Kamer twijfelt aan kabinetsplan voor toezicht op advocatuur

Nieuws
De Tweede Kamer is nog niet overtuigd van het voorstel van het kabinet om het toezicht op de advocatuur te versterken. Vorige week stuurde minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) een voorstel aan de Kamer dat onder meer moet voorkomen dat zware criminelen advocaten misbruiken om vanuit de gevangenis opdrachten te blijven geven, zoals Ridouan Taghi gedaan zou hebben.
anp
donderdag 6 oktober 2022 om 11:23 aangepast 11:56
Afbeelding
beeld anp

Nu is het nog zo geregeld dat de advocatuur zichzelf reguleert, via een van de zogenoemde dekens. Straks komt de taak wat Weerwind betreft te liggen bij een Landelijke toezichtautoriteit advocatuur (LTA). Die autoriteit moet echter ook weer gaan bestaan uit een groep van drie advocaten, onder leiding van de beroepsorganisatie Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA).

Tijdens een debat over het onderwerp uitten alle aanwezige partijen hun zorgen over het plan van Weerwind. SP'er Michiel van Nispen noemde het mede namens zelfstandig Kamerlid Pieter Omtzigt "kwetsbaar". Joost Sneller (D66) sloot zich daarbij aan en zei ook "nog niet overtuigd" te zijn van het plan.

Twijfels Ellian

VVD'er Ulysse Ellian noemde het voorstel van de minister "anders dan ik verwacht had". Hij betwijfelt of het "verstandig" is om het toezicht op deze manier aan de advocatuur zelf over te laten, omdat hij niet weet of de situatie rond de advocatuur "dat vertrouwen rechtvaardigt".

Ook uitte Ellian zijn bedenkingen bij de manier waarop het voorstel tot stand gekomen is, gezien de belangrijke rol van iemand die vanuit NOvA gedetacheerd was bij het ministerie. Hij vroeg verder aandacht voor de kwetsbare positie van advocaten die onder druk gezet worden door criminelen.

Geen staatstoezicht

Minister Weerwind zei het vooral belangrijk te vinden dat er geen "staatstoezicht" zou ontstaan, omdat advocaten een belangrijke rol spelen in de rechtsstaat. Hij zei dat ervoor gekozen is om de LTA onder te brengen bij de branche, omdat dat het "meest gezonde model" is. Voorwaarde is wel dat er "goede waarborgen" worden ingebouwd om te zorgen dat die toezichthouder niet afhankelijk wordt van de NOvA.

De drie aanwezige Kamerleden waren door de antwoorden nog steeds niet helemaal gerustgesteld en zeiden er nog over na te willen denken. Van Nispen en Ellian stelden voor dat de toezichthouder misschien beter een soort zelfstandig bestuursorgaan kan worden. Dat zijn meer toezichthouders, zoals bijvoorbeeld de Autoriteit Financiële Markten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Krant: Amerikaanse staat Indiana klaagt TikTok aan

De Amerikaanse staat Indiana sleept TikTok voor de rechter vanwege het overtreden van regels die de veiligheid van kinderen op sociale media moeten waarborgen, meldt de New York Times.

Afbeelding

Tesla bij grootste verliezers op afwachtend Wall Street

Tesla heeft woensdag ingeleverd op een twijfelend Wall Street. Nu de Chinese overheid de coronamaatregelen in het land heeft versoepeld, probeert de fabrikant van elektrische auto’s steviger voet aan de grond te krijgen in China.

Afbeelding

EW: gastgezin ontheemde Oekraïners ‘Nederlander van het Jaar’

‘Het gastgezin dat ontheemden uit Oekraïne opving’ is door Elsevier Weekblad (EW) uitgeroepen tot Nederlander van het Jaar 2022, zo werd woensdag bekendgemaakt.

Afbeelding

Commissie die minister over nieuwe notarissen adviseert stapt op

Een commissie die minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) adviseert over kandidaat-notarissen, is in november opgestapt. Dat heeft een woordvoerder van Weerwinds ministerie bevestigd na een bericht van NRC.

Afbeelding

Kamer blijft sceptisch over reorganisatie bij Landelijke Eenheid

De Tweede Kamer is en blijft sceptisch over de plannen voor een ingrijpende reorganisatie van de Landelijke Eenheid, het grootste onderdeel van de politie.

Afbeelding

Koning kijkt vrijdag niet naar Oranje vanwege feestje Amalia

Koning Willem-Alexander en zijn gezin kijken vrijdagavond niet naar de kwartfinale van het WK in Qatar waarin het Nederlands elftal tegen Argentinië speelt. Dat heeft hij woensdag laten weten in een kort gesprek met Shownieuws.