Hogere opening in de maak voor beurzen Europa

Nieuws
De Europese aandelenbeurzen lijken donderdag met winst te gaan openen, na de verliezen een dag eerder. De aandacht van beleggers gaat onder meer uit naar cijfers over de Duitse fabrieksorders en de Europese winkelverkopen later op de dag.
anp
donderdag 6 oktober 2022 om 08:41
Afbeelding
beeld anp

Op Wall Street lieten de hoofdgraadmeters op woensdag kleine minnen zien en in Azië was het beeld op donderdag wisselend. De Amsterdamse AEX-index sloot een dag eerder met een verlies van 0,8 procent op 664,45 punten. De MidKap zakte 1,7 procent tot 873,505 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tot 1,2 procent in.

De oliesector blijft in de belangstelling staan na het besluit van oliealliantie OPEC+ om de productie flink te gaan verlagen om zo de prijzen te ondersteunen. Dat besluit zorgde woensdag voor stijgende olieprijzen en ook winst voor olie- en gasconcern Shell op Beursplein 5. De prijs voor een vat Amerikaanse olie noteerde donderdagochtend vrijwel onveranderd op 87,74 dollar. Brentolie was eveneens nagenoeg vlak op 93,40 dollar per vat.

Shell

Shell kwam ook met een update over de gang van zaken in het derde kwartaal. Volgens Shell zal de olieproductie in de afgelopen periode uitkomen op 1,75 miljoen tot 1,85 miljoen vaten per dag. De gasproductie ligt op het equivalent van 890.000 tot 940.000 vaten per dag, aldus Shell. Het bedrijf komt op 27 oktober met volledige cijfers naar buiten.

De Duitse fabrieksorders zijn in augustus met 2,4 procent gedaald in vergelijking met een maand eerder. Die daling was sterker dan verwacht. De orders in juli werden bijgesteld naar een plus, terwijl eerder een daling was gemeld.

Credit Suisse

In Zürich blijft Credit Suisse de aandacht trekken. De noodlijdende Zwitserse bank zou het Savoy Hotel aan de Paradeplatz in Zürich willen verkopen om zo de balans de versterken. Het luxehotel zou ruim 400 miljoen euro waard zijn. De laatste tijd zijn er zorgen bij beleggers over de financiële stabiliteit van de tweede bank van Zwitserland, waardoor de koers hard is gedaald.

De euro was donderdagochtend 0,9907 dollar waard, tegen 0,9864 dollar een dag eerder.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VS tonen nieuwe nucleaire bommenwerper die onbemand kan vliegen

De Amerikaanse luchtmacht heeft vrijdag de B-21 Raider onthuld, een nieuwe geavanceerde nucleaire bommenwerper die onbemand missies kan uitvoeren, de eerste in zijn categorie.

Afbeelding

Nederlanders grijpen naast milieuprijzen prins William

De gemeente Amsterdam en het Nederlandse The Great Bubble Barrier zijn vrijdag in het Amerikaanse Boston niet in de prijzen gevallen bij de uitreiking van de Earthshot Prize.

Afbeelding

Horeca in de startblokken voor wedstrijd Oranje

Cafés en restaurants maken zich op voor de voetbalwedstrijd Nederland - Verenigde Staten. Om 16.00 uur strijdt Oranje voor een plaats in de kwartfinale op het WK in Qatar. In verschillende steden is de wedstrijd te volgen op grote schermen in cafés.

Afbeelding

EU-ban Russische olie mogelijk nieuw pijnpunt aan de pomp

De gedeeltelijke boycot op Russische olie die de Europese Unie maandag invoert kan voor extra ongemak aan de benzinepomp zorgen. Als een deel van de olie van de wereldmarkt wegvalt, drijft dat de prijzen voor aardolie op, Dat werkt door in de kosten voor benzine en diesel.

Afbeelding

VS: Cuba, Nicaragua en Wagner op zwarte lijst godsdienstvrijheid

De regering van VS-president Joe Biden heeft Cuba, Nicaragua en de Russische Wagner-groep aan een zwarte lijst van internationale godsdienstvrijheid toegevoegd. Dat maakt de weg vrij voor (bijkomende) sancties tegen de twee Latijns-Amerikaanse landen en het huurlingenbedrijf.

Afbeelding

Finse premier: Europa kan niet zonder de VS

Sanna Marin, de premier van Finland, zegt dat Europa ‘niet sterk genoeg’ is om de Russische invasie van Oekraïne alleen te trotseren, en daarom de hulp van de VS nodig heeft.