VluchtelingenWerk: kabinet nu aan zet om snel met plan te komen

Nieuws
Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) moet nu zo snel mogelijk met een plan komen om de situatie voor asielzoekers te verbeteren. Dat zegt VluchtelingenWerk in reactie op de uitspraak in het kort geding die de hulporganisatie tegen de Staat en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) aanspande.
anp
donderdag 6 oktober 2022 om 11:50 aangepast 13:51
Afbeelding
beeld anp
anp

"Het is triest dat voor iets basaals als humane opvang een uitspraak van de rechter nodig is", aldus voorzitter Frank Candel. "En we zijn pas blij als geen enkele asielzoeker meer in een tent, gymzaal of evenementenhal hoeft te slapen."

De rechter oordeelde donderdag dat de opvang van asielzoekers niet voldoet aan Europese normen. Het kort geding was vooral gericht op de situatie in Ter Apel en de opvang van mensen in de (crisis-)noodopvang. Aan sommige normen moet van de rechter direct worden voldaan. Zo mogen kwetsbare asielzoekers niet meer in de crisisnoodopvang worden geplaatst en moet iedereen die zich in Ter Apel of een ander centrum meldt om zich te registreren als asielzoeker, per direct een veilige overdekte slaapplaats kunnen krijgen.

Stevige opdracht

Volgens VluchtelingenWerk ligt er nu "een stevige opdracht" voor Van der Burg en heeft hij verschillende mogelijkheden om de situatie in de asielopvang snel te verbeteren. "Bijvoorbeeld door net als bij vluchtelingen uit Oekraïne gebruik te maken van staatsnoodrecht. Of een spoedwet te schrijven waarmee de opvang op korte termijn eerlijk over alle gemeenten wordt verspreid. De staatssecretaris kan ook gebruik maken van rijksvastgoed zoals kazernes en kantoorpanden."

De hulporganisatie spande het kort geding aan omdat de situatie in de asielopvang onhoudbaar zou zijn geworden. Voorzitter Candel stelt dat het systeem al langer dan een jaar "door de humanitaire ondergrens" zakt. "Bovendien is deze opvangcrisis niet het gevolg van een plotselinge stijging van het aantal asielverzoeken, maar van jarenlang falend beleid. Ook voor duizenden medewerkers in de asielketen, met name bij het COA, is de situatie onhoudbaar geworden."

Kinderen

Arja Oomkens, kinderrechtenspecialist van UNICEF, meldt blij te zijn dat de rechter zich duidelijk heeft uitgesproken over de situatie voor kinderen en alleenreizende minderjarigen in de noodopvang en de crisisnoodopvang. Zo moeten kinderen snel toegang krijgen tot onderwijs en speelvoorzieningen.

Hulporganisatie MiGreat, die de afgelopen periode in Ter Apel onder meer tenten uitdeelde aan asielzoekers die noodgedwongen buiten moesten slapen, laat in een eerste reactie weten erg blij te zijn met de uitspraak van de rechter. "Het bevestigt wat we al die tijd al geroepen hebben."

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Reddingsteams van overal ter wereld onderweg naar rampgebied

Vanuit alle delen van de wereld zijn reddingswerkers of hulpgoederen onderweg naar de regio in Turkije en Syrië waar al duizenden mensen zijn overleden na de zware aardbevingen maandag. Volgens de Turkse krant Sabah zijn vanaf de luchthaven van Istanbul dinsdagochtend 13.

Afbeelding

Onderzoek: zorgkosten stijgen komende jaren 'explosief'

De zorgkosten in verschillende sectoren zullen de komende jaren toenemen in Nederland, onder meer door gestegen personeels- en inkoopkosten. Dat meldt zorginkoopcoöperatie Intrakoop, die de financiën van 1500 zorginstellingen heeft onderzocht in opdracht van brancheorganisaties..

Afbeelding

Zware regen en sneeuw bemoeilijken reddingsoperatie rampgebied

Reddingswerkers die zoeken naar overlevenden in het zuidoosten van Turkije na de verwoestende aardbevingen maandagochtend, kampen in de nacht van maandag op dinsdag met moeilijke weersomstandigheden.

Afbeelding

Energietarief Vattenfall vanaf april onder prijsplafond

Het energietarief komt voor klanten van energieleverancier Vattenfall vanaf 1 april onder het prijsplafond terecht, zegt Cindy Kroon, commercieel directeur bij Vattenfall, dinsdag in het AD.

Afbeelding

Dodental in Turkije en Syrië stijgt 24 uur na ramp tot ruim 4300

Zo'n 24 uur na de eerste aardbeving in het zuiden van Turkije bij de grens met Syrië is het dodental opgelopen tot 4361. Turkije heeft het dodental in de nacht van maandag op dinsdag bijgesteld van 2316 een paar uur eerder naar 2921.

Afbeelding

Rechter velt oordeel in hoger beroep zaak Volt-Gündogan

De rechter doet dinsdagochtend schriftelijk uitspraak in hoger beroep in de zaak tussen Volt en voormalig Volt-Kamerlid Nilüfer Gündoğan. Daarmee komt vooralsnog een einde aan het langslepende conflict tussen beide partijen.