Lukas O. besluit te zwijgen na aanhouding vriend in Mallorcazaak

Nieuws
De onverwachte aanhouding van verdachte Martijn T. (20) tijdens de derde zittingsdag van de Mallorcazaak, leidt ertoe dat zijn goede vriend en medeverdachte Lukas O. (19) niets meer wil verklaren tijdens de inhoudelijke behandeling. De geschrokken O. beroept zich tijdens zijn verhoor op zijn zwijgrecht.
anp
donderdag 6 oktober 2022 om 12:59
Afbeelding
beeld anp

O. is de zevende verdachte die deze week door de rechtbank in Lelystad aan de tand wordt gevoeld over het dodelijke geweld in de nacht van 13 op 14 juli 2021 op de boulevard van El Arenal op het Spaanse eiland Mallorca. Vanaf de publieke tribune zag O. kort ervoor hoe zijn vriend Martijn T. werd afgevoerd naar het cellencomplex wegens een verdenking van meineed.

Advocaat Joost Vedder, de advocaat van Lukas O., reageerde bij aanvang van het zevende verhoor kritisch op de aanhouding van Martijn T. ‘Mijn cliënt heeft gezien dat als je vandaag iets vertelt wat je je vandaag herinnert, dat je dan wordt afgevoerd naar het cellenblok’, aldus de raadsman. O. was volgens hem aanvankelijk van plan om op alle vragen van de rechters antwoord te geven. Kort voor het betreden van de zittingszaal kreeg O. het advies zich te beroepen op zijn zwijgrecht. ‘Niet omdat hij iets te verbergen heeft’, zei Vedder.

Poging tot doodslag

O. wordt met vijf anderen verdacht van een poging tot doodslag bij café De Zaak, een incident dat voorafging aan de fatale mishandeling van Carlo Heuvelman verderop op de boulevard. O. staat daarnaast terecht voor openlijk geweld bij café De Bierexpress, tegen de groep van Heuvelman.

O. zou zijn shirt in brand hebben gestoken naar aanleiding van een video van het geweld, die verscheen op GeenStijl, zo hield de rechtbank de zwijgende verdachte voor. Daarop is te zien hoe een vriend van Heuvelman wordt mishandeld.

Anonieme tip

De rechter hield O. ook een anonieme melding voor die de politie vorig jaar op 2 augustus ontving over kopschoppers op Mallorca. In de anonieme tip aan de politie stond dat Lukas een medeverdachte in schuttingtaal heeft aangemoedigd een tegenstander hard te schoppen. Onder een schuilnaam zou O. daarna op Telegram hebben geschreven over de gevechten waar hij aan meedeed. Ook heeft de politie telefoongesprekken afgetapt waarin O. in straattaal vertelde over het geweld, maar waarin hij ontkende iemand tegen het hoofd te hebben getrapt.

De rechtbank gaat donderdagmiddag verder met de Mallorcazaak. Dan staat het verhoor van Lars van den H. (20) op de planning.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rusland bezorgd over opstopping olietankers bij Turkse vaarroutes

Rusland maakt zich zorgen over de opstopping van olietankers bij de belangrijke Turkse vaarroutes door de Bosporus en Dardanellen vanwege strengere Turkse regels rond verzekeringen van die schepen.

Afbeelding

Europese Commissie wil dat ouderschap in hele EU erkend wordt

EU-landen moeten ook een ongetrouwd of homostel uit andere lidstaten als ouders van hun kinderen erkennen, vindt de Europese Commissie. Ook lidstaten als Hongarije en Polen, die dat nu vaak nog weigeren.

Afbeelding

Vanaf zondag weer treinen tussen Lelystad en Dronten

De NS laat vanaf zondag weer treinen rijden tussen Lelystad en Dronten. Sinds begin september was er geen treinverkeer mogelijk op het traject door schade die ontstond na een stroomstoring.

Afbeelding

VN-chef in Oekraïne: sterke aanwijzingen voor oorlogsmisdaden

VN-mensenrechtencommissaris Volker Türk heeft na een vierdaags bezoek aan Oekraïne ‘sterke aanwijzingen’ dat sinds de Russische invasie oorlogsmisdaden zijn gepleegd in het land.

Afbeelding

Paus vergelijkt oorlog Oekraïne met Holocaust

Paus Franciscus heeft de oorlog in Oekraïne vergeleken met de Holocaust, specifiek de operatie Reinhard in Polen waarbij tot 2 miljoen mensen om het leven werden gebracht. De meeste slachtoffers waren Joods.

Afbeelding

Brussel wil financiële band met Londense City verder doorknippen

De Europese Unie neemt maatregelen om de financiële banden met het Verenigd Koninkrijk verder door te knippen. De brexit is inmiddels al enige tijd een feit maar nog steeds zijn banken binnen de landengroep voor veel financiële transacties afhankelijk van diensten uit de Londen..

Meest gelezen