Onderzoek: nog steeds veel bedrijven zonder klimaatambities

Nieuws
Steeds meer bedrijven willen snel klimaatneutraal worden, maar er is ook een aanzienlijke groep minder ambitieuze achterblijvers. De verschillen tussen die twee tegenpolen zijn groot, komt naar voren uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. Bedrijven willen ofwel voor 2050 een verwaarloosbare ecologische voetafdruk realiseren, ofwel ze hebben dit doel in zijn geheel niet.
anp
woensdag 2 november 2022 om 00:01
Afbeelding
beeld anp
anp

Volgens de studie is het aandeel bedrijven dat ambieert om uiterlijk voor 2030 klimaatneutraal te zijn voor het derde jaar op rij gestegen, ditmaal met 4 procentpunt naar 59 procent. Dan is er ook nog een groep met 2050 als streefdatum.

Maar bijna 19 procent van de meer dan 700 ondervraagde afgevaardigden van organisaties gaf aan niet of pas later dan 2099 zover te zijn. Dat zijn er wel minder dan een jaar geleden, maar weer duidelijk meer dan in de peiling van twee jaar terug. En in deze groep zitten juist veel bedrijven die een relatief grote voetafdruk hebben, waardoor zij eigenlijk cruciaal zijn voor het behalen van klimaatdoelstellingen.

Schokkend

‘Het is toch vrij schokkend te noemen dat een deel van de bedrijven die intensief belastend zijn voor het milieu geen ambitie heeft om zijn ecologische voetafdruk te beperken’, zegt onderzoeksleider Henk Volberda. ‘Hun eigen winstgevendheid wordt daarbij als belangrijker ervaren dan de impact voor mens en milieu.’

Aan de desbetreffende bedrijven is ook gevraagd waarom ze dan niet meer aan klimaatbeleid doen. Dan blijken de antwoorden divers. Sommige zeggen dat ze het niet bij het bedrijf vinden passen. Volberda: ‘Het gaat hier bijvoorbeeld om een autobedrijf dat in oldtimers handelt, een bedrijf in de lucht- en zeevracht of een bedrijf dat gebruikmaakt van chemische processen waarvoor vooralsnog geen schoner alternatief bestaat.’

Maar er zijn er ook die simpelweg nog geen moeite hebben genomen om een duurzaamheidsvisie te formuleren. En er zijn bedrijven die geen actie ondernemen omdat ze ‘klaar zijn met de klimaathype’, geen voortrekkersrol willen innemen of zonder overheidsverplichting geen actie zullen ondernemen. Volberda geeft aan dat dit geen verstandige keuze is. Zonder streven naar klimaatneutraal werken schieten ze zich volgens hem in de eigen voet, bijvoorbeeld omdat klanten op den duur niets meer van ze willen kopen of omdat mensen er niet meer willen werken.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Air France-KLM bestelt zeven schonere vliegtuigen bij Airbus

Air France-KLM heeft een bestelling bij vliegtuigbouwer Airbus geplaatst voor de levering van zeven vliegtuigen die minder CO2 uitstoten. Vier van de toestellen zijn bestemd voor luchtvrachtvervoerder Martinair, dat vrachtvluchten uitvoert voor KLM Cargo.

Afbeelding

Helft vluchten luchthaven Düsseldorf geannuleerd door staking

Ongeveer de helft van de vluchten op luchthaven Düsseldorf is geannuleerd als gevolg van een staking door medewerkers van bagageafhandelaar Aviapartner. Zij hebben vrijdagochtend het werk neergelegd, en blijven dat doen tot de nacht van vrijdag op zaterdag. Volgens vakbond Ver.

Afbeelding

Aandacht voor cijfers Signify en banenverlies Philips op Damrak

Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht vrijdag onder meer uit naar Signify en Philips. Verlichtingsbedrijf Signify wist afgelopen jaar toch meer winst te boeken ondanks de moeilijke omstandigheden in het laatste kwartaal.

Afbeelding

Vakbond roept Duitse postmedewerkers op ook vrijdag te staken

Na een staking op donderdag dreigen werknemers van Deutsche Post in Duitsland ook vrijdag het werk neer te leggen. Daartoe heeft vakbond Ver.di opgeroepen omdat er nog steeds geen cao-akkoord is bereikt met het postbedrijf.

Afbeelding

Ondanks moeilijk slotkwartaal meer winst voor lampenmaker Signify

Lampenproducent Signify heeft vorig jaar de winst verhoogd. Dat lukte de voormalige verlichtingstak van Philips ondanks een moeilijk laatste kwartaal van het jaar. Toen had het bedrijf veel last van coronagerelateerde problemen in China, waarschuwde Signify eerder dit jaar al.

Afbeelding

Japanse chipbedrijven onder druk na tegenvallende cijfers Intel

De Japanse chipbedrijven stonden vrijdag onder druk op de aandelenbeurs in Tokio. Beleggers verwerkten de tegenvallende resultaten en vooruitzichten van de Amerikaanse chipfabrikant Intel, die kampt met een zwakkere vraag naar halfgeleiders voor computers en datacenters vanwege..