Canada weert 10.000 Iraniërs van regime in Teheran voor altijd

Nieuws
Canada heeft sancties afgekondigd tegen ‘het moordende bewind’ in Iran en verbiedt 10.000 mensen van dat regime ooit nog in Canada te komen. Premier Justin Trudeau zei dat dergelijke sancties uitsluitend in de ernstigste omstandigheden worden afgekondigd, zoals bijvoorbeeld naar aanleiding van oorlogsmisdaden in Bosnië of Rwanda.
anp
vrijdag 7 oktober 2022 om 21:54
Afbeelding
beeld anp

Veel van de mensen die Canada nooit meer in mogen zijn leden van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC). Het is het elitekorps van de sjiitische geestelijkheid die het land sinds 1979 regeert. Het werd in dat jaar opgericht als een soort politieke stormtroepen die het mogelijk onbetrouwbare leger moesten overschaduwen en de strenge Islamitische Republiek moesten vestigen. Tegenwoordig is de IRGC niet alleen een militaire, maar ook een economische elite die zich overal mee bemoeit en elke oppositie smoort. Het elitekorps telt naar schatting minstens 250.000 leden.

In heel Iran zijn momenteel grote protesten tegen het regime dat onder meer kampt met diepe en slepende economische crises. De dood half september van een 22-jarige vrouw, Mahsa Amini, na haar arrestatie door de zedenpolitie wegens overtreding van kledingvoorschriften, heeft geleid tot een golf van protesten waarbij naar schatting al zestig doden zijn gevallen. De vrouw zou zijn overleden als gevolg van mishandeling door de politie, maar volgens de autoriteiten bezweek ze aan orgaanfalen dat te maken zou hebben met een hersenoperatie die ze op 8-jarige leeftijd onderging.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Europese Commissie wil dat ouderschap in hele EU erkend wordt

EU-landen moeten ook een ongetrouwd of homostel uit andere lidstaten als ouders van hun kinderen erkennen, vindt de Europese Commissie. Ook lidstaten als Hongarije en Polen, die dat nu vaak nog weigeren.

Afbeelding

Vanaf zondag weer treinen tussen Lelystad en Dronten

De NS laat vanaf zondag weer treinen rijden tussen Lelystad en Dronten. Sinds begin september was er geen treinverkeer mogelijk op het traject door schade die ontstond na een stroomstoring.

Afbeelding

VN-chef in Oekraïne: sterke aanwijzingen voor oorlogsmisdaden

VN-mensenrechtencommissaris Volker Türk heeft na een vierdaags bezoek aan Oekraïne ‘sterke aanwijzingen’ dat sinds de Russische invasie oorlogsmisdaden zijn gepleegd in het land.

Afbeelding

Paus vergelijkt oorlog Oekraïne met Holocaust

Paus Franciscus heeft de oorlog in Oekraïne vergeleken met de Holocaust, specifiek de operatie Reinhard in Polen waarbij tot 2 miljoen mensen om het leven werden gebracht. De meeste slachtoffers waren Joods.

Afbeelding

Brussel wil financiële band met Londense City verder doorknippen

De Europese Unie neemt maatregelen om de financiële banden met het Verenigd Koninkrijk verder door te knippen. De brexit is inmiddels al enige tijd een feit maar nog steeds zijn banken binnen de landengroep voor veel financiële transacties afhankelijk van diensten uit de Londen..

Afbeelding

Politiebonden: neem maatregelen tegen onrust na wedstrijd Marokko

Politiebonden willen dat overheden maatregelen nemen om te zorgen dat zaterdag rondom de WK-wedstrijd Marokko - Portugal niet opnieuw ongeregeldheden uitbreken. De NPB pleit voor ‘ingrijpende maatregelen’ zoals de inzet van noodverordeningen.