Maleisië kan door pijplijnlek minder gas leveren

Nieuws
Maleisië kan deze winter minder vloeibaar gemaakt aardgas (lng) leveren aan Japan door een lek in een pijplijn. Verschillende Japanse klanten kregen dat van het Maleise olie- en gasbedrijf Petronas te horen. Japan moet zich daardoor op de wereldmarkt gaan mengen en dat kan de prijs van gas weer verder opdrijven.
anp
donderdag 6 oktober 2022 om 09:09
Afbeelding
beeld anp

Een aardverschuiving vorige maand zorgde voor het pijplijnlek. Het duurt enkele maanden voordat dat gedicht is en de leveringen kunnen worden hervat. Dat lukt mogelijk rond de jaarwisseling. Handelaren schatten dat er zo’n tien scheepsladingen lng niet kunnen worden geleverd, ongeveer een vijfde van wat Japan in de maanden oktober tot en met december zou afnemen.

De prijs van lng is het afgelopen jaar al flink toegenomen, omdat Europa zich volop op de wereldmarkt is gaan mengen. Europese landen willen niet meer afhankelijk zijn van Rusland voor hun gasbehoefte en krijgen liever lng uit andere landen. Onder meer Nederland vergrootte de capaciteit om lng weer om te zetten in gasvorm.

Extra concurrentie

Die extra concurrentie van Europese landen betekende al dat Aziatische landen meer voor hun gas moesten betalen. Eerder dit jaar draaiden enkele schepen met Amerikaans LNG-gas die op weg waren naar Oost-Azië ter hoogte van India om omdat de prijzen in Europa hoger lagen. Als Japan zich nu ook tijdelijk op de vrije markt begeeft, wordt de concurrentie weer groter.

Japan heeft al langer te maken met tekorten aan energie. Naar verwachting zal de regering van het land de bevolking en bedrijven oproepen energie te besparen tijdens de winter.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ahold Delhaize kondigt nieuwe klimaatdoelstelling aan

Net als veel andere bedrijven, heeft ook Ahold Delhaize doelstellingen geformuleerd om duurzamer te worden in de komende jaren. De supermarktketen maakte dinsdag bekend dat de CO2-uitstoot van heel de keten in 2030 met minstens 37 procent moet zijn teruggebracht.

Afbeelding

Noodopvang voor honderd mensen in IJsselstein

De Utrechtse gemeente IJsselstein maakt in sporthal De Oever aan de Zomerdijk plaats voor noodopvang van honderd asielzoekers. De gemeente gaat scholen, sportclubs en anderen die de sporthal gebruiken, helpen om tijdelijk een ander onderkomen te vinden.

Afbeelding

Chipbedrijf ASMI grote winnaar in licht hogere AEX

De AEX-index op de Amsterdamse beurs liet dinsdag een kleine winst zien onder aanvoering van ASMI. De chipmachinefabrikant verwacht dat de resultaten minder gedrukt zullen worden door nieuwe Amerikaanse beperkingen voor de export naar China dan eerder gedacht.

Afbeelding

OM eist 22 jaar celstraf en tbs tegen Almelose kruisboogschutter

Tegen de Almelose kruisboogschutter Kenzo K. (30) heeft het Openbaar Ministerie dinsdag een celstraf van 22 jaar en tbs met dwangverpleging geëist. De officier van justitie sprak van een horrorscenario.

Afbeelding

Italiaan die WK-veld oprende met vredes-regenboogvlag snel vrij

Een 35-jarige Italiaan die tijdens een voetbalwedstrijd op het WK in Qatar het veld oprende met een shirt met politieke boodschappen erop en die een regenboogkleurige ‘vredesvlag’ met de tekst PACE (vrede) droeg, is kort na zijn aanhouding vrijgelaten.

Afbeelding

Verdachte situatie op Schiphol Plaza, omgeving afgezet

De Koninklijke Marechaussee heeft dinsdag een deel van Schiphol Plaza, de centrale hal van de luchthaven, afgezet vanwege een verdachte situatie. Het is niet duidelijk wat er precies aan de hand is.