Duitse vakbond IG Metall: brede steun voor acties om hoger loon

Nieuws
In de Duitse metaal- en elektro-industrie is er brede steun onder werknemers voor acties om een flinke loonsverhoging af te dwingen bij werkgevers. Volgens de grote Duitse vakbond IG Metall hebben afgelopen week meer dan 200.000 werknemers kortstondig het werk neergelegd om die looneisen kracht bij te zetten.
anp
zaterdag 5 november 2022 om 11:41
Afbeelding
beeld anp
anp

Het was de eerste week met werkonderbrekingen in de Duitse metaal- en elektro-industrie. Volgens president Jörg Hofmann van IG Metall zijn er bij meer dan duizend bedrijven acties geweest. Alleen al op vrijdag legden meer dan 83.000 werknemers het werk kortstondig stil.

IG Metall eist voor de komende twaalf maanden een loonsverhoging van 8 procent voor de circa 3,9 miljoen werknemers in de sector om zo te helpen met de hoge kosten voor levensonderhoud. Werkgevers bieden tot dusver een eenmalige betaling van 3000 euro en een niet nader genoemde loonsverhoging over een periode van dertig maanden.

IG Metall stelt dat die eenmalige betaling geen basis biedt voor serieuze onderhandelingen en vindt dat werknemers permanente en fatsoenlijke loonsverhogingen moeten krijgen. De bond zegt door te gaan met acties. Als er geen beweging komt van werkgevers, kunnen stakingen van 24 uur of langer gehouden gaan worden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

CBS: omzet zakelijke dienstverlening fors hoger door prijzen

De omzet in de zakelijke dienstverlening is in het eerste kwartaal met bijna 15 procent toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die omzetgroei komt voor een groot deel door hogere prijzen.

Afbeelding

Wall Street eindigt lager, focus op stemming schuldenplafond VS

De aandelenbeurzen in New York eindigden aan het einde van de handelsdag op woensdag in het rood. Beleggers namen weinig risico voorafgaand aan de stemming in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over de onlangs gesloten deal over de verhoging van het schuldenplafond van de..

Afbeelding

Amazon schikt voor bijna 31 miljoen dollar in twee privacyzaken

Amazon heeft ermee ingestemd om 30,8 miljoen dollar (omgerekend bijna 29 miljoen euro) te betalen om te schikken in twee privacyzaken. Die waren aangespannen door de Amerikaanse toezichthouder FTC.

Afbeelding

Media: Amerikaanse ex-vicepresident Pence wil president worden

De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence wil president worden. De rechterhand van voormalig president Donald Trump gaat op 7 juni bekendmaken dat hij in de race stapt, melden Amerikaanse media.

Afbeelding

Aandeelhouders ExxonMobil wijzen massaal klimaatpetities af

Aandeelhouders van ExxonMobil hebben met een grote meerderheid voorstellen afgewezen om het Amerikaanse olieconcern te dwingen meer te doen aan de klimaataanpak.

Afbeelding

Tientallen pagina's met asielmaatregelen liggen op tafel kabinet

Tientallen pagina's met voorstellen om de instroom van migranten in te perken, liggen bij het kabinet op tafel. De voorstellen worden beoordeeld op juridische houdbaarheid, uitvoerbaarheid en politiek draagvlak, melden ingewijden.