Van der Burg roept gemeenten opnieuw op meer opvang te regelen

Nieuws
Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) stuurt donderdag alle gemeenten een brief "met het verzoek om bij te dragen aan het bieden van voldoende plekken voor minderjarige asielaanvragers met begeleiding". Hij doet de nieuwe oproep samen met de stichting Nidos, die de voogdij heeft over jonge vluchtelingen, en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), laat zijn woordvoerder weten in een eerste reactie op de uitspraak van de rechter dat Nederland niet voldoet aan de normen voor menswaardige opvang van asielzoekers.
anp
donderdag 6 oktober 2022 om 12:12 aangepast 12:45
Afbeelding
beeld anp
anp

Het ministerie bestudeert de uitspraak, zo laat de woordvoerder weten. Hij benadrukt dat het ministerie afhankelijk is van gemeenten om plekken te bieden voor minderjarige asielzoekers. De rechter bepaalde dat per direct kwetsbare asielzoekers, zoals kinderen jonger dan 1 jaar en hun gezinsleden en alleenstaande minderjarige vreemdelingen, niet meer in de crisisnoodopvang mogen worden geplaatst.

De woordvoerder kan daar nu niet meer op zeggen dan dat "voor ons vooropstaat dat minderjarigen kwetsbaar zijn en menswaardige opvang in een veilige omgeving verdienen". Meer plekken in gemeenten zijn nodig, zowel opvang voor asielzoekers als huisvesting voor statushouders, die mogen blijven. Daarmee komt er ook meer doorstroom en ruimte in de reguliere asielzoekerscentra.

Uitbreiden aantal locaties

Het ministerie is al maanden bezig om meer opvanglocaties te regelen in gemeenten. Veel gemeenten doen dat al, maar ook nog een flink aantal niet. De afgelopen maanden zijn al nieuwe noodopvanglocaties geopend, maar ook een paar weer gesloten.

Van der Burg is ook in overleg met VluchtelingenWerk Nederland, dat de asielproblemen in een kort geding neerlegde bij de rechter. "De zorgen die Vluchtelingenwerk Nederland over de opvang naar voren heeft gebracht, zijn ook onze zorgen." De staatssecretaris zegt voortdurend in contact te zijn met gemeentebesturen om op korte termijn extra locaties te openen of open te houden, zoals in Dronten en op de schepen in Velsen en Amsterdam.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Politie houdt 17-jarige aan na steekpartij in Maastricht

Een 17-jarige jongen uit Maastricht is aangehouden na een steekincident zaterdagochtend vroeg in de buurt van de Markt in Maastricht. Twee mensen raakten daarbij gewond. De verdachte is kort na het incident opgepakt, aldus de politie.

Afbeelding

Officiële festivaltickets Lowlands uitverkocht

De kaartjes voor Lowlands zijn zaterdagmiddag helemaal uitverkocht, laat de organisatie van het festival online weten. Mensen die naast een toegangsbewijs hebben gegrepen, kunnen nog wel via de doorverkooppagina van Ticketmaster een kaartje bemachtigen.

Afbeelding

Onderzoek naar onder verdachte omstandigheden overleden man

De politie doet onderzoek naar de dood van een 65-jarige man uit Amsterdam. Zijn lichaam is afgelopen dinsdag in zijn woning aan de J.F. van Hengelstraat gevonden. De politie meldt zaterdag dat daar 'een onder verdachte omstandigheden overleden persoon is aangetroffen'.

Afbeelding

Geen aanwijzingen dat Rusland Oostzee-pijpleidingen saboteerde

Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat Rusland achter de explosies zit, die eind september de twee Nord Stream-gaspijpleidingen door de Oostzee van Rusland richting Duitsland uitschakelden. Dit zei de Duitse procureur-generaal Peter Frank in een gesprek met de Welt am Sonntag.

Afbeelding

Reisbranche boos over mogelijk nieuwe beperkingen op Schiphol

Reisorganisaties zijn boos dat er volgens Schiphol-topman Ruud Sondag in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer beperkingen nodig zijn voor het aantal reizigers.

Afbeelding

PvdA en GroenLinks trappen apart en toch samen campagne af

In aparte congreszalen, die wel aan elkaar gekoppeld zijn, trappen PvdA en GroenLinks de campagne voor de provinciale verkiezingen af. De twee congressen worden drukbezocht: bij zowel Congrescentrum 1931 als de Brabanthallen stonden lange rijen.