Chipfondsen drukken op AEX-index op Beursplein 5

Nieuws
De AEX-index in Amsterdam is vrijdag met verlies aan de laatste handelsdag van de week begonnen. Ook elders in Europa was het sentiment overwegend negatief. Beleggers zijn in afwachting van het Amerikaanse banenrapport later op de dag. Verder worden de gesprekken tussen de leiders van de Europese Unie in Praag met een schuin oog in de gaten gehouden. Zij buigen zich daar opnieuw over de torenhoge energieprijzen.
anp
vrijdag 7 oktober 2022 om 09:28
Afbeelding
beeld anp

In Amsterdam stonden chipfondsen in de belangstelling na tegenvallende cijferupdates van chipproducenten Samsung en AMD. Chiptoeleverancier ASMI leverde in de vroege handel 3 procent in en was daarmee de sterkste daler in de AEX. Ook sectorgenoot Besi en chipmachinemaker ASML stonden bij de sterkste zakkers.

Shell was de sterkste stijger. Het olie- en gasconcern won 0,6 procent. Verder stonden alleen staalconcern ArcelorMittal en supermarktbedrijf Ahold Delhaize bij de winnaars in de AEX. De AEX-index zelf noteerde 0,6 procent lager op 657,13 punten.

Intertrust

Bij de middelgrote fondsen steeg Intertrust 1,2 procent. De overname van de financieel dienstverlener is weer een stap dichterbij nu de centrale bank van de Bahamas akkoord ging. Het Amerikaanse CSC maakte eerder bekend Intertrust te willen overnemen. De partijen denken de overname nog dit jaar te kunnen afronden.

De MidKap noteerde 0,3 procent lager op 871,13 punten. In Frankfurt en Parijs stonden minnen tot 0,8 procent op de borden. Londen stond licht hoger.

Credit Suisse

Ook het geplaagde Credit Suisse blijft de gemoederen bezighouden. De Zwitserse bank steeg 2,6 procent nadat het bekend had gemaakt voor omgerekend circa 3 miljard euro aan eigen schuldpapier terug te kopen. Dat gebeurt op het moment dat de bank bezig is met een grote reorganisatie. Daarbij worden vermoedelijk onderdelen verkocht om de balans te versterken.

Verder is er in Duitsland aandacht voor Adidas (min 1,6 procent) dat onderzoekt of het door wil gaan met de samenwerking met rapper Kanye ‘Ye’ West. Het Duitse sportkledingmerk en de artiest werken sinds 2015 samen aan de Yeezy-schoenenlijn, maar West liet zich onlangs negatief uit over die krachtenbundeling.

Automakers

Automakers als Renault, BMW en Volkswagen noteerden tot 2,5 procent hoger ondanks sombere vooruitzichten. De koepel van Europese autobouwers ACEA verwacht ook dit jaar een krimp in de verkopen.

De euro was 0,9785 dollar waard, tegen 0,9820 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent goedkoper op 88,05 dollar. Brentolie zakte 0,5 procent tot 94,11 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Britse overheid neemt belang van 700 miljoen pond in kerncentrale

Om de energieonafhankelijkheid in Groot-Brittannië veilig te stellen, neemt de Britse overheid een belang van honderden miljoenen ponden in kerncentrale Sizewell C. De plannen voor de bouw van die centrale zijn dinsdag goedgekeurd.

Afbeelding

Ahold Delhaize kondigt nieuwe klimaatdoelstelling aan

Net als veel andere bedrijven, heeft ook Ahold Delhaize doelstellingen geformuleerd om duurzamer te worden in de komende jaren. De supermarktketen maakte dinsdag bekend dat de CO2-uitstoot van heel de keten in 2030 met minstens 37 procent moet zijn teruggebracht.

Afbeelding

Noodopvang voor honderd mensen in IJsselstein

De Utrechtse gemeente IJsselstein maakt in sporthal De Oever aan de Zomerdijk plaats voor noodopvang van honderd asielzoekers. De gemeente gaat scholen, sportclubs en anderen die de sporthal gebruiken, helpen om tijdelijk een ander onderkomen te vinden.

Afbeelding

Chipbedrijf ASMI grote winnaar in licht hogere AEX

De AEX-index op de Amsterdamse beurs liet dinsdag een kleine winst zien onder aanvoering van ASMI. De chipmachinefabrikant verwacht dat de resultaten minder gedrukt zullen worden door nieuwe Amerikaanse beperkingen voor de export naar China dan eerder gedacht.

Afbeelding

OM eist 22 jaar celstraf en tbs tegen Almelose kruisboogschutter

Tegen de Almelose kruisboogschutter Kenzo K. (30) heeft het Openbaar Ministerie dinsdag een celstraf van 22 jaar en tbs met dwangverpleging geëist. De officier van justitie sprak van een horrorscenario.

Afbeelding

Italiaan die WK-veld oprende met vredes-regenboogvlag snel vrij

Een 35-jarige Italiaan die tijdens een voetbalwedstrijd op het WK in Qatar het veld oprende met een shirt met politieke boodschappen erop en die een regenboogkleurige ‘vredesvlag’ met de tekst PACE (vrede) droeg, is kort na zijn aanhouding vrijgelaten.