Lula krijgt opnieuw steun van afgevallen presidentskandidaat

Nieuws
De Braziliaanse oud-president Luiz Inácio Lula da Silva heeft in de race om het presidentschap een steunbetuiging ontvangen van senator Simone Tebet. Zij werd zondag bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen derde en viel af. Eerder kreeg Lula al te horen dat hij wordt gesteund door de nummer vier.
anp
woensdag 5 oktober 2022 om 23:12
Afbeelding
beeld anp

De linkse Lula wist zondag de meeste stemmen te bemachtigen, maar niet genoeg om meteen te winnen. Hij kreeg 48,4 procent van de stemmen. De radicaal-rechtse regeringsleider Jair Bolsonaro scoorde met 43,2 procent beter dan verwacht. De twee nemen het tegen elkaar op tijdens de tweede en allesbeslissende stemronde op 30 oktober.

Tebet, die politiek in het midden zit, kreeg zondag 4,2 procent van de stemmen. Ze zegt Lula, die ze net als Bolsonaro heeft bekritiseerd, te steunen omdat hij in tegenstelling tot de huidige president wel toegewijd is aan de democratie en grondwet in Brazilië. Haar steunbetuiging volgde nadat haar partij verklaarde dat leden konden stemmen op wie ze wilden.

De linkse kandidaat die zondag met 3 procent van de stemmen op de vierde plek eindigde, maakte dinsdag bekend zich achter Lula te scharen. Hij volgde daarmee het besluit van zijn partij. Lula en Bolsonaro proberen steun te vergaren voordat de Brazilianen opnieuw naar de stembus gaan. Bolsonaro heeft steun van de gouverneurs van de drie meest bevolkte staten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Biden reageert trots op overwinning VS op Iran

De Amerikaanse president Joe Biden heeft trots en verheugd gereageerd op de zege van het Amerikaanse voetbalteam op Iran. Dankzij een 0-1 overwinning in het beladen duel kwalificeerde Team USA zich voor de achtste finale, waarin Nederland zaterdag de tegenstander is.

Afbeelding

Aantal bijstandsontvangers op laagste niveau in negen jaar

Het aantal mensen dat een bijstandsuitkering ontvangt lag eind september op het laagste niveau in ruim negen jaar. Ook is het aantal bijstandsontvangers op jaarbasis gedaald. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bij de publicatie van nieuwe kwartaalcijfers.

Afbeelding

Ruim 1 op 3 Oekraïense vluchtelingen vond betaalde baan

Van de Oekraïense vluchtelingen die dit jaar naar Nederland kwamen als gevolg van de oorlog in hun land, had ruim één op de drie in juli een betaalde baan gevonden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Afbeelding

ABN AMRO: winkeliers geplaagd door lage koopkracht en hoge kosten

Veel winkeliers in Nederland hebben het naar verwachting volgend jaar nog moeilijk. Dat komt vooral door de dalende koopkracht van consumenten en steeds hogere kosten voor huur, energie, inkoop, transport en personeel, staat in een retailrapport van ABN AMRO.

Afbeelding

Veestapel krimpt maar is nog altijd groter dan in 2012

Nederlandse landbouwbedrijven houden dit jaar zo’n 2 procent minder dieren dan in 2021. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telde in totaal zo’n 114 miljoen runderen, kippen, schapen, varkens en melkgeiten. In 2021 bestond de veestapel uit 116 miljoen dieren.

Afbeelding

Jury: leider Oath Keepers schuldig aan opruiing in Capitoolaanval

Stewart Rhodes, de leider en oprichter van de Amerikaanse militiegroep Oath Keepers, is dinsdag door een jury schuldig bevonden aan ‘opruiende samenzwering’ voor de aanval van vorig jaar op het Amerikaanse Capitool.