Hoge inflatie inmiddels ook goed te voelen in kledingwinkels

Nieuws
De hoge inflatie merken Nederlanders lang niet meer alleen op hun energierekening. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wijzen uit dat ook bijvoorbeeld kleding veel duurder is geworden. Dat geldt eveneens voor de wekelijkse boodschappen in de supermarkt.
anp
donderdag 6 oktober 2022 om 08:39
Afbeelding
beeld anp

De prijzen van kleding waren in september 8 procent hoger dan een jaar eerder. In augustus was dat nog 3,3 procent. Daarmee was kleding afgelopen maand ook een aanjager van het algehele prijspeil.

De inflatie in Nederland is volgens de eigen rekenmethode van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in september op jaarbasis gestegen naar 14,5 procent. De inflatie werd wederom vooral aangejaagd door de hoge prijzen voor energie. Maar die energieprijzen werken ook steeds harder door in de kosten die bedrijven maken. En die berekenen dat weer door aan de consument.

Prijsontwikkeling onderwijs

Ook de prijsontwikkeling van onderwijs had in september een verhogend effect op de inflatie, zegt het CBS. Dat komt omdat studenten in het voorgaande studiejaar nog 50 procent korting kregen op het lesgeld, cursusgeld of collegegeld. Dit was een maatregel van de overheid in verband met de coronacrisis. Dit jaar is deze korting er niet meer. Hierdoor werd het volgen van onderwijs duurder.

Daarentegen remden de prijzen aan de pomp de inflatie afgelopen maand juist wat af. Benzine was weliswaar nog steeds veel duurder vergeleken met dezelfde maand vorig jaar, maar het prijsverschil was niet meer zo groot als in augustus. Ook viel op dat de prijstoename van een verblijf in bungalowparken (plus 1 procent) minder sterk uitviel dan in de voorgaande maand.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Verdachte situatie op Schiphol Plaza, omgeving afgezet

De Koninklijke Marechaussee heeft dinsdag een deel van Schiphol Plaza, de centrale hal van de luchthaven, afgezet vanwege een verdachte situatie. Het is niet duidelijk wat er precies aan de hand is.

Afbeelding

Kabinet wil hardere afspraken over tegengaan desinformatie

Het kabinet is er nog niet gerust op dat de nieuwe Europese gedragscode tegen desinformatie goed genoeg zal werken. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) vindt het jammer dat onlineplatformen zichzelf moeten reguleren en vreest dat die afspraken te vrijblijve..

Afbeelding

OM spreekt van horrorscenario: Kenzo K. schuldig aan moorden

De Almelose kruisboogschutter Kenzo K. (30) is in de visie van het Openbaar Ministerie schuldig aan twee moorden en twee pogingen tot moord. Dit zei de officier van justitie dinsdag bij aanvang van de slotdag in de strafzaak tegen de 30-jarige man.

Afbeelding

Duitsland sluit langjarige deal voor vloeibaar aardgas uit Qatar

Qatar gaat vloeibaar gemaakt aardgas (lng) leveren aan Duitsland. Het gas uit de Golfstaat is bedoeld ter vervanging van een deel van de gestopte gasstromen uit Rusland in de nasleep van de Russische invasie in Oekraïne en de sancties tegen Moskou.

Afbeelding

Huiszoeking bij DPG Media in België rond krantencontract

De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) heeft huiszoekingen uitgevoerd in de sector van de persdistributie, onder meer bij uitgever DPG Media.

Afbeelding

Unilever en Too Good To Go gaan thuisbezorgen

Pakketten met voedingsmiddelen van Unilever kunnen via Too Good To Go, een app tegen voedselverspilling, voortaan door heel Nederland thuisbezorgd worden, maakten de bedrijven bekend.