AEX flink hoger na verrassende herstelrally op Wall Street

Nieuws
De Amsterdamse AEX-index ging vrijdag flink omhoog onder aanvoering van verffabrikant AkzoNobel. Beleggers op het Damrak trokken zich op aan de historische herstelrally op Wall Street. De Amerikaanse graadmeters gingen donderdag aanvankelijk hard omlaag na tegenvallende inflatiecijfers uit de VS, maar wisten uiteindelijk met stevige winsten te sluiten.
anp
vrijdag 14 oktober 2022 om 09:35
Afbeelding
beeld anp
anp

De inflatie in de grootste economie ter wereld kwam in september hoger uit dan verwacht waardoor de Amerikaanse centrale bank naar verwachting door zal gaan met het agressief verhogen van de rente. Hogere rentetarieven zijn doorgaans slecht nieuws voor aandelenbeleggingen, maar beleggers schoven de rentezorgen snel aan de kant en gingen op zoek naar koopjes.

Daarnaast wordt vooral uitgekeken naar de kwartaalresultaten van de grote Amerikaanse banken Citigroup, JPMorgan Chase, Wells Fargo en Morgan Stanley. Die geven mogelijk meer inzicht in het reilen en zeilen van de Amerikaanse economie. De banken profiteren doorgaans van hogere rentetarieven, maar wanneer de economische omstandigheden verslechteren moeten ze ook meer geld opzijzetten voor leningen die mogelijk niet worden terugbetaald.

Europa

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,6 procent hoger op 643,34 punten. Alle hoofdfondsen stonden in het groen. De MidKap klom 2,2 procent tot 879,74 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs dikten tot 1,8 procent aan.

In Londen, waar beleggers vooral de Bank of England in de gaten houden, won de FTSE-index 1,4 procent. De Britse centrale bank kocht de afgelopen dagen voor miljarden aan obligaties op om de obligatiemarkten te kalmeren vanwege de zorgen over de begrotingsplannen van de Britse regering. Die steunaankopen zullen vrijdag stoppen.

Winst

Naast Akzo (plus 3,6 procent) stonden fintechbedrijf Adyen en verzekeraar Aegon in de kopgroep, met winsten van ruim 3 procent. Philips won 1,5 procent ondanks een adviesverlaging. Analisten van Deutsche Bank verlaagden hun aanbeveling voor het zorgtechnologieconcern naar verkopen, na de winstwaarschuwing van het bedrijf eerder deze week.

Danone won 1,4 procent in Parijs. Het Franse voedingsconcern verklaarde afstand te doen van zijn activiteiten in Rusland. Het besluit zou kunnen leiden tot een afschrijving van tot 1 miljard euro. In Londen zakte Royal Mail dik 4 procent. Het Britse postbedrijf rekent op een verlies dit jaar, mede als gevolg van een reeks stakingen, en ziet zich genoodzaakt 10.000 banen te schrappen.

Euro- en oliekoers

De euro was 0,9774 dollar waard, tegen 0,9777 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent meer op 89,46 dollar. Brentolie werd 0,3 procent duurder op 94,84 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

CBS: omzet zakelijke dienstverlening fors hoger door prijzen

De omzet in de zakelijke dienstverlening is in het eerste kwartaal met bijna 15 procent toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die omzetgroei komt voor een groot deel door hogere prijzen.

Afbeelding

Wall Street eindigt lager, focus op stemming schuldenplafond VS

De aandelenbeurzen in New York eindigden aan het einde van de handelsdag op woensdag in het rood. Beleggers namen weinig risico voorafgaand aan de stemming in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over de onlangs gesloten deal over de verhoging van het schuldenplafond van de..

Afbeelding

Amazon schikt voor bijna 31 miljoen dollar in twee privacyzaken

Amazon heeft ermee ingestemd om 30,8 miljoen dollar (omgerekend bijna 29 miljoen euro) te betalen om te schikken in twee privacyzaken. Die waren aangespannen door de Amerikaanse toezichthouder FTC.

Afbeelding

Media: Amerikaanse ex-vicepresident Pence wil president worden

De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence wil president worden. De rechterhand van voormalig president Donald Trump gaat op 7 juni bekendmaken dat hij in de race stapt, melden Amerikaanse media.

Afbeelding

Aandeelhouders ExxonMobil wijzen massaal klimaatpetities af

Aandeelhouders van ExxonMobil hebben met een grote meerderheid voorstellen afgewezen om het Amerikaanse olieconcern te dwingen meer te doen aan de klimaataanpak.

Afbeelding

Tientallen pagina's met asielmaatregelen liggen op tafel kabinet

Tientallen pagina's met voorstellen om de instroom van migranten in te perken, liggen bij het kabinet op tafel. De voorstellen worden beoordeeld op juridische houdbaarheid, uitvoerbaarheid en politiek draagvlak, melden ingewijden.