ECB overwoog bij laatste rentebesluit ook kleinere verhoging

Nieuws
Enkele bestuurders van de Europese Centrale Bank waren in oktober voorstander van een kleinere verhoging van de rente in de eurozone. Dat blijkt uit de notulen van de laatste rentevergadering van de ECB. Het voorstel om de rente toch met 0,75 procentpunt te verhogen werd uiteindelijk gesteund door een ruime meerderheid van de beleidsmakers.
anp
donderdag 24 november 2022 om 15:17
Afbeelding
beeld anp

De bestuursleden die de voorkeur gaven aan een minder agressieve stap van 0,5 procentpunt wezen onder meer op de kwetsbare stemming op de markten en het toenemende risico op een recessie. Vanwege de aanhoudende hoge inflatie in de eurozone, die in oktober een nieuw record bereikte van 10,6 procent, werd besloten de rente opnieuw met 0,75 procentpunt te verhogen.

Volgens hoofdeconoom Carsten Brzeski van ING wijzen de notulen van de oktobervergadering op een groeiende bezorgdheid over een recessie, althans bij sommige bestuursleden, die de komende maanden zou kunnen leiden tot een pauze van de renteverhogingen.

Ook sturen meer beleidsmakers van de ECB de laatste tijd aan op een mogelijke kleinere rentestap bij de rentevergadering op 15 december. Het nieuwe inflatiecijfer van de eurozone over november, dat volgende week naar buiten komt, zal echter een nadrukkelijke rol spelen bij die beslissing.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Farmareus Pfizer pompt 1,2 miljard euro in Belgische fabriek

Farmareus Pfizer gaat meer dan 1,2 miljard euro in zijn fabriek in het Belgische Puurs investeren. De productiecapaciteit wordt uitgebreid, de koelopslag vergroot en het verpakkingsproces uitgebreid, gespreid over drie jaar.

Afbeelding

Meldplicht voor apenpokken wordt afgeschaft

Artsen hoeven het apenpokkenvirus (tegenwoordig mpox genoemd) of vermoedens daarvan niet meer direct te melden. De ziekte zal niet langer worden aangemerkt als een A-infectieziekte, schrijft minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) vrijdag aan de Tweede Kamer.

Afbeelding

Na acties alsnog cao-akkoord bij Rotterdamse olieraffinaderij BP

Verdere acties door personeel van een olieraffinaderij in Rotterdam lijken van de baan, nu vakbond CNV een cao-overeenkomst heeft bereikt met uitbater BP. Door dat akkoord krijgen de circa 700 medewerkers vanaf april volgend jaar onder meer een loonsverhoging.

Afbeelding

Coronavaccins voor kleine kinderen met gezondheidsproblemen

Kleine kinderen die een hoog medisch risico lopen, kunnen vanaf 16 januari een coronavaccinatie krijgen. De Gezondheidsraad had over de prikken geadviseerd en het kabinet neemt dat advies nu over.

Afbeelding

Man zonder rijbewijs botst op tegenligger zonder rijbewijs

De politie heeft donderdag in Vlaardingen na een botsing twee automobilisten staande gehouden die beiden zonder rijbewijs reden. Een van hen werd voor de 11e keer betrapt op rijden zonder rijbewijs en was ook onder invloed van drugs.

Afbeelding

Ontsnapte tbs’er verdacht van poging moord of doodslag

De 31-jarige tbs’er uit de Pompekliniek in Nijmegen die woensdag tijdens een begeleid verlof wist te ontsnappen en in Soest een 27-jarige vrouw neerstak, wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank Midden-Nederland.