Stikstofprofessor: duidelijkheid nodig over uitkoop piekbelasters

Nieuws
Het rapport van Johan Remkes over de stikstofaanpak is ‘een stap in de goede richting’, vindt ‘stikstofprofessor’ Jan-Willem Erisman. Volgens de hoogleraar van de Universiteit Leiden, die is gespecialiseerd in het onderwerp, moet er nog wel duidelijkheid komen over een aantal belangrijke punten. Bijvoorbeeld over de vraag wie precies de 500 tot 600 piekbelasters zijn die wat Remkes betreft op korte termijn uitgekocht zouden moeten worden om de stikstofneerslag op de natuur al snel te verminderen.
anp
donderdag 6 oktober 2022 om 13:14
Afbeelding
beeld anp

Daarover geeft het rapport ‘nog niet de gewenste duidelijkheid’, reageert Erisman op de website van de universiteit. Een duidelijke definitie van wat een piekbelaster precies is ontbreekt nog. Remkes meldde in zijn rapport wel dat hij niet alleen denkt aan boerenbedrijven, maar ook aan bedrijven uit andere sectoren die grote hoeveelheden stikstofverbindingen uitstoten die schadelijk zijn voor de natuur.

‘Wat ook ontbreekt is hoe de financiële middelen verdeeld zouden moeten worden en of de gereserveerde 25 miljard euro voldoende zal zijn’, aldus de hoogleraar environmental sustainability. Hij signaleert ook dat Remkes ‘weinig aandacht’ heeft voor de rol van marktpartijen als voerleveranciers, banken en afnemers van de landbouwproducten. Zij hebben tot nog toe vooral ingezet op groei van de productie, merkt Erisman op.

De hoogleraar prijst de manier waarop Remkes heeft gecommuniceerd. Hij weet ‘de juiste toon te vinden door ruim begrip te tonen voor de grote wanhoop die hij gezien heeft bij boeren’. Erisman hoopt dat het kabinet nu geleerd heeft ‘hoe dit complexe en gevoelige probleem aan te pakken’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

EU-ban Russische olie mogelijk nieuw pijnpunt aan de pomp

De gedeeltelijke boycot op Russische olie die de Europese Unie maandag invoert kan voor extra ongemak aan de benzinepomp zorgen. Als een deel van de olie van de wereldmarkt wegvalt, drijft dat de prijzen voor aardolie op, Dat werkt door in de kosten voor benzine en diesel.

Afbeelding

VS: Cuba, Nicaragua en Wagner op zwarte lijst godsdienstvrijheid

De regering van VS-president Joe Biden heeft Cuba, Nicaragua en de Russische Wagner-groep aan een zwarte lijst van internationale godsdienstvrijheid toegevoegd. Dat maakt de weg vrij voor (bijkomende) sancties tegen de twee Latijns-Amerikaanse landen en het huurlingenbedrijf.

Afbeelding

Finse premier: Europa kan niet zonder de VS

Sanna Marin, de premier van Finland, zegt dat Europa ‘niet sterk genoeg’ is om de Russische invasie van Oekraïne alleen te trotseren, en daarom de hulp van de VS nodig heeft.

Afbeelding

Macron wijst Musk op noodzaak regels bij Twitter

De Franse president Emmanuel Macron heeft met de nieuwe eigenaar van Twitter, Elon Musk, een ‘helder en eerlijk’ gesprek gehad over de regels rond content op het socialemediaplatform. Beiden ontmoetten elkaar in de VS, waar Macron op staatsbezoek is.

Afbeelding

EU-landen en G7 akkoord over prijsplafond Russische olie

De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diploma..

Afbeelding

Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.