Zware koersverliezen op beurzen New York na banenrapport

Nieuws
De koersenborden op de aandelenbeurzen in New York waren vrijdag aan het slot van de handelsdag dieprood gekleurd. Beleggers op Wall Street reageerden zeer negatief op het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat beter uitviel dan verwacht. Daardoor zou de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, door kunnen gaan met het stevig verhogen van de rente om zo de hoge inflatie te beteugelen. Er is vrees dat die renteverhogingen een economische recessie zullen veroorzaken.
anp
vrijdag 7 oktober 2022 om 22:24
Afbeelding
beeld anp

De Dow-Jonesindex eindigde met een verlies van 2,1 procent op 29.296,79 punten en de brede S&P 500 ging 2,8 procent onderuit tot 3639,66 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq dook 3,8 procent omlaag tot 10.652,41 punten onder druk van stevige koersdalingen voor grote techbedrijven. Zo werden Apple, Amazon, Facebook-moeder, Microsoft en Google-moederconcern Alphabet tot 5 procent lager gezet.

De overheid maakte bekend dat er in september 263.000 banen bij kwamen in de Verenigde Staten. Dat is een sterkere toename dan verwacht. De werkloosheid in ‘s werelds grootste economie zakte naar 3,5 procent. Begin deze week was er nog een sterke rally op Wall Street door speculatie dat de Fed minder agressief zou kunnen worden met het verhogen van de rente, maar die hoop lijkt nu voorlopig hard de kop ingedrukt te zijn.

Chipsector

In de chipsector ging de aandacht uit naar Advanced Micro Devices (AMD). De producent van chips kwam met tegenvallende kwartaalcijfers en zwakke vooruitzichten. Dat werd afgestraft met een verlies van 14 procent voor AMD. Branchegenoten als Intel, Texas Instruments en Nvidia werden meegetrokken met minnen tot 8 procent.

Tesla gaf 6,3 procent prijs. De maker van elektrische auto’s maakte bekend met de productie van zijn elektrische vrachtwagen te beginnen. De eerste vrachtwagens moeten in december aan klanten geleverd worden. Jeansmerk Levi Strauss kelderde bijna 12 procent na een tegenvallend kwartaalbericht.

Oliekoers

De olieprijzen gingen juist fors omhoog in de nasleep van het besluit van oliealliantie OPEC+ om de productie sterk te verlagen om zo de prijzen te stutten. Een vat Amerikaanse olie werd 4,6 procent duurder op 92,52 dollar en Brentolie steeg 3,6 procent tot 97,80 dollar per vat. De olieprijzen hebben deze week de sterkste wekelijkse prijsstijging sinds begin maart in de boeken gezet.

De euro was 0,9738 dollar waard, tegen 0,9782 dollar bij het slot van de beurshandel in Europa.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Paus vergelijkt oorlog Oekraïne met Holocaust

Paus Franciscus heeft de oorlog in Oekraïne vergeleken met de Holocaust, specifiek de operatie Reinhard in Polen waarbij tot 2 miljoen mensen om het leven werden gebracht. De meeste slachtoffers waren Joods.

Afbeelding

Brussel wil financiële band met Londense City verder doorknippen

De Europese Unie neemt maatregelen om de financiële banden met het Verenigd Koninkrijk verder door te knippen. De brexit is inmiddels al enige tijd een feit maar nog steeds zijn banken binnen de landengroep voor veel financiële transacties afhankelijk van diensten uit de Londen..

Afbeelding

Politiebonden: neem maatregelen tegen onrust na wedstrijd Marokko

Politiebonden willen dat overheden maatregelen nemen om te zorgen dat zaterdag rondom de WK-wedstrijd Marokko - Portugal niet opnieuw ongeregeldheden uitbreken. De NPB pleit voor ‘ingrijpende maatregelen’ zoals de inzet van noodverordeningen.

Afbeelding

Vakbonden ontevreden over cao-bod streekvervoerders

Vakbonden hebben teleurgesteld gereageerd op het nieuwste loonbod van werkgevers in het streekvervoer. Dat dienden de vervoersbedrijven die regionaal treinen en bussen laten rijden woensdag op de valreep in, vlak voordat er een ultimatum van FNV, CNV en VVMC verstreek.

Afbeelding

IATA: productie duurzamere vliegtuigbrandstof fors omhoog in 2023

De productie van duurzamere brandstoffen voor de luchtvaartindustrie zal volgend jaar sterk toenemen. Volgens de internationale luchtvaartorganisatie IATA zal de productie van Sustainable Aviation Fuel (SAF) in 2023 minstens verdubbelen naar 200 miljoen liter vergeleken met dit..

Afbeelding

Oekraïne roept op tot boycot Russische cultuur

De Oekraïense cultuurminister Oleksandr Tkatsjenko roept op tot het boycotten van Russische cultuur. Het Kremlin gebruikt die cultuur om de oorlog in Oekraïne te rechtvaardigden, stelt hij in een opiniestuk voor de Britse krant The Guardian.