetreden maar hij tot begin 2018 als Eurogroepvoorzitter mocht aanblijven. Wopke Hoekstra zat toen als minister van Financiën ook in de Eurogroep.

Om te worden gekozen moet een kandidaat de steun van minimaal tien van de negentien eurolanden hebben, waarbij elk land, groot of klein, één stem heeft. Minister Sigrid Kaag heeft eerder gezegd dat er ‘veel waardering voor Donohoes werk’ is, en dat ‘zijn ervaring en continuïteit in tijden van crises als nu belangrijk’ zijn.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Adema maandag om tafel met boeren voor landbouwakkoord

Landbouwminister Piet Adema gaat maandag voor het eerst om tafel met onder meer boeren, natuurbeschermers en provincies om tot afspraken te komen over hoe de landbouwsector er in de toekomst uit moet komen te zien.

Afbeelding

Drie aanhoudingen om mogelijke miljoenenfraude met coronasteun

De Arbeidsinspectie heeft drie mensen aangehouden die ervan worden verdacht mogelijk voor miljoenen te hebben gefraudeerd met coronasteun. Het gaat om ruim 2 miljoen euro aan voorschotten voor de zogeheten NOW-subsidie.

Afbeelding

Farmareus Pfizer pompt 1,2 miljard euro in Belgische fabriek

Farmareus Pfizer gaat meer dan 1,2 miljard euro in zijn fabriek in het Belgische Puurs investeren. De productiecapaciteit wordt uitgebreid, de koelopslag vergroot en het verpakkingsproces uitgebreid, gespreid over drie jaar.

Afbeelding

Meldplicht voor apenpokken wordt afgeschaft

Artsen hoeven het apenpokkenvirus (tegenwoordig mpox genoemd) of vermoedens daarvan niet meer direct te melden. De ziekte zal niet langer worden aangemerkt als een A-infectieziekte, schrijft minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) vrijdag aan de Tweede Kamer.

Afbeelding

Na acties alsnog cao-akkoord bij Rotterdamse olieraffinaderij BP

Verdere acties door personeel van een olieraffinaderij in Rotterdam lijken van de baan, nu vakbond CNV een cao-overeenkomst heeft bereikt met uitbater BP. Door dat akkoord krijgen de circa 700 medewerkers vanaf april volgend jaar onder meer een loonsverhoging.

Afbeelding

Coronavaccins voor kleine kinderen met gezondheidsproblemen

Kleine kinderen die een hoog medisch risico lopen, kunnen vanaf 16 januari een coronavaccinatie krijgen. De Gezondheidsraad had over de prikken geadviseerd en het kabinet neemt dat advies nu over.