Onderzoek: nog veel geld van Wereldbank naar fossiele projecten

Nieuws
De Wereldbank heeft sinds het Klimaatakkoord van Parijs wereldwijd nog bijna 15 miljard dollar gestoken in projecten voor fossiele brandstoffen, komt naar voren uit een nieuw onderzoek van klimaatactivisten. Dit ondanks dat ‘s werelds grootste instituut voor ontwikkelingssamenwerking jaren terug al beloofde te gaan stoppen met het financieren van de olie- en gasproductie.
anp
vrijdag 7 oktober 2022 om 08:17
Afbeelding
beeld anp

Een en ander is becijferd door The Big Shift Global, die zich hard maakt voor een goede klimaatfinanciering. Volgens een rapport van die organisatie zorgde de Wereldbank er wel voor dat de directe financiering van fossiele projecten afnam. Maar indirect zou er nog wel veel geld bij die de fossiele industrie terechtkomen.

Dat gebeurde bijvoorbeeld doordat er leningen werden verstrekt aan banken of andere financiële instellingen die op hun beurt geld staken in de olie- en gasproductie. Het grootste in het rapport genoemde project is de Trans-Anatolische pijpleiding die Turkije verbindt met Azerbeidzjan, waarvoor de Wereldbank in 2018 garant zou hebben gestaan voor een bedrag van meer dan 1 miljard dollar.

Veel kritiek

De Wereldbank betwist de bevindingen uit het rapport. Het zou onnauwkeurige veronderstellingen maken over de kredietverlening door de bank, reageert het instituut. Ook benadrukt de Wereldbank dat er alleen al in 2022 voor een recordbedrag van bijna 32 miljard dollar naar klimaatgerelateerde investeringen gaat.

Het rapport komt op een precair moment naar buiten. Er is de laatste tijd veel kritiek op de klimaatinspanningen van de Wereldbank, omdat die tekort zouden schieten. Onlangs was er ook al een rapport van hulporganisatie Oxfam Novib waarin stond dat Wereldbank-cijfers over gedoneerde en doorgesluisde gelden naar ontwikkelingslanden voor klimaatactie mogelijk niet kloppen.

Daarnaast maakte Wereldbank-baas David Malpass vorige maand een uitglijder door op evenement de vraag te ontwijken of hij gelooft dat het ‘verbranden van fossiele brandstoffen de planeet gevaarlijk snel opwarmt’. Uiteindelijk zei hij: ‘Ik weet het niet, ik ben geen wetenschapper’. Die opmerking kwam hem duur te staan. Zelfs het Witte Huis deed een verklaring uit het ermee ‘oneens’ te zijn.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Prijzen in België iets minder hard gestegen

Het tempo waarin de prijzen in België stijgen is in november afgenomen, maar de inflatie blijft erg hoog. Onder andere voeding en energie werden aanzienlijk duurder, meldt het nationale statistiekbureau Statbel.

Afbeelding

Britse overheid neemt belang van 700 miljoen pond in kerncentrale

Om de energieonafhankelijkheid in Groot-Brittannië veilig te stellen, neemt de Britse overheid een belang van honderden miljoenen ponden in kerncentrale Sizewell C. De plannen voor de bouw van die centrale zijn dinsdag goedgekeurd.

Afbeelding

Ahold Delhaize kondigt nieuwe klimaatdoelstelling aan

Net als veel andere bedrijven, heeft ook Ahold Delhaize doelstellingen geformuleerd om duurzamer te worden in de komende jaren. De supermarktketen maakte dinsdag bekend dat de CO2-uitstoot van heel de keten in 2030 met minstens 37 procent moet zijn teruggebracht.

Afbeelding

Noodopvang voor honderd mensen in IJsselstein

De Utrechtse gemeente IJsselstein maakt in sporthal De Oever aan de Zomerdijk plaats voor noodopvang van honderd asielzoekers. De gemeente gaat scholen, sportclubs en anderen die de sporthal gebruiken, helpen om tijdelijk een ander onderkomen te vinden.

Afbeelding

Chipbedrijf ASMI grote winnaar in licht hogere AEX

De AEX-index op de Amsterdamse beurs liet dinsdag een kleine winst zien onder aanvoering van ASMI. De chipmachinefabrikant verwacht dat de resultaten minder gedrukt zullen worden door nieuwe Amerikaanse beperkingen voor de export naar China dan eerder gedacht.

Afbeelding

OM eist 22 jaar celstraf en tbs tegen Almelose kruisboogschutter

Tegen de Almelose kruisboogschutter Kenzo K. (30) heeft het Openbaar Ministerie dinsdag een celstraf van 22 jaar en tbs met dwangverpleging geëist. De officier van justitie sprak van een horrorscenario.