VluchtelingenWerk: kabinet nu aan zet om snel met plan te komen

Nieuws
Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) moet nu zo snel mogelijk met een plan komen om de situatie voor asielzoekers te verbeteren. Dat zegt VluchtelingenWerk in reactie op de uitspraak in het kort geding die de hulporganisatie tegen de Staat en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) aanspande.
anp
donderdag 6 oktober 2022 om 11:50 aangepast 13:51
Afbeelding
beeld anp

"Het is triest dat voor iets basaals als humane opvang een uitspraak van de rechter nodig is", aldus voorzitter Frank Candel. "En we zijn pas blij als geen enkele asielzoeker meer in een tent, gymzaal of evenementenhal hoeft te slapen."

De rechter oordeelde donderdag dat de opvang van asielzoekers niet voldoet aan Europese normen. Het kort geding was vooral gericht op de situatie in Ter Apel en de opvang van mensen in de (crisis-)noodopvang. Aan sommige normen moet van de rechter direct worden voldaan. Zo mogen kwetsbare asielzoekers niet meer in de crisisnoodopvang worden geplaatst en moet iedereen die zich in Ter Apel of een ander centrum meldt om zich te registreren als asielzoeker, per direct een veilige overdekte slaapplaats kunnen krijgen.

Stevige opdracht

Volgens VluchtelingenWerk ligt er nu "een stevige opdracht" voor Van der Burg en heeft hij verschillende mogelijkheden om de situatie in de asielopvang snel te verbeteren. "Bijvoorbeeld door net als bij vluchtelingen uit Oekraïne gebruik te maken van staatsnoodrecht. Of een spoedwet te schrijven waarmee de opvang op korte termijn eerlijk over alle gemeenten wordt verspreid. De staatssecretaris kan ook gebruik maken van rijksvastgoed zoals kazernes en kantoorpanden."

De hulporganisatie spande het kort geding aan omdat de situatie in de asielopvang onhoudbaar zou zijn geworden. Voorzitter Candel stelt dat het systeem al langer dan een jaar "door de humanitaire ondergrens" zakt. "Bovendien is deze opvangcrisis niet het gevolg van een plotselinge stijging van het aantal asielverzoeken, maar van jarenlang falend beleid. Ook voor duizenden medewerkers in de asielketen, met name bij het COA, is de situatie onhoudbaar geworden."

Kinderen

Arja Oomkens, kinderrechtenspecialist van UNICEF, meldt blij te zijn dat de rechter zich duidelijk heeft uitgesproken over de situatie voor kinderen en alleenreizende minderjarigen in de noodopvang en de crisisnoodopvang. Zo moeten kinderen snel toegang krijgen tot onderwijs en speelvoorzieningen.

Hulporganisatie MiGreat, die de afgelopen periode in Ter Apel onder meer tenten uitdeelde aan asielzoekers die noodgedwongen buiten moesten slapen, laat in een eerste reactie weten erg blij te zijn met de uitspraak van de rechter. "Het bevestigt wat we al die tijd al geroepen hebben."

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Biden reageert trots op overwinning VS op Iran

De Amerikaanse president Joe Biden heeft trots en verheugd gereageerd op de zege van het Amerikaanse voetbalteam op Iran. Dankzij een 0-1 overwinning in het beladen duel kwalificeerde Team USA zich voor de achtste finale, waarin Nederland zaterdag de tegenstander is.

Afbeelding

Aantal bijstandsontvangers op laagste niveau in negen jaar

Het aantal mensen dat een bijstandsuitkering ontvangt lag eind september op het laagste niveau in ruim negen jaar. Ook is het aantal bijstandsontvangers op jaarbasis gedaald. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bij de publicatie van nieuwe kwartaalcijfers.

Afbeelding

Ruim 1 op 3 Oekraïense vluchtelingen vond betaalde baan

Van de Oekraïense vluchtelingen die dit jaar naar Nederland kwamen als gevolg van de oorlog in hun land, had ruim één op de drie in juli een betaalde baan gevonden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Afbeelding

ABN AMRO: winkeliers geplaagd door lage koopkracht en hoge kosten

Veel winkeliers in Nederland hebben het naar verwachting volgend jaar nog moeilijk. Dat komt vooral door de dalende koopkracht van consumenten en steeds hogere kosten voor huur, energie, inkoop, transport en personeel, staat in een retailrapport van ABN AMRO.

Afbeelding

Veestapel krimpt maar is nog altijd groter dan in 2012

Nederlandse landbouwbedrijven houden dit jaar zo’n 2 procent minder dieren dan in 2021. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telde in totaal zo’n 114 miljoen runderen, kippen, schapen, varkens en melkgeiten. In 2021 bestond de veestapel uit 116 miljoen dieren.

Afbeelding

Jury: leider Oath Keepers schuldig aan opruiing in Capitoolaanval

Stewart Rhodes, de leider en oprichter van de Amerikaanse militiegroep Oath Keepers, is dinsdag door een jury schuldig bevonden aan ‘opruiende samenzwering’ voor de aanval van vorig jaar op het Amerikaanse Capitool.