Shell onderuit in rode AEX na tegenvallende handelsupdate

Nieuws
Een flinke koersdaling van olie- en gasconcern Shell zorgde donderdag voor druk op de Amsterdamse AEX-index die in het rood stond. Shell kwam met een handelsupdate over het derde kwartaal die volgens analisten zwak was. Ook staalproducent ArcelorMittal had het lastig op Beursplein 5 door een adviesverlaging van de Zwitserse bank UBS.
anp
donderdag 6 oktober 2022 om 12:29
Afbeelding
beeld anp

De AEX noteerde rond het middaguur 0,5 procent lager op 661,05 punten. De MidKap ging licht omhoog tot 873,87 punten. De beurs in Frankfurt was vrijwel onveranderd en Parijs zakte 0,4 procent. De FTSE in Londen leverde 0,3 procent in. Kredietbeoordelaar Fitch kan de kredietwaardigheid van het Verenigd Koninkrijk gaan verlagen vanwege de omstreden belastingplannen van premier Liz Truss.

Zwaargewicht Shell bungelde onderaan de AEX met een min van 4,8 procent. Het concern meldde onder meer dat de raffinagemarges zijn gedaald. In het tweede kwartaal zette Shell nog een recordwinst in de boeken door de sterk gestegen olieprijzen, maar die prijzen zijn de afgelopen maanden behoorlijk weggezakt door zorgen over een economische recessie en een minder sterke olievraag. De Britse branchegenoot BP verloor 2 procent in Londen en het Franse TotalEnergies werd 1 procent lager gezet in Parijs.

ArcelorMittal en Just Eat Takeaway

ArcelorMittal volgde met een koersverlies van 3,7 procent. Volgens analisten van UBS zwakken de marktomstandigheden in de staalsector steeds verder af nu de economie aan het afkoelen is. Grootste stijger bij de hoofdfondsen was maaltijdbezorger Just Eat Takeaway met een plus van 2,3 procent.

In Zürich kon Credit Suisse (plus 1,2 procent) weer op belangstelling rekenen. De noodlijdende Zwitserse bank wil het Savoy Hotel aan de Paradeplatz in Zürich verkopen om zo de balans te versterken. Het luxehotel zou ruim 400 miljoen euro waard zijn. De laatste tijd zijn er zorgen bij beleggers over de financiële stabiliteit van de bank waardoor de koers hard is gedaald.

Oliekoers

De olieprijzen gingen licht omlaag, na de stijging een dag eerder na het besluit van oliealliantie OPEC+ om de productie flink te gaan verlagen om zo de prijzen te stutten. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent minder op 87,65 dollar en Brentolie stond ook 0,1 procent lager, op 93,25 dollar per vat.

De euro was 0,9888 dollar waard, tegen 0,9864 dollar een dag eerder.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kamer wil zwaardere straf voor gooien vuurwerk naar hulpverlener

Het gebruik van vuurwerk als wapen tegen hulpverleners bij demonstraties of rellen, moet een hogere straf opleveren voor de daders, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.

Afbeelding

Nieuwe uniformen voor brandweer

De 23.000 brandweerlieden krijgen een nieuw uniform. Dat kunnen ze dragen op de kazerne en bij taken met weinig risico’s, zoals het reanimeren van mensen en het bevrijden van mensen uit een lift. Het ontwerp, donkerblauw met een rode baan, is woensdag gepresenteerd in Utrecht.

Afbeelding

Extreemrechtse groep wilde onder meer nieuw Duits leger opzetten

Een extreemrechtse splintergroepering die over het algemeen de Duitse regering niet als wettig erkent, wilde de macht grijpen en een nieuw Duits leger opzetten. Dit zei hoofdaanklager Peter Frank. Hij beklemtoonde dat de extreemrechtse stroming uiterst gevaarlijk is.

Afbeelding

Bouw justitieel complex Vlissingen twee jaar vertraagd

De bouw van het nieuwe justitieel complex in Vlissingen loopt twee jaar vertraging op. Dat meldt minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) aan de Tweede Kamer.

Afbeelding

Rusland bezorgd over opstopping olietankers bij Turkse vaarroutes

Rusland maakt zich zorgen over de opstopping van olietankers bij de belangrijke Turkse vaarroutes door de Bosporus en Dardanellen vanwege strengere Turkse regels rond verzekeringen van die schepen.

Afbeelding

Europese Commissie wil dat ouderschap in hele EU erkend wordt

EU-landen moeten ook een ongetrouwd of homostel uit andere lidstaten als ouders van hun kinderen erkennen, vindt de Europese Commissie. Ook lidstaten als Hongarije en Polen, die dat nu vaak nog weigeren.