Strafeis Limburger die Belgische agent zou hebben doodgeschoten

Nieuws
Het Hof van Assisen in het Belgische stadje Tongeren begint vrijdag aan de vijfde zittingsdag in het proces tegen Yvo T. (40). De Limburger wordt ervan verdacht in augustus 2018 een Belgische politieagent te hebben doodgeschoten. Voorzien zijn vrijdag de pleidooien van de advocaten van verdachte en nabestaanden, en de eis van de aanklager. De bedoeling is ook dat de twaalfkoppige jury een beslissing neemt over schuldig dan wel onschuldig. Gezien de overvolle agenda zou dit oordeel ook naar maandag verschoven kunnen worden.
anp
vrijdag 7 oktober 2022 om 04:32
Afbeelding
beeld anp

T.’s raadsman Sven Mary zei maandag de beschuldiging van doodslag van de Belgische aanklager niet te zullen betwisten. Vrijdag zal hij proberen erger te voorkomen, want binnen het Belgische rechtssysteem kan tijdens de zitting een tenlastelegging nog gewijzigd en dus ook verzwaard worden, in moord bijvoorbeeld.

Volgens de aanklacht heeft T. op 26 augustus 2018 in Spa de 37-jarige politieman Amaulry Delrez doodgeschoten, toen hij en een collega hem, diens broer en een vriend sommeerden uit een taxi te stappen. De politie hield de taxi staande nadat het drietal in een café in Spa ruzie had gehad en iemand had gezien dat T. een pistool bij zich droeg.

De afgelopen dagen was het Hof vooral doende met het horen van tientallen getuigen en deskundigen. Maandag begon de procesweek met het voorlezen van de aanklacht en ondervroeg de voorzitter van het Hof de verdachte over diens jeugd, persoonlijkheid en herinnering aan het gebeurde. T. zei zich van het schieten op de agent niets meer te herinneren, hoewel hij van de gebeurtenissen voor en na dat schot nog bijna alles weet. Deskundigen betwijfelden voor het Hof of die herinnering zomaar verdwenen kan zijn. T. bekende wel dat hij verantwoordelijk is voor het ombrengen van de agent. ‘Dat ben ik. Hoe kan het anders gebeurd zijn’, hield hij het Hof voor.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nederlanders grijpen naast milieuprijzen prins William

De gemeente Amsterdam en het Nederlandse The Great Bubble Barrier zijn vrijdag in het Amerikaanse Boston niet in de prijzen gevallen bij de uitreiking van de Earthshot Prize.

Afbeelding

Horeca in de startblokken voor wedstrijd Oranje

Cafés en restaurants maken zich op voor de voetbalwedstrijd Nederland - Verenigde Staten. Om 16.00 uur strijdt Oranje voor een plaats in de kwartfinale op het WK in Qatar. In verschillende steden is de wedstrijd te volgen op grote schermen in cafés.

Afbeelding

EU-ban Russische olie mogelijk nieuw pijnpunt aan de pomp

De gedeeltelijke boycot op Russische olie die de Europese Unie maandag invoert kan voor extra ongemak aan de benzinepomp zorgen. Als een deel van de olie van de wereldmarkt wegvalt, drijft dat de prijzen voor aardolie op, Dat werkt door in de kosten voor benzine en diesel.

Afbeelding

VS: Cuba, Nicaragua en Wagner op zwarte lijst godsdienstvrijheid

De regering van VS-president Joe Biden heeft Cuba, Nicaragua en de Russische Wagner-groep aan een zwarte lijst van internationale godsdienstvrijheid toegevoegd. Dat maakt de weg vrij voor (bijkomende) sancties tegen de twee Latijns-Amerikaanse landen en het huurlingenbedrijf.

Afbeelding

Finse premier: Europa kan niet zonder de VS

Sanna Marin, de premier van Finland, zegt dat Europa ‘niet sterk genoeg’ is om de Russische invasie van Oekraïne alleen te trotseren, en daarom de hulp van de VS nodig heeft.

Afbeelding

Macron wijst Musk op noodzaak regels bij Twitter

De Franse president Emmanuel Macron heeft met de nieuwe eigenaar van Twitter, Elon Musk, een ‘helder en eerlijk’ gesprek gehad over de regels rond content op het socialemediaplatform. Beiden ontmoetten elkaar in de VS, waar Macron op staatsbezoek is.