Lula krijgt opnieuw steun van afgevallen presidentskandidaat

Nieuws
De Braziliaanse oud-president Luiz Inácio Lula da Silva heeft in de race om het presidentschap een steunbetuiging ontvangen van senator Simone Tebet. Zij werd zondag bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen derde en viel af. Eerder kreeg Lula al te horen dat hij wordt gesteund door de nummer vier.
anp
woensdag 5 oktober 2022 om 23:12
Afbeelding
beeld anp
anp

De linkse Lula wist zondag de meeste stemmen te bemachtigen, maar niet genoeg om meteen te winnen. Hij kreeg 48,4 procent van de stemmen. De radicaal-rechtse regeringsleider Jair Bolsonaro scoorde met 43,2 procent beter dan verwacht. De twee nemen het tegen elkaar op tijdens de tweede en allesbeslissende stemronde op 30 oktober.

Tebet, die politiek in het midden zit, kreeg zondag 4,2 procent van de stemmen. Ze zegt Lula, die ze net als Bolsonaro heeft bekritiseerd, te steunen omdat hij in tegenstelling tot de huidige president wel toegewijd is aan de democratie en grondwet in Brazilië. Haar steunbetuiging volgde nadat haar partij verklaarde dat leden konden stemmen op wie ze wilden.

De linkse kandidaat die zondag met 3 procent van de stemmen op de vierde plek eindigde, maakte dinsdag bekend zich achter Lula te scharen. Hij volgde daarmee het besluit van zijn partij. Lula en Bolsonaro proberen steun te vergaren voordat de Brazilianen opnieuw naar de stembus gaan. Bolsonaro heeft steun van de gouverneurs van de drie meest bevolkte staten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Officiële festivaltickets Lowlands uitverkocht

De kaartjes voor Lowlands zijn zaterdagmiddag helemaal uitverkocht, laat de organisatie van het festival online weten. Mensen die naast een toegangsbewijs hebben gegrepen, kunnen nog wel via de doorverkooppagina van Ticketmaster een kaartje bemachtigen.

Afbeelding

Onderzoek naar onder verdachte omstandigheden overleden man

De politie doet onderzoek naar de dood van een 65-jarige man uit Amsterdam. Zijn lichaam is afgelopen dinsdag in zijn woning aan de J.F. van Hengelstraat gevonden. De politie meldt zaterdag dat daar 'een onder verdachte omstandigheden overleden persoon is aangetroffen'.

Afbeelding

Geen aanwijzingen dat Rusland Oostzee-pijpleidingen saboteerde

Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat Rusland achter de explosies zit, die eind september de twee Nord Stream-gaspijpleidingen door de Oostzee van Rusland richting Duitsland uitschakelden. Dit zei de Duitse procureur-generaal Peter Frank in een gesprek met de Welt am Sonntag.

Afbeelding

Reisbranche boos over mogelijk nieuwe beperkingen op Schiphol

Reisorganisaties zijn boos dat er volgens Schiphol-topman Ruud Sondag in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer beperkingen nodig zijn voor het aantal reizigers.

Afbeelding

PvdA en GroenLinks trappen apart en toch samen campagne af

In aparte congreszalen, die wel aan elkaar gekoppeld zijn, trappen PvdA en GroenLinks de campagne voor de provinciale verkiezingen af. De twee congressen worden drukbezocht: bij zowel Congrescentrum 1931 als de Brabanthallen stonden lange rijen.

Afbeelding

CDA-leider Hoekstra pleit voor herinvoering dienstplicht

CDA-leider Wopke Hoekstra pleit voor de herinvoering van de dienstplicht. "De oorlog in Oekraïne toont dat veiligheid, democratie en een sterke samenleving niet gratis zijn. Het dienstjaar versterkt onze weerbaarheid, samenleving en eenheid.