Mijnbouwer BHP wil kolenmijn Australië nog 93 jaar openhouden

Nieuws
Mijnbouwer BHP heeft een aanvraag gedaan bij de Australische overheid om een kolenmijn in Queensland nog maximaal 93 jaar open te kunnen houden. De stap van BHP, dat de mijn samen met het Japanse Mitsubishi bezit, kan op verontwaardiging rekenen van milieugroeperingen die het plan waanzin vinden.
anp
vrijdag 7 oktober 2022 om 08:52
Afbeelding
beeld anp

‘BHP’s stap om de levensduur van de Peak Downs-kolenmijn met 93 jaar te verlengen tot 2116 is waanzin’, stelde het Australasian Centre for Corporate Responsibility. ‘Welk deel van CO2-neutraal in 2050 snappen ze niet?’

Australië heeft lang weinig gedaan aan klimaatplannen, maar de nieuwe regering heeft het doel gesteld dat het land in 2050 netto CO2-neutraal is. De grootste klanten van de fossiele brandstoffen die het land produceert, waaronder Japan en Zuid-Korea, hebben vergelijkbare doelen. Toch blijven Queensland en de federale overheid van Australië de uitbreiding van de mijnbouw steunen, inclusief kolen. De Australische economie verdient veel geld aan kolen.

Kolenprojecten

Bij de Australische regering wachten nog dertig kolenprojecten op goedkeuring, afgezien van de verlenging van Peak Downs. Kolen uit die mijnen zouden volgens actiegroepen de uitstoot van 17 miljard ton koolstofdioxide veroorzaken en dat is meer dan de helft van de volledige mondiale uitstoot in 2021.

De kolen uit de Peak Downs-mijn worden gebruikt voor het maken van staal. Hoewel er op kleinere schaal is aangetoond dat dit ook met waterstof kan, heeft BHP zich gericht op het afvangen van CO2. Het bedrijf denkt dat deze soort kolen nog tientallen jaren gebruikt zal worden in de staalindustrie.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Italiaan die WK-veld oprende met vredes-regenboogvlag snel vrij

Een 35-jarige Italiaan die tijdens een voetbalwedstrijd op het WK in Qatar het veld oprende met een shirt met politieke boodschappen erop en die een regenboogkleurige ‘vredesvlag’ met de tekst PACE (vrede) droeg, is kort na zijn aanhouding vrijgelaten.

Afbeelding

Verdachte situatie op Schiphol Plaza, omgeving afgezet

De Koninklijke Marechaussee heeft dinsdag een deel van Schiphol Plaza, de centrale hal van de luchthaven, afgezet vanwege een verdachte situatie. Het is niet duidelijk wat er precies aan de hand is.

Afbeelding

Kabinet wil hardere afspraken over tegengaan desinformatie

Het kabinet is er nog niet gerust op dat de nieuwe Europese gedragscode tegen desinformatie goed genoeg zal werken. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) vindt het jammer dat onlineplatformen zichzelf moeten reguleren en vreest dat die afspraken te vrijblijve..

Afbeelding

OM spreekt van horrorscenario: Kenzo K. schuldig aan moorden

De Almelose kruisboogschutter Kenzo K. (30) is in de visie van het Openbaar Ministerie schuldig aan twee moorden en twee pogingen tot moord. Dit zei de officier van justitie dinsdag bij aanvang van de slotdag in de strafzaak tegen de 30-jarige man.

Afbeelding

Duitsland sluit langjarige deal voor vloeibaar aardgas uit Qatar

Qatar gaat vloeibaar gemaakt aardgas (lng) leveren aan Duitsland. Het gas uit de Golfstaat is bedoeld ter vervanging van een deel van de gestopte gasstromen uit Rusland in de nasleep van de Russische invasie in Oekraïne en de sancties tegen Moskou.

Afbeelding

Huiszoeking bij DPG Media in België rond krantencontract

De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) heeft huiszoekingen uitgevoerd in de sector van de persdistributie, onder meer bij uitgever DPG Media.