Met name olie, zuivel en vlees fors duurder in supermarkt

Nieuws
Nederlanders betalen aan de kassa van de supermarkt flink meer voor hun wekelijkse boodschappen dan een jaar geleden. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) valt op te maken dat met name olie, zuivel en vlees flink in prijs zijn gestegen.
anp
donderdag 6 oktober 2022 om 13:18
Afbeelding
beeld anp

Vergeleken met 2021 waren consumenten in september van dit jaar voor dezelfde boodschappen bijna 13 procent duurder uit. Met name vette producten als boter (35 procent), margarine en pindakaas zijn flink in prijs gestegen. Olijfolie is 18 procent duurder vergeleken met vorig jaar, en voor ‘overige’ oliën als zonnebloemolie en walnootolie betaalt men zelfs ruim 60 procent meer. Zonnebloemolie werd al snel na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne schaars, omdat het land een grote producent van dit product is.

Ook zuivelproducten, eieren en vlees werden de afgelopen maanden fors duurder. Zo steeg de gemiddelde prijs van verse volle melk op jaarbasis met bijna 26 procent. Voor producten als kaas, kwark en yoghurt betaalden consumenten ruim 20 procent meer dan vorig jaar. In het vleesschap ging vooral de prijs van rundvleesproducten omhoog.

Groente en fruit

Op de groente- en fruitafdeling lijkt de inflatie minder hard toe te slaan. Groenten werden in een jaar tijd gemiddeld ruim 9 procent duurder, fruit zo’n 6 procent. Voor een kilo aardappelen moest in september vrijwel hetzelfde afgerekend worden als in 2021. Ook bij producten als babyvoeding, chocolade en snoep bleef de prijsstijging het afgelopen jaar relatief beperkt.

Het CBS meldde in juli al dat het niet vaak voorkomt dat de prijzen van voedingsmiddelen zo sterk oplopen. Dat voeding in een korte tijd veel duurder is geworden komt met name doordat energieprijzen snel zijn opgelopen. Daardoor wordt het duurder om producten te maken, wat vervolgens wordt doorberekend in de prijs voor de consument. Ook heeft het wegvallen van de handelsstroom van agrarische producten uit Oekraïne gevolgen voor de prijs en beschikbaarheid van een deel van de producten in de supermarkt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

EU-ban Russische olie mogelijk nieuw pijnpunt aan de pomp

De gedeeltelijke boycot op Russische olie die de Europese Unie maandag invoert kan voor extra ongemak aan de benzinepomp zorgen. Als een deel van de olie van de wereldmarkt wegvalt, drijft dat de prijzen voor aardolie op, Dat werkt door in de kosten voor benzine en diesel.

Afbeelding

VS: Cuba, Nicaragua en Wagner op zwarte lijst godsdienstvrijheid

De regering van VS-president Joe Biden heeft Cuba, Nicaragua en de Russische Wagner-groep aan een zwarte lijst van internationale godsdienstvrijheid toegevoegd. Dat maakt de weg vrij voor (bijkomende) sancties tegen de twee Latijns-Amerikaanse landen en het huurlingenbedrijf.

Afbeelding

Finse premier: Europa kan niet zonder de VS

Sanna Marin, de premier van Finland, zegt dat Europa ‘niet sterk genoeg’ is om de Russische invasie van Oekraïne alleen te trotseren, en daarom de hulp van de VS nodig heeft.

Afbeelding

Macron wijst Musk op noodzaak regels bij Twitter

De Franse president Emmanuel Macron heeft met de nieuwe eigenaar van Twitter, Elon Musk, een ‘helder en eerlijk’ gesprek gehad over de regels rond content op het socialemediaplatform. Beiden ontmoetten elkaar in de VS, waar Macron op staatsbezoek is.

Afbeelding

EU-landen en G7 akkoord over prijsplafond Russische olie

De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diploma..

Afbeelding

Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.