Nederland heeft primeur van 'nieuw' werk van Franse meester Léger

Nieuws
Nederland kan als eerste land ooit een 'nieuw' en volgens deskundigen erg belangrijk schilderij van de hand van Fernand Léger (1881-1955) tonen. Het bleek op de achterkant van een ander doek van de Franse kunstenaar te staan. Op een tentoonstelling van zijn werk in het Kröller-Müller Museum in Otterlo is het vanaf 19 november te zien.
anp
donderdag 6 oktober 2022 om 08:11 aangepast 12:59
Afbeelding
beeld anp

Het is met veel moeite en geduld onder een taaie laag tevoorschijn getoverd en is volgens kenners zo interessant omdat het hoort in een serie waarmee de Fransman op een artistiek keerpunt kwam: Fumées sur les toits (Rook boven de daken). Daarmee is het eigenlijk nog belangrijker dan wat er op de voorkant staat.

De Triton Foundation, een Nederlandse stichting die een verzameling beheert die bijeen werd gebracht door de Rotterdamse havenbaron Willem Cordia en zijn vrouw Marijke, verwierf in 1999 het schilderij Le quatorze juillet (1912-1913) van Fernand Léger, met als bonus dit toen nog onzichtbare werk op de achterkant.

Restauratie

"Hoewel het bekend was dat er zich op de achterzijde van dit schilderij een tweede schilderij bevond, werd gedacht dat dit werk reddeloos beschadigd was. Restauratoren zijn er uiteindelijk in geslaagd de harde lijmachtige laag op het schilderij te verwijderen. En dankzij uitgebreid onderzoek kon restaurator Gwendolyn Boevé-Jones dit schilderij aan de belangrijke reeks Fumées sur les toits toeschrijven", aldus een woordvoerster van de stichting.

In deze serie schilderde Léger het uitzicht op de daken vanuit zijn atelier in Parijs. Dit inspireerde hem om te experimenteren met vorm en kleur, waarbij hij van betrekkelijk realistisch naar abstractie toe werkte. Deze ontwikkeling bracht hem op het kubisme, waarvan hij een van de belangrijke vertegenwoordigers werd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Prijzen in België iets minder hard gestegen

Het tempo waarin de prijzen in België stijgen is in november afgenomen, maar de inflatie blijft erg hoog. Onder andere voeding en energie werden aanzienlijk duurder, meldt het nationale statistiekbureau Statbel.

Afbeelding

Britse overheid neemt belang van 700 miljoen pond in kerncentrale

Om de energieonafhankelijkheid in Groot-Brittannië veilig te stellen, neemt de Britse overheid een belang van honderden miljoenen ponden in kerncentrale Sizewell C. De plannen voor de bouw van die centrale zijn dinsdag goedgekeurd.

Afbeelding

Ahold Delhaize kondigt nieuwe klimaatdoelstelling aan

Net als veel andere bedrijven, heeft ook Ahold Delhaize doelstellingen geformuleerd om duurzamer te worden in de komende jaren. De supermarktketen maakte dinsdag bekend dat de CO2-uitstoot van heel de keten in 2030 met minstens 37 procent moet zijn teruggebracht.

Afbeelding

Noodopvang voor honderd mensen in IJsselstein

De Utrechtse gemeente IJsselstein maakt in sporthal De Oever aan de Zomerdijk plaats voor noodopvang van honderd asielzoekers. De gemeente gaat scholen, sportclubs en anderen die de sporthal gebruiken, helpen om tijdelijk een ander onderkomen te vinden.

Afbeelding

Chipbedrijf ASMI grote winnaar in licht hogere AEX

De AEX-index op de Amsterdamse beurs liet dinsdag een kleine winst zien onder aanvoering van ASMI. De chipmachinefabrikant verwacht dat de resultaten minder gedrukt zullen worden door nieuwe Amerikaanse beperkingen voor de export naar China dan eerder gedacht.

Afbeelding

OM eist 22 jaar celstraf en tbs tegen Almelose kruisboogschutter

Tegen de Almelose kruisboogschutter Kenzo K. (30) heeft het Openbaar Ministerie dinsdag een celstraf van 22 jaar en tbs met dwangverpleging geëist. De officier van justitie sprak van een horrorscenario.