President Bundesbank: ECB moet rente sterk blijven verhogen

Nieuws
De Europese Centrale Bank (ECB) moet doorgaan met het sterk verhogen van de rente om zo de torenhoge inflatie tegen te gaan. Dat zei president Joachim Nagel van de Duitse centrale bank, de Bundesbank, tegen de krant Süddeutsche Zeitung. De ECB is al bezig de rente op te voeren en lijkt later deze maand opnieuw met een rentestap van driekwart procentpunt te komen, net als vorige maand. Dat was de sterkste renteverhoging door de ECB ooit.
anp
vrijdag 7 oktober 2022 om 20:57
Afbeelding
beeld anp

‘Als de inflatie op 10 procent staat en de rentes slechts op 1,25 procent, dan is de noodzaak van actie duidelijk voor mij. Rentes moeten verder blijven stijgen en significant’, aldus Nagel. De Duitse centralebankpresident staat bekend als een ‘havik’, wat betekent dat Nagel voorstander is van sterke ingrepen om de inflatie te beteugelen. Hij vindt dat de ECB bij de komende vergadering ‘duidelijke signalen’ moet geven in de strijd tegen de inflatie.

Economen vrezen dat sterke renteverhogingen tot een economische recessie zullen leiden. Nagel denkt dat de Duitse economie in het derde kwartaal waarschijnlijk licht is gekrompen en dat die neergang in het vierde kwartaal dieper zal worden. Ook voor begin volgend jaar rekent hij op krimp. De Bundesbank-president denkt echter niet dat er een diepe recessie voor Duitsland aan zal komen. Ook is arbeidsmarkt volgens hem erg robuust.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

D66: mensen binnen 3 jaar verlossen van problematische schulden

Mensen met problematische schulden moeten binnen drie jaar verlost zijn van hun schulden. Dat plan dient D66 dinsdag in bij de begrotingsbehandeling van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Afbeelding

Yesilgöz over 'relschoppers' rond duel Marokko: schaam jullie

Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz vindt dat de "relschoppers" die zondag zorgden voor ongeregeldheden na de overwinning van Marokko op België tijdens het WK van Qatar zich moeten schamen. "Relschoppers, echt, schaam jullie", aldus de minister.

Afbeelding

Westerse journalist opgepakt bij zeldzame massaprotesten in China

Een vermoedelijk westerse journalist is opgepakt tijdens een straatprotest in de Chinese stad Shanghai. Volgens onbevestigde berichten gaat het om BBC-journalist Edward Lawrence.

Afbeelding

Ruim 37.000 kunstliefhebbers hebben PAN Amsterdam bezocht

De afgelopen week hebben in totaal ruim 37.000 kunstliefhebbers de 35e editie van de kunstbeurs PAN Amsterdam bezocht. De directeur van PAN Amsterdam, Mark Grol, noemt deze editie ‘in alle opzichten geslaagd’.

Afbeelding

Rellen in Brussel na WK-wedstrijd België - Marokko

In Brussel zijn onlusten uitgebroken vanwege de WK-wedstrijd in Qatar tussen België en Marokko. Relschoppers, van wie sommigen zijn getooid met de Marokkaanse vlag, gooien met vuurwerk en flessen, slaan met stokken en stichten brandjes.

Afbeelding

ME Den Haag grijpt in bij onlusten na WK-overwinning Marokko

In Den Haag grijpt de ME zondagavond in omdat er onlusten zijn ontstaan na de overwinning van Marokko op België tijdens het WK voetbal in Qatar, meldt de politie. ‘De sfeer is wat grimmiger geworden’, aldus een woordvoerder.