Klimaatrisico’s moeten volgens DNB beter verzekerbaar worden

Nieuws
De verzekeringsbranche moet ervoor zorgen dat relatief nieuwe risico’s beter verzekerbaar worden, stelt toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). Zo is er een toegenomen kans op overstromingen door de klimaatverandering, maar is dat nog moeilijk te verzekeren. Ook de overheid kan helpen door hier meer duidelijkheid over te scheppen, aldus divisiedirecteur toezicht bij DNB Maarten Gelderman.
anp
woensdag 16 november 2022 om 13:00
Afbeelding
beeld anp
anp

Veel bedrijven en huishoudens zijn nu helemaal niet verzekerd tegen overstromingen. Schade door grondwater dat binnendringt door zware regenval is dan bijvoorbeeld wel verzekerd. Maar als die regenval tientallen kilometers verderop plaatsvindt en het overtollige water door een rivier wordt aangevoerd en tot schade lijdt, is dat mogelijk onverzekerd.

‘Bij de overstromingen in Limburg vorig jaar zomer is de overheid daar ingestapt en heel coulant geweest’, benadrukt Gelderman. ‘Maar tegelijkertijd gaf de overheid aan dat dit eenmalig was.’ Daarvan zijn veel bedrijven en huishoudens zich niet bewust en daardoor schatten ze de risico’s ook niet goed in. Als potentiële klanten beseffen dat een verzekering van groter belang is, ontstaat er meer vraag en kan de markt zich beter ontwikkelen.

Cybercrime

Voor cybercrime is het probleem vergelijkbaar, stelt DNB. Er wordt vaak geen openheid over gegeven als bedrijven of personen daar slachtoffer van zijn. Dat zorgt ervoor dat het moeilijk is om een beeld te krijgen van de omvang van het probleem, waardoor de noodzaak van het afsluiten van een verzekering mogelijk niet goed wordt ingeschat.

Ook voor verzekeraars is de situatie lastig omdat zij moeilijk kunnen ramen wat de risico’s zijn en de mogelijke kosten per geval. Gelderman denkt dat een openbaar register in dit geval kan helpen voor verzekeraars om hun modellen aan te scherpen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ziekteverzuim in de zorg vorig jaar hoger dan ooit

Het verzuimpercentage in de zorg was vorig jaar hoger dan ooit, meldt Vernet, dat de zorgverzuimcijfers verzamelt. Het verzuim was in 2022 ruim 8 procent. Een jaar eerder kwam dat percentage nog uit op ruim 7 procent.

Afbeelding

Air France-KLM bestelt zeven schonere vliegtuigen bij Airbus

Air France-KLM heeft een bestelling bij vliegtuigbouwer Airbus geplaatst voor de levering van zeven vliegtuigen die minder CO2 uitstoten. Vier van de toestellen zijn bestemd voor luchtvrachtvervoerder Martinair, dat vrachtvluchten uitvoert voor KLM Cargo.

Afbeelding

Helft vluchten luchthaven Düsseldorf geannuleerd door staking

Ongeveer de helft van de vluchten op luchthaven Düsseldorf is geannuleerd als gevolg van een staking door medewerkers van bagageafhandelaar Aviapartner. Zij hebben vrijdagochtend het werk neergelegd, en blijven dat doen tot de nacht van vrijdag op zaterdag. Volgens vakbond Ver.

Afbeelding

Aandacht voor cijfers Signify en banenverlies Philips op Damrak

Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht vrijdag onder meer uit naar Signify en Philips. Verlichtingsbedrijf Signify wist afgelopen jaar toch meer winst te boeken ondanks de moeilijke omstandigheden in het laatste kwartaal.

Afbeelding

Vakbond roept Duitse postmedewerkers op ook vrijdag te staken

Na een staking op donderdag dreigen werknemers van Deutsche Post in Duitsland ook vrijdag het werk neer te leggen. Daartoe heeft vakbond Ver.di opgeroepen omdat er nog steeds geen cao-akkoord is bereikt met het postbedrijf.

Afbeelding

Ondanks moeilijk slotkwartaal meer winst voor lampenmaker Signify

Lampenproducent Signify heeft vorig jaar de winst verhoogd. Dat lukte de voormalige verlichtingstak van Philips ondanks een moeilijk laatste kwartaal van het jaar. Toen had het bedrijf veel last van coronagerelateerde problemen in China, waarschuwde Signify eerder dit jaar al.