EU-leiders proberen uiteenrafelen front energiecrisis te stoppen

Nieuws
De leiders van de 27 EU-landen buigen zich opnieuw over de torenhoge energieprijzen. Dat doen ze ditmaal officieus met de benen op tafel, in de hoop zo los te komen van de scherpe tegenstellingen tussen bijvoorbeeld Nederland en Duitsland en met name zuidelijke EU-landen. Tegelijkertijd voelen ze het ongeduld van burgers en bedrijven in de knel.
anp
vrijdag 7 oktober 2022 om 04:34
Afbeelding
beeld anp

Nederland en Duitsland willen nog altijd niet aan een Europese maximumprijs voor gas. Dat wekte al de ergernis van lidstaten als Italië, Griekenland en België. Maar het komt ze nu ook op verwijten van egoïsme en solisme te staan nu kapitaalkrachtig Berlijn en Den Haag met vele miljarden de energierekening van huishoudens en ondernemers verlichten. Landen die zich dat niet kunnen veroorloven klagen over oneerlijke concurrentie en gebrek aan solidariteit.

De zware, aanhoudende druk van de energiecrisis brengt wel beweging. De voorstanders van een prijsplafond zijn inmiddels in de meerderheid. Ook de Europese Commissie, lang even kritisch als Nederland en Duitsland, zegt daarvoor nu toch ruimte te zien. De commissie wil aan de slag met een maximumprijs voor gas waarmee stroom wordt opgewekt en zinspeelt erop dat zij nog verder zou willen gaan.

Nederland wil ‘de plussen en minnen’ van dat eerste op de EU-top in Praag wel eens op een rijtje zetten, zei premier Rutte donderdag. Maar hij blijft beducht voor het afschrikken van leveranciers, die hun lng-tankers mogelijk zullen doorsturen naar beter betalende klanten. Nederland mikt vooral op gezamenlijk inkopen van gas, om zo een lagere prijs te kunnen bedingen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VS tonen nieuwe nucleaire bommenwerper die onbemand kan vliegen

De Amerikaanse luchtmacht heeft vrijdag de B-21 Raider onthuld, een nieuwe geavanceerde nucleaire bommenwerper die onbemand missies kan uitvoeren, de eerste in zijn categorie.

Afbeelding

Nederlanders grijpen naast milieuprijzen prins William

De gemeente Amsterdam en het Nederlandse The Great Bubble Barrier zijn vrijdag in het Amerikaanse Boston niet in de prijzen gevallen bij de uitreiking van de Earthshot Prize.

Afbeelding

Horeca in de startblokken voor wedstrijd Oranje

Cafés en restaurants maken zich op voor de voetbalwedstrijd Nederland - Verenigde Staten. Om 16.00 uur strijdt Oranje voor een plaats in de kwartfinale op het WK in Qatar. In verschillende steden is de wedstrijd te volgen op grote schermen in cafés.

Afbeelding

EU-ban Russische olie mogelijk nieuw pijnpunt aan de pomp

De gedeeltelijke boycot op Russische olie die de Europese Unie maandag invoert kan voor extra ongemak aan de benzinepomp zorgen. Als een deel van de olie van de wereldmarkt wegvalt, drijft dat de prijzen voor aardolie op, Dat werkt door in de kosten voor benzine en diesel.

Afbeelding

VS: Cuba, Nicaragua en Wagner op zwarte lijst godsdienstvrijheid

De regering van VS-president Joe Biden heeft Cuba, Nicaragua en de Russische Wagner-groep aan een zwarte lijst van internationale godsdienstvrijheid toegevoegd. Dat maakt de weg vrij voor (bijkomende) sancties tegen de twee Latijns-Amerikaanse landen en het huurlingenbedrijf.

Afbeelding

Finse premier: Europa kan niet zonder de VS

Sanna Marin, de premier van Finland, zegt dat Europa ‘niet sterk genoeg’ is om de Russische invasie van Oekraïne alleen te trotseren, en daarom de hulp van de VS nodig heeft.