Winst Samsung valt voor het eerst sinds 2019 lager uit

Nieuws
Techconcern Samsung heeft voor het eerste sinds 2019 een lagere operationele winst behaald. Dat kwam vooral doordat er minder vraag was naar geheugenchips en chips voor in pc’s. Door de mindere verkopen viel ook de omzet lager uit.
anp
vrijdag 7 oktober 2022 om 06:45
Afbeelding
beeld anp

De grootste onderneming van Zuid-Korea zette, volgens voorlopige cijfers, in het derde kwartaal een operationele winst van 10,8 biljoen won (7,8 miljard euro) in de boeken. Dat betekende een daling met bijna een derde in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Kenners hielden in doorsnee rekening met een winst van 12,1 biljoen won. De omzet van de onderneming kwam uit op 76 biljoen won.

Samsung rapporteert eind deze maand zijn volledige kwartaalrapport. Dan wordt ook de nettowinst van het bedrijf bekendgemaakt en worden de resultaten per divisie uitgesplitst.

Voorraden

Chipproducenten wereldwijd waarschuwden de laatste tijd al dat ze te maken krijgen met tegenwind op de markten. Zo neemt het aantal orders voor datacenters en consumentenelektronica af, ook doordat de vraag naar pc’s en smartphones sterker afneemt dan voorzien. Daardoor stapelen de voorraden zich op.

Andere chipmakers zoals Micron Technology en Kioxia Holdings kondigden eerder al aan de productie te verlagen om het aanbod weer in evenwicht te brengen en een prijsval af te wenden. Kort voordat Samsung zijn voorlopige resultaten naar buiten bracht, kwam ook de Amerikaanse chipproducent AMD met een tegenvallende handelsupdate. Vooral de omzet bij de Amerikanen viel lager uit dan voorzien.

Mindere vraag

Zuid-Korea, waar twee van de grootste producenten van geheugenchips ter wereld gevestigd zijn, meldde in augustus voor het eerst in meer dan vier jaar een daling van de chipproductie. Samsungs landgenoot SK Hynix waarschuwde bij zijn laatste cijferupdate al dat een aanzienlijke aanpassing van zijn uitgaven volgend jaar ‘onvermijdelijk’ was.

De plotse crash van de markt van geheugenchips volgt op een reeks macro-economische schokken. Dan gaat het van de Russische inval in Oekraïne tot de stijgende inflatie en gasprijzen en de renteverhogingen van centrale banken wereldwijd. Dit alles zorgt voor een lager consumentenvertrouwen en daarmee voor een mindere vraag. Daarbij beslissen makers van bijvoorbeeld pc’s om eerst hun bestaande voorraden te verkopen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VS: Cuba, Nicaragua en Wagner op zwarte lijst godsdienstvrijheid

De regering van VS-president Joe Biden heeft Cuba, Nicaragua en de Russische Wagner-groep aan een zwarte lijst van internationale godsdienstvrijheid toegevoegd. Dat maakt de weg vrij voor (bijkomende) sancties tegen de twee Latijns-Amerikaanse landen en het huurlingenbedrijf.

Afbeelding

Finse premier: Europa kan niet zonder de VS

Sanna Marin, de premier van Finland, zegt dat Europa ‘niet sterk genoeg’ is om de Russische invasie van Oekraïne alleen te trotseren, en daarom de hulp van de VS nodig heeft.

Afbeelding

Macron wijst Musk op noodzaak regels bij Twitter

De Franse president Emmanuel Macron heeft met de nieuwe eigenaar van Twitter, Elon Musk, een ‘helder en eerlijk’ gesprek gehad over de regels rond content op het socialemediaplatform. Beiden ontmoetten elkaar in de VS, waar Macron op staatsbezoek is.

Afbeelding

EU-landen en G7 akkoord over prijsplafond Russische olie

De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diploma..

Afbeelding

Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.

Afbeelding

WHO: minder aandacht corona kan leiden tot nieuwe fatale variant

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarschuwt dat de verminderde aandacht voor de bestrijding van COVID-19 kan leiden tot het ontstaan van een nieuwe dodelijke variant van het coronavirus.