Rutte denkt niet dat Moskou blij is met grote Europese top

Nieuws
Premier Mark Rutte denkt dat de Russische president Vladimir Poetin "liever niet heeft" dat er 43 Europese leiders bijeen zijn om de oorlog in Oekraïne en de gevolgen daarvan voor het Europese continent te bespreken. "Als Moskou dit beschouwt als een samenzijn van al degenen die zich keren tegen die verschrikkelijke Russische agressie dan is dat precies het signaal wat we willen uitstralen", zei hij in Praag voor de start van een nieuw overlegforum voor Europese leiders dat voor het eerst plaatsvindt in dit "unieke formaat", aldus Rutte.
anp
donderdag 6 oktober 2022 om 12:34 aangepast 13:21
Afbeelding
beeld anp

"De oorlog in Oekraïne raakt ons allemaal, ook de niet EU-lidstaten uiteraard", lichtte de minister-president toe. Hij wees op de gevolgen, zoals de energiecrisis. "Er is heel veel te bespreken."

De bijeenkomst van de 44 Europese landen, waarbij alleen Denemarken vanwege de opening van het parlementaire jaar niet op het hoogste niveau is vertegenwoordigd, toont hoezeer Rusland alleen staat, zei de Belgische premier Alexander De Croo. Behalve de EU-leiders zijn ook onder meer de Britse premier en de Turkse president erbij. "Het hele Europese continent is hier, op twee landen na: Belarus en Rusland", zei De Croo. "Dat toont hoe geïsoleerd deze landen zijn."

Afvaardiging Oekraïne

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft zijn premier gestuurd, zelf zal hij zich per video nog even melden. Het nieuwe overlegforum, dat de Europese Politieke Gemeenschap is gedoopt, wordt afgesloten met een diner in de Praagse burcht.

De leiders bespreken onder andere vrede en veiligheid in Europa en samenwerking op het gebied van economie, energie en klimaat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kamer wil zwaardere straf voor gooien vuurwerk naar hulpverlener

Het gebruik van vuurwerk als wapen tegen hulpverleners bij demonstraties of rellen, moet een hogere straf opleveren voor de daders, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.

Afbeelding

Nieuwe uniformen voor brandweer

De 23.000 brandweerlieden krijgen een nieuw uniform. Dat kunnen ze dragen op de kazerne en bij taken met weinig risico’s, zoals het reanimeren van mensen en het bevrijden van mensen uit een lift. Het ontwerp, donkerblauw met een rode baan, is woensdag gepresenteerd in Utrecht.

Afbeelding

Extreemrechtse groep wilde onder meer nieuw Duits leger opzetten

Een extreemrechtse splintergroepering die over het algemeen de Duitse regering niet als wettig erkent, wilde de macht grijpen en een nieuw Duits leger opzetten. Dit zei hoofdaanklager Peter Frank. Hij beklemtoonde dat de extreemrechtse stroming uiterst gevaarlijk is.

Afbeelding

Bouw justitieel complex Vlissingen twee jaar vertraagd

De bouw van het nieuwe justitieel complex in Vlissingen loopt twee jaar vertraging op. Dat meldt minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) aan de Tweede Kamer.

Afbeelding

Rusland bezorgd over opstopping olietankers bij Turkse vaarroutes

Rusland maakt zich zorgen over de opstopping van olietankers bij de belangrijke Turkse vaarroutes door de Bosporus en Dardanellen vanwege strengere Turkse regels rond verzekeringen van die schepen.

Afbeelding

Europese Commissie wil dat ouderschap in hele EU erkend wordt

EU-landen moeten ook een ongetrouwd of homostel uit andere lidstaten als ouders van hun kinderen erkennen, vindt de Europese Commissie. Ook lidstaten als Hongarije en Polen, die dat nu vaak nog weigeren.