Franse schrijfster Ernaux wint Nobelprijs voor de Literatuur

Nieuws
De Franse schrijfster Annie Ernaux heeft de Nobelprijs voor de Literatuur gewonnen. De verantwoordelijke Zweedse Academie looft Ernaux voor haar moed en "klinische scherpte", waarmee ze schrijft over de "bronnen, vervreemdingen en beperkingen van ons persoonlijke geheugen". De laureaat vindt de toekenning een "zeer grote eer", maar ook "een grote verantwoordelijkheid" om te getuigen van "eerlijkheid en rechtvaardigheid", zo reageerde ze.
anp
donderdag 6 oktober 2022 om 13:23 aangepast 14:30
Afbeelding
beeld anp

De 82-jarige Ernaux heeft vooral autobiografische boeken geschreven. Haar bekendste boek is De Jaren (Les Années) uit 2008, waarvoor ze een tiental literaire prijzen ontving. Ernaux schrijft veelal over ingrijpende zaken die in een vrouwenleven kunnen voorkomen, zoals een clandestiene abortus in 1963 in Het voorval (L’événement), dat recent is verfilmd door regisseur Audrey Diwan. Van haar boeken zijn er meerdere in Nederlandse vertaling, meestal van Rokus Hofstede, verschenen bij de Arbeiderspers. Een nieuwe, Een jongeman, komt komend voorjaar.

Volgens de site van de Nederlandse uitgeverij schrijft Ernaux geen romans in de traditionele zin van het woord. "Het zijn récits, verhalen die ogenschijnlijk slechts verslag doen van gebeurtenissen uit haar leven." Ze vertelt "sober en ingehouden, ze getuigt, registreert, verhaalt vanuit haar herinneringen. Juist die droge, afstandelijke toon intrigeert je als lezer: achter de documentaire schuilt een heftige wereld."

Reactie uitgever

De Nederlandse uitgeefster Elik Lettinga is dolblij, vertelde ze het ANP. "Ik zit al aan de champagne. Vlak van tevoren zei ik: ik hoop toch zo dat het Annie Ernaux is. Omdat ze geweldige boeken schrijft en dat al heel lang. Dit komt haar zó toe. Haar werk is magnifiek en nu gaan nog meer lezers dat ontdekken!" Lettinga noemt het werk springlevend, relevant en de toekenning ook goed voor vrouwen, omdat de onderwerpen hen speciaal zo aangaan. Vier Nederlandse vertalingen zijn momenteel leverbaar en de uitgeverij gaat zich beraden op nieuwe drukken van andere vertalingen en het vertalen van andere boeken van Ernaux.

De Zweedse Academie staat er niet om bekend dat het de literatuurprijs per definitie uitreikt aan goedverkopende auteurs. De afgelopen jaren kregen relatief minder bekende schrijvers de prijs, zoals de Brits-Tanzaniaanse Abdulrazak Gurnah en de Amerikaanse Louise Glück.

Prijs

De prijs bestaat uit een medaille en 10 miljoen Zweedse kroon, ruim 900.000 euro. De uitreiking van Nobelprijzen vindt traditiegetrouw in december plaats in Stockholm.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Prijzen in België iets minder hard gestegen

Het tempo waarin de prijzen in België stijgen is in november afgenomen, maar de inflatie blijft erg hoog. Onder andere voeding en energie werden aanzienlijk duurder, meldt het nationale statistiekbureau Statbel.

Afbeelding

Britse overheid neemt belang van 700 miljoen pond in kerncentrale

Om de energieonafhankelijkheid in Groot-Brittannië veilig te stellen, neemt de Britse overheid een belang van honderden miljoenen ponden in kerncentrale Sizewell C. De plannen voor de bouw van die centrale zijn dinsdag goedgekeurd.

Afbeelding

Ahold Delhaize kondigt nieuwe klimaatdoelstelling aan

Net als veel andere bedrijven, heeft ook Ahold Delhaize doelstellingen geformuleerd om duurzamer te worden in de komende jaren. De supermarktketen maakte dinsdag bekend dat de CO2-uitstoot van heel de keten in 2030 met minstens 37 procent moet zijn teruggebracht.

Afbeelding

Noodopvang voor honderd mensen in IJsselstein

De Utrechtse gemeente IJsselstein maakt in sporthal De Oever aan de Zomerdijk plaats voor noodopvang van honderd asielzoekers. De gemeente gaat scholen, sportclubs en anderen die de sporthal gebruiken, helpen om tijdelijk een ander onderkomen te vinden.

Afbeelding

Chipbedrijf ASMI grote winnaar in licht hogere AEX

De AEX-index op de Amsterdamse beurs liet dinsdag een kleine winst zien onder aanvoering van ASMI. De chipmachinefabrikant verwacht dat de resultaten minder gedrukt zullen worden door nieuwe Amerikaanse beperkingen voor de export naar China dan eerder gedacht.

Afbeelding

OM eist 22 jaar celstraf en tbs tegen Almelose kruisboogschutter

Tegen de Almelose kruisboogschutter Kenzo K. (30) heeft het Openbaar Ministerie dinsdag een celstraf van 22 jaar en tbs met dwangverpleging geëist. De officier van justitie sprak van een horrorscenario.