Huishoudens gaven meer uit aan diensten, kochten minder

Nieuws
Consumenten hebben in augustus meer besteed aan diensten, maar minder aan goederen. Dat becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat als verklaring wijst op de coronamaatregelen in de horeca en bij evenementen die vorig jaar in de zomerse maand nog van kracht waren.
anp
donderdag 20 oktober 2022 om 07:13
Afbeelding
beeld anp
anp

In totaal gingen de bestedingen van huishoudens met 4,1 procent omhoog, waarbij het statistiekbureau corrigeerde voor prijsveranderingen. De uitgave aan diensten gingen 10 procent omhoog. Die categorie, waar bijvoorbeeld een telefoonabonnement, een vakantie, kappersbezoek of bezoek aan een concert of voetbalwedstrijd onder vallen, is goed voor de helft van alle uitgaven van huishoudens.

De andere helft is dan de aankoop van goederen. Daar gaven huishoudens 6 procent minder aan uit. De afname was het sterkst bij non-food. Zo kochten huishoudens minder kleding, schoenen en auto’s en gaven ze ook minder uit aan woninginrichting. Ook kochten ze minder voedsel. Daar kwam de daling uit op 3 procent.

Vertrouwen

Het vertrouwen van consumenten bleef verder op hetzelfde lage niveau als in september. Toen werd een historisch dieptepunt bereikt. Ten opzichte van vorige maand werden consumenten wat minder negatief over de economie, maar de koopbereidheid nam wel verder af waardoor de totale meter voor het vertrouwen op min 59 bleef staan. Het deelcijfer voor de koopbereidheid was sinds het begin van de metingen nog nooit zo laag.

Het CBS beoordeelt dan ook dat de omstandigheden voor de consumptie van huishoudens in oktober ongunstiger zijn dan in augustus. Zo waren er ook meer consumenten die in de komende twaalf maanden een hogere werkloosheid verwachten dan dat er consumenten waren die een lagere werkloosheid voorzien. Dat saldo was sinds mei vorig jaar niet meer negatief.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oekraïne kwaad over opmerkingen Hongaarse premier Orban

De Hongaarse ambassadeur in Kiev moet zich melden bij het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken. Oekraïne is boos over 'onacceptabele' opmerkingen van de Hongaarse premier Viktor Orban.

Afbeelding

Bloomberg: NL en VS akkoord over exportbeperking chipmachines

Nederland, de Verenigde Staten en Japan hebben een akkoord bereikt over beperkingen van de export van chiptechnologie naar China. De landen hebben in Washington afgesproken de verkoop van bepaalde machines voor de productie van halfgeleiders aan het Aziatische land aan banden t..

Afbeelding

Bandenfabrikant Goodyear schrapt honderden banen

Bandenfabrikant Goodyear gaat wereldwijd 500 banen schrappen. Het bedrijf reageert met de ontslagronde op de sterk gestegen kosten voor energie en personeel.

Afbeelding

Cryptobeurs Bitvavo positiever over terugkrijgen miljoenen

Het Nederlandse handelsplatform voor cryptomunten Bitvavo heeft 'acceptabele voorstellen' ontvangen over de terugstorting van tientallen miljoenen euro's aan klanttegoeden door de Digital Currency Group (DCG).

Afbeelding

Straf Franse ex-directeur IKEA over spionageschandaal verlaagd

Een Franse rechtbank heeft de straf verlaagd voor een voormalige directeur van woonwinkelketen IKEA in Frankrijk voor zijn rol in een spionageschandaal.

Afbeelding

Cijfers verlichtingsbedrijf Signify goed ontvangen op Damrak

Beleggers hebben vrijdag positief gereageerd op de jaar- en kwartaalcijfers van verlichtingsbedrijf Signify. Het bedrijf uit Eindhoven meldde een hogere winst te hebben behaald in 2022 dan het voorgaande jaar en voorspelde betere marges.