Macron: miljoenen tegen bosbranden en miljard bomen planten

Nieuws
Een nieuwe strategie moet ervoor zorgen dat Frankrijk bosbranden beter kan bestrijden en voorkomen na de gigantische bosbranden van afgelopen zomer, zei president Emmanuel Macron. Volgend jaar komt 150 miljoen euro extra beschikbaar voor de hulpdiensten, kondigde hij vrijdag volgens Franse media aan. Ook beloofde hij dat er binnen tien jaar een miljard bomen worden geplant op Frans grondgebied ter compensatie van afgebrande natuur.
anp
vrijdag 28 oktober 2022 om 13:33
Afbeelding
beeld anp
anp

De twaalf blusvliegtuigen van het type Canadair moeten in 2027 zijn vervangen en er komen er nog vier bij, aldus Macron. Daarbovenop worden nog twee zware blushelikopters aangeschaft.

‘Het is te doen’, zei het staatshoofd over het ambitieuze en ‘formidabele’ bomenproject. Hij maakte al plannen bekend over de manier waarop de enorme hoeveelheid nieuwe bomen kan worden gefinancierd. De aanplant komt volgens hem neer op 10 procent van het huidige aantal in heel Frankrijk.

Afgelopen zomer werd Frankrijk geteisterd door grote bosbranden, waardoor meer dan 70.000 hectare in vlammen opgingen, met name in het zuidwestelijke departement Gironde. Macron wees tijdens een eerbetoon aan brandbestrijders in het Élysée-paleis wederom op de risico’s van klimaatverandering. Hij kwam ook met een plan voor ondersteuning van vrijwilligers die de lokale brandweer helpen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

OM overlegt met Extinction Rebellion over snelwegblokkade

Klimaatactiegroep Extinction Rebellion voert vrijdag overleg met het Openbaar Ministerie over de aangekondigde blokkade van de snelweg A12 in Den Haag. Dat zegt de advocaat van de groep, Willem Jebbink. Een OM-woordvoerder bevestigt het gesprek.

Afbeelding

Polen stuurt naast Leopards ook andere tanks naar Oekraïne

Polen stuurt naast veertien Leopard 2-tanks ook zestig andere tanks naar Oekraïne, zo heeft premier Mateusz Morawiecki bekendgemaakt. Die zijn van Poolse makelij. Het land leverde afgelopen zomer als eerste land tanks aan het Oekraïense leger, ongeveer 250 stuks.

Afbeelding

Kledingketen H&M lijdt verlies door hogere kosten en ontslagen

De Zweedse kledingketen Hennes & Mauritz (H&M) heeft een zwaar jaar achter de rug. Door flink gestegen kosten, het vertrek uit Rusland en een reorganisatie daalde de winst over het hele jaar met ruim twee derde ten opzichte van een jaar eerder.

Afbeelding

Historische groei aantal zonnepanelen op woningdaken in 2022

Netbeheerders hebben in 2022 een historische groei van het aantal zonnepanelen op woningdaken waargenomen. Belangrijke aanjager van de populariteit van zonnepanelen onder woningbezitters is de salderingsregeling, meldt branchevereniging Netbeheer Nederland.

Afbeelding

Spoedeisende hulp in Meppel 's nachts dicht om tekort dokters

De spoedeisende hulp van het Isala ziekenhuis in Meppel sluit in elk geval in februari en maart 's nachts de deuren. Het lukt niet om de hulppost open te houden in de nacht, vanwege 'een tijdelijk tekort aan arts-assistenten', laat het ziekenhuis weten.

Afbeelding

Bonden bij Philips zijn nog niet ingelicht over reorganisatie

De bij Philips actieve vakbonden zijn nog niet ingelicht over de omvang van een geplande reorganisatie. Dat gebeurt pas zondag, zeggen onder meer FNV, CNV en VHP2.